NWP: Meer impact in
het buitenland

Landenplatform Kenia

03/11/2017

Een bijzondere Kenia platformbijeenkomst deze keer, vanwege de aanwezigheid en input van een grote Keniaanse delegatie die voor verschillende doeleinden de Amsterdam International Water Week (AIWW) bezocht. De thematisch deskundige bij de Nederlandse ambassade in Nairobi trapte de bijeenkomst af met een toespraak over de veranderende relatie tussen Kenia en Nederland, waarbij de focus verschuift van ontwikkelingssamenwerking naar bevordering van handel en investeringen. 

Hierna volgde een presentatie van SNV over het Smart Water for Agriculture (SWA) programma. Heel concreet werden Nederlandse bedrijven opgeroepen met toegepaste oplossingen/producten te komen voor de Keniaanse landbouwsector. Vervolgens bood de CEO van de Keniaanse regulator voor de watersector (WASREB) inzicht in de huidige uitdagingen en trends in de Keniaanse watersector. 

Ook het perspectief vanuit vraag naar, en aanbod van financiering voor water werd belicht. De directeur van het Keniaanse drinkwaterbedrijf EWASCO sprak over de benodigde financiering om water en sanitatie in de provincie Embu te verbeteren. De CEO van KIFFWA ging vervolgens in op hun financieringsmodel voor het co-ontwikkelen van verschillende type waterprojecten. De bijeenkomst werd afgesloten door de Netherlands Business Hub in Nairobi die in opdracht van RVO een eerdere studie van de Keniaanse watermarkt heeft geüpdatet, met focus op kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De presentaties zijn te vinden in de Kenya Dropbox.