NWP: Meer impact in
het buitenland

Informatiebijeenkomst Nederlandse kansen ‘Dnipro Development Initiative’

20/01/2017

Het Oekraïense ministerie van Infrastructuur werkt aan de ontwikkeling van haar binnenwateren en zeehavens. Om deze ambitie te bereiken is door de Nederlandse ambassade in Kiev het Dnipro Development Initiative (DDI) gelanceerd waarbinnen wordt samengewerkt met de Nederlandse watersector.

Het NWP organiseert samen met de ambassade een bijeenkomst waarbij Nederlandse bedrijven die reeds actief zijn in het DDI hun ervaringen delen. Daarnaast geeft de Nederlandse Ambassadeur in Kiev, Kees Klompenhouwer, een toelichting over de mogelijkheden die het DDI de komende periode gaat bieden voor de Nederlandse sector.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdagochtend 3 februari (11:00-12:30) in Zoetermeer. U kunt zich tot en met vrijdag 27 januari aanmelden bij Noeska de Nobel (n.denobel@nwp.nl) of Mark Niesten (m.niesten@nwp.nl). U ontvangt kort daarna verdere organisatorische informatie.

De DDI bijeenkomst is onderdeel van het Fenedex seminar over zakendoen in Oekraïne, dat op dezelfde dag en op dezelfde locatie wordt georganiseerd. Volg deze link voor meer informatie over dat evenement.

Achtergrond
De Nederlandse ambassade in Kiev werkt samen met het Oekraïense ministerie van Infrastructuur op de ontwikkeling van de binnenwateren en de zeehavens. Minister Omelyan heeft de ambassadeur gevraagd om inzet van Nederlandse deskundigheid voor het ontwikkelen van Public Private Partnerships (PPP), de ontwikkeling van twee zeehavens, het beheer van de rivier de Dnjepr (Dnipro) en voor het herstel van de sluizen in die rivier. Daarop heeft de ambassade het Dnipro Development Initiative (DDI) gelanceerd, waarin deze en andere projectvoorstellen in watermanagement op een samenhangende wijze zullen worden opgepakt, in samenwerking met andere spelers.

Nederland heeft op dit terrein unieke expertise te bieden met de Topsector Water. Deze expertise zal helpen om projecten te ontwikkelen die gefinancierd kunnen worden door Internationale Financiële Instellingen zoals de Wereldbank, EIB en EBRD en bedrijven via PPP’s. Ook de Europese Unie heeft een belangrijke rol te spelen in de vernieuwing van het bestuur van waterwegbeheer. DDI is een partnerschap tussen de Oekraïense overheid en mogelijke donoren, waarin Nederland een leidende rol speelt met expertise voor de ontwikkeling van binnenwateren in Oekraïne.