NWP: Meer impact in
het buitenland

Angola is open for business in water

09/02/2018

Angola staat waarschijnlijk niet direct op het netvlies in de watersector. Toch is het land een interessante business partner voor water en landbouw. NWP bekijkt in samenwerking met de Nederlandse ambassade of de Nederlandse watersector te interesseren is voor het land. 

Nederland assisteert Ministerie van Water en Energie in Angola

De Nederlandse Ambassade in Angola heeft in 2017 positief geantwoord vragen om assistentie vanuit het Angolese Ministerie van Water en Energie. In dat kader hebben twee medewerkers van het D2B-programma van RVO.nl in november 2017 Angola bezocht en concrete projecten geïdentificeerd. Daarnaast heeft de Ambassade, in overleg met RVO.nl, een verzoek van de Angolese overheid in overweging om een DRR missie te sturen naar de stad Soyo in het noorden van het land. 

Capaciteit om water businesss in Angola te helpen ontwikkelen

Armindo Teuns is medewerker van de Economische Sectie van de Ambassade in Luanda en besteedt 50% van zijn tijd aan het opstarten van het waterprogramma. Armindo : “Veel mensen denken dat Angola een land is waar je moeilijk zaken doet. Niet helemaal onterecht. Maar met het aantreden van de nieuwe President vorig jaar waait er een nieuwe wind. En Angola is ook een land waar de overheid investeringskracht heeft en op zoek is naar kwalitatief goede projecten. Wij als ambassade kunnen een rol spelen om vraag (van Angola) en aanbod (uit de Nederlandse watersector) bij elkaar te brengen.”

Twee Nederlandse waterprojecten opstarten

Ambassadeur Willem Aalmans was eerder in Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Hij maakte van de gelegenheid gebruik de mogelijkheden voor financiering van ‘zijn’ waterprojecten te bespreken met RVO.nl. “Ik wil dit jaar minstens twee projecten op gang helpen brengen. In de stad Lobito, een havenstad strategisch gelegen aan de Benguela corridor en spoorlijn, kijken we naar het verbeteren van de stedelijke drainage. De stad Soyo in het noorden ligt  in een moeras, maar is economisch erg belangrijk vanwege de olie- en gasindustrie. 

Wij zijn gevraagd mee te denken  over oplossingen voor het ruimtegebrek in en om de stad. We zijn daarover in gesprek met de lokale autoriteiten en met Nederlandse baggeraars. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar het is voor mij glashelder dat Nederland duurzame oplossingen te bieden heeft die ook zakelijk interessant zijn. En de regering van Angola ziet dat ook zo. Zij zoeken partners, en beschouwen Nederland als een betrouwbare en deskundige partner, aldus de ambassadeur.”

Voor meer informatie: Ambassade Luanda: +244 923 120 208, armindo.teuns@minbuza.nl