NWP: Meer impact in
het buitenland

Nederland doet goede zaken in Singapore

Geschreven door: Menno Holterman, CEO Nijhuis Industries, NWP-bestuurslid en AIWW-Chair13/07/2018

Singapore is een van de belangrijkste waterhubs in de wereld en Nederland was dan ook prominent aanwezig tijdens de Singapore International Water Week (SIWW). Er werden dan ook uitstekende zaken gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van circulaire economie en de (water)uitdagingen waarmee steden wereldwijd worden geconfronteerd. Ook kon Nederland vast aandacht vragen voor de AIWW Summit in november, en de AIWW zelf in 2019. NWP-bestuurslid  en AIWW-Chair Menno Holterman was erbij in Singapore en doet verslag in zijn blog.

‘De SIWW trok enorm veel bezoekers uit de hele regio, maar bijvoorbeeld ook uit China en het Midden-Oosten. Allemaal zoeken ze naar oplossingen voor bijvoorbeeld waterzuivering en hergebruik, resource recovery en zeewaterontzilting. In Azië gaat het de komende jaren om investeringen van meer dan 100 miljard euro, in meer dan 10.000 projecten. Het geeft aan hoe enorm de uitdagingen, maar óók hoe groot de kansen zijn. Singapore maakt al veelvuldig gebruik van Nederlandse expertise op het gebied van landaanwinning, water resilience en watertechnologie. Als Nijhuis Industries zijn we onder meer bezig met de grote zeewaterontziltingsinstallatie in Marina East

De SIWW en de AIWW (Amsterdam International Water Week) hebben tijdens de AIWW 2017 afgesproken dat ze elkaar actief willen versterken. Bovendien onderhoudt Singapore mede dankzij de inzet van de Nederlandse ambassade warme banden met Nederland en een aantal Nederlandse steden, zoals Amsterdam en Rotterdam. Op de SIWW kwamen veel dingen samen. De Singaporese overheid maakte tijdens de SIWW bekend dat zij de circulaire economie volledig wil omarmen. Dat was natuurlijk een enorme opsteker voor ReCirc. In dat convenant verkennen de partners circulaire oplossingen voor het verwerken van slib en afval en het terugwinnen van grondstoffen in Singapore en Nederland. Er zijn gisteren tijdens een symposium ook meteen concrete vervolgafspraken gemaakt met PUB, de drinkwaterautoriteit van Singapore. Een inspirerende bijeenkomst over het circulair maken van industriële parken, georganiseerd door de Nederlandse ambassade, sloot daar perfect bij aan en leidde ook tot goede vervolgafspraken. We willen ons als Nederland, samen met andere Europese landen, presenteren als de ‘Circular Valley of the world’ en daar past dit soort initiatieven prima in. Daarom was ik ook verheugd over de grote belangstelling voor de AIWW Summit die we in november organiseren en die ook van strategisch belang is: de deelnemers aan de Summit kunnen een concrete en actieve bijdrage leveren aan de agenda voor de klimaatconferentie COP24, in december in het Poolse Katowice (lees meer in dit nieuwsbericht), en de AIWW in 2019.

Heel interessant was verder de bijeenkomst met burgemeesters van een aantal belangrijke steden die ideeën uitwisselden over de verschillende uitdagingen waarvoor ze zich gesteld zien, plus de mogelijke oplossingen. Ook dat borduurde voort op initiatieven tijdens de AIWW in 2017, met onder meer de betrokkenheid van 44 Poolse steden. Burgemeester Aboutaleb woonde ook de World Cities Summit bij, die tegelijkertijd in Singapore plaatsvond en waarbij meer dan 3000 burgemeesters en overheidsvertegenwoordigers vanuit de hele wereld met elkaar spraken over diverse belangrijke thema’s zoals veiligheid, infrastructuur, circulariteit en schoon water. Watergezant Henk Ovink nam actief deel aan de Water Leaders Summit en vele vertegenwoordigers van de Nederlandse watersector leverden ook waardevolle inhoudelijke bijdragen aan het programma. In totaal waren er meer dan 150 afgevaardigden van Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en de overheid aanwezig in Singapore. 
We waren buitengewoon positief verrast door de grote belangstelling en de kwaliteit van het bezoek in het Netherlands Pavilion. Deze collectieve beursdeelname werd ondersteund door het programma Partners voor Water. Een goede locatie en uitstraling, lunch-pitches, matchmaking-activiteiten en een netwerkreceptie zorgden voor een succesvol geheel. 

De SIWW was voor veel partijen natuurlijk hét moment om in de schijnwerpers nieuwe samenwerkingen te presenteren en deals af te ronden. Er is dus vooral vóór de SIWW veel werk verzet. Je kunt niet in het paviljoen gaan staan en hopen dat de hele wereld je spullen komt bestellen. Uiteindelijk moet iedereen toch echt zelf de slingers ophangen. 
Singapore is een van de belangrijkste water business hubs van de wereld. En we hebben het daar deze week goed gedaan. Daar moeten we verder aan bouwen, met elkaar. Want mijn boodschap voor de toekomst is ook: investeer nog meer in coördinatie en focus nog meer op zaken waarmee de Nederlandse sector zich echt kan onderscheiden. Dan gebruik je je energie efficiënt en effectief. Publiek-private afstemming gaat niet vanzelf, daar moet je continu aan werken. En het is het absoluut waard!’

Meer weten? Neem contact op met Edyta Wisniewska (water en steden), e.wisniewska@nwp.nl of met Daniël van Dijk, d.vandijk@nwp.nl (regio Azië).

Van Links naar rechts: Watergezant Henk Ovink, Karin van Nistelrode (NWP), burgemeester Aboutaleb, ambassadeur Margriet Vonno en Menno Holterman