NWP: Meer impact in
het buitenland

Nieuwsbrief NWP - 7 februari 2014

07/02/2014

vrijdag 7 februari 2014

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of heeft u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

NIEUWS
1. Aid and Trade in a day
2. DRR – Team: call for experts officieel open
3. Veel aandacht Britse media voor Dutch water expertise
4. Jordaanse Minister Water naar Nederland – kansen voor Nederlandse watersector
5. Aankondiging bijeenkomst landenplatform Roemenië
6. Save the date: Colombia platform bijeenkomst, 5 maart 2014
7. Sectorbijeenkomst 6 maart 2014: naar een Masterplan voor de Colombiaanse kust
8. Workshop Waterkwaliteit in de (glas)tuinbouw groot succes
9. Kernadviseur Wim Klaassen op missie naar Jemen

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
10. Vacancy at Simavi: Junior Programme Officer WASH
11. Aankondiging informatiemiddag nieuw grondwatermodel AZURE
12. Ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt inzet externe deskundigheid
13. Interactive Workshop ‘Adapting Irrigation for Green Economic Growth’
14. Hoe gaan wereldsteden om met extremer weer? Nieuw boek toont de strategieën van de koplopers
15. Grontmij plaatst eerste ‘reuzenpanty’ in Castricum
16. Women's day conference
17. Vacancy: Country Representative Bangladesh for ICCO

OVERIG NIEUWS
18. The Asian Development Bank: What’s in it for Europe?
19. Discussieer online mee over het Handbook for realizing the rights to water and sanitation
20. Drainvoeg wint RIONEDinnovatieprijs 2014

NIEUWS

1. Aid and Trade in a day
De jaarlijkse voorlichtingsdag over hulp en handel is inmiddels een druk bezochte traditie. De namen laten meteen de ontwikkeling zien: van 'WASH' in a day naar 'Water OS' in a day naar 'Aid and Trade' in a Day. De dag bestond uit een plenair gedeelte en vier workshops. In het plenaire gedeelte was met name aandacht voor de aansluiting tussen 'hulp' en 'handel'. Dat deze twee steeds meer naar elkaar toegroeien is duidelijk. Volgens sommigen is er zelfs geen onderscheid. Hoe je de brug slaat tussen hulp en handel, welke kansen dat biedt en hoe je ondernemers kan ondersteunen in risicovolle markten en gebieden kwam aan bod in het slotdebat. Lees er hier meer over. De workshops:
1. Beide sessies over de tweede openstelling van het fonds duurzaam water en Ghana Wash window, plus het overige instrumentarium waren volledig ‘uitverkocht’. Lees hier de presentatie en het verslag.
2. YEP Water: het succesvolle programma dat young professionals een vliegende start geeft in het buitenland (inmiddels zijn er al 40 yeppers actief op projecten in het buitenland) trok enthousiaste jongeren die zich wilden aanmelden, en bedrijven en organisaties met projecten waar yeppers geplaatst kunnen worden. Bekijk hier de uitleg van programmamanager Marjon Reiziger en het korte verslag
3. Tijdens Aid and Trade in a Day werd de call for experts voor het nieuwe Dutch Disaster Risk Reduction Team officieel geopend. Lees er alles over in de presentatie die door Maurice van Beers (Min Buitenlandse Zaken) en Sandra Cats (RVO) werd gegeven, raadpleeg hier het verslag of kijk in het nieuwsbericht verderop in deze nieuwsbrief.
4. Aid and Trade in a Day Hoe gaan we van Aid naar Trade? Andere landen doen dat bijv. met een vorm van staatsteun en veel geld. Maar hoe gaan wij dat nu met elkaar organiseren? Lees hier het verslag van Aid and Trade: succesfactoren in de praktijk. Voor wie niet kan wachten het allemaal nog eens terug te zien, hier alvast de ruwe filmfragmenten van de dag. De komende week zullen we deze voor u bewerken.

2. DRR – Team: call for experts officieel open
Het DRR-Team (Dutch Risk Reduction Team) staat voor de beste Nederlandse waterexpertise die snel ingezet kan worden op verzoek van buitenlandse overheden bij het voorkomen of het beperken van water-gerelateerde rampen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu roepen samen met de brede Nederlandse Watersector dit Dutch Risk Reduction Team in het leven. DRR – Teams moeten snel ter plekke kunnen zijn. Daarom wordt een pool van experts opgericht waaruit DRR – Teams worden samengesteld.
Wilt u zich aanmelden voor de pool? Lees dan de voorwaarden en meld u voor 17 februari aan op www.drrteam.nl

3. Veel aandacht Britse media voor Dutch water expertise Naar aanleiding van de recente overstromingen in de Somerset Levels in het Zuidwesten van Engeland bezochten meerdere Britse mediaploegen afgelopen week Nederland. De Nederlandse aanpak van flood management en onder andere het Ruimte voor de Rivier programma trokken de aandacht. Op www.dutchwatersector.com staat een artikel over de Britse media aandacht met link naar de diverse filmpjes en artikelen. Wist u trouwen dat in de maand januari van 2014 www.dutchwatersector.com voor het eerst sinds de nieuwe website live (mei 2013) door de magische grens van 10.000 bezoekers per maand is gegaan. Een mooi begin van 2014. Heeft u internationaal nieuws of interessante projecten die u op een internationaal podium voor het voetlicht wil brengen? Stuur een e-mail naar info@dutchwatersector.com. En vergeet ons niet te volgen op twitter @HollandWater. www.dutchwatersector.com is een initiatief van NWP en wordt mogelijk gemaakt door het programma Partners voor Water.

4. Jordaanse Minister Water naar Nederland – kansen voor Nederlandse watersector
In april 2014 brengt de Jordaanse Minister van Water, H.E. Minister El-Naser of Water and Irrigation, een bezoek aan Nederland ter ere van de lancering van de Water Management Files uitgebracht door Fanack. Het programma staat in het teken van de water management files Jordanië, en specifiek het “Red Sea Dead Sea Conveyance” project, waarvoor in december 2013 een MoU tussen omliggende landen is getekend. Het programma biedt de Nederlandse watersector een unieke kans om vroeg in het proces betrokken te raken, waarbij het bezoek van de Minister een belangrijke rol kan vervullen. Aanwezigheid bij dit event is op uitnodiging. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Fanack, Frederik Claasen, f.claasen@fanack.com

Meer informatie via Roy Agterbos, r.agterbos@nwp.nl en Fanack, info@fanack.com

5. Aankondiging bijeenkomst landenplatform Roemenië Op vrijdag 14 februari, van 10.30 - 12.30 uur wordt de bijeenkomst van het landenplatform Roemenië gehouden bij Hoogheemraadschap Rijnland in Leiden. De bijeenkomst staat in het teken van de handelsmissie onder leiding van Minister Ploumen (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op 22 en 23 april 2014 naar Boekarest en Cluj-Napoca. Met de deelnemers wordt gediscussieerd over de wensen en programmering van de watersector in het totale programma. Daarnaast worden de deelnemers aan deze bijeenkomst geïnformeerd over lopende activiteiten en voorgenomen activiteiten in het jaarplan 2014. Violeta Cozianu van de ambassade in Boekarest zal hierbij waarschijnlijk aanwezig zijn. Na afloop wordt een netwerklunch aangeboden door de gastheer Hoogheemraadschap Rijnland. Meer informatie via Johan Oost (deltatechnologie) j.oost@nwp.nl, 06-26785402 en Ioana Dobrescu (watertechnologie), i.dobrescu@nwp.nl 06-39482743 Geïnteresseerden kunnen zich van tevoren aanmelden bij Johan Oost.

6. Save the date: Colombia platform bijeenkomst, 5 maart 2014
Graag nodigt het NWP u uit voor de sectorbijeenkomst van het Landplatform Colombia op maart 5 in Den Haag over Watertechnologie kansen voor de Nederlandse watersector. Tijdens de bijeenkomst blikken we terug op recente ontwikkelingen van de marktkansen in de Colombiaanse watertechnologie sector. We presenteren het actieplan voor 2014 en concretiseren de kansen die tijdens de watertechnologie fact-finding missie van juni-juli 2013 geïdentificeerd zijn.

De hoofdonderwerpen van de bijeenkomst zijn:
- Presentatie van het Holland Colombia Water platform (die vanuit Bogota opereert) en de samenwerking met het NWP bij het positioneren van de watersector in de Colombiaanse markt.
 - Presentatie over activiteiten en uitdagingen op het gebied van afvalwater verwerking en drinkwater management, en het verkennen van mogelijke samenwerking met Colombiaanse en Nederlandse watertechnologie partijen.
- Het informeren van de Nederlandse watersector over de beschikbare financiële instrumenten van de Nederlandse overheid in 2014. Tijdens het programma is er ruimte om te netwerken en te discussiëren over mogelijkheden voor samenwerking. Wij hopen komende week te bevestigen welke partijen naast het HCWP uit Colombia komen om van gedachten te wisselen over de plannen voor 2014. Meer informatie: Edilberto Baquero, colombia-platform@nwp.nl

7. Sectorbijeenkomst 6 maart 2014: naar een Masterplan voor de Colombiaanse kust Colombia staat voor grote uitdagingen op het gebied van geïntegreerd kustbeheer. Het voorkomen van kusterosie en het verbeteren van de kustbescherming om vitale infrastructuur (havens, stedelijke ontwikkeling) en landbouwgronden aan de kust te behouden staat hoog op de agenda. Veelal wordt nu nog gekozen voor een harde kustverdediging, maar tijdens de Building with Nature missie in september 2013 hebben Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen de Colombiaanse autoriteiten geïnspireerd met het concept Building with Nature en Integrated Coastal Zone Management. Met name het ministerie van Milieu (MADS) is erg enthousiast over dit concept en zeer geïnteresseerd in de kennis en kunde die Nederlandse partijen op dit punt kunnen bieden. Graag zou zij in samenwerking met Nederland een Masterplan voor de kust ontwikkelen.

In het kader van de Transitiefaciliteit Colombia en op initiatief van de Nederlandse ambassade in Bogotá en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), is Tom van der Wekken (senior adviseur van Rijkswaterstaat) gevraagd om het Colombiaanse ministerie te ondersteunen bij het scherp krijgen en definiëren van de exacte behoefte t.a.v. een masterplan voor de Colombiaanse kust. Daarvoor bezocht hij van 23 januari tot 4 februari 2014 naast Bogotá meerdere kustlocaties: Cartagena, Tierra Bomba en Galerazámba, San Andrés, Providencia, Barranquilla en Santa Marta. Op 6 maart as zal Tom van de Wekken een terugkoppeling geven van deze missie.

RVO.nl zal toelichten hoe de samenwerking met Colombia verder wordt opgepakt op dit thema en specifiek welke stappen volgen in het kader van de ontwikkeling van het masterplan en de mogelijkheden die dit biedt voor (een deel) van de Nederlandse watersector. Partijen uit de Nederlandse watersector die geïnteresseerd zijn om deze bijeenkomst bij te wonen kunnen zich aanmelden bij Claudia Schutte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: claudia.schutte@rvo.nl.

De bijeenkomst vindt plaats op 6 maart van 9.30-12.00 bij RVO.nl in Den Haag. Deelnemers ontvangen voorafgaand aan de meeting nog een agenda per mail.

8. Workshop Waterkwaliteit in de (glas)tuinbouw groot succes
Met een opkomst van 80 deelnemers en goede discussies was de workshop ‘Waterkwaliteit in de glastuinbouw’ een groot succes. Een groot aantal MKB bedrijven deed dinsdag 4 februari mee aan de workshop die werd georganiseerd bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. De ondersteuningsmogelijkheden vanuit de Topsector Water werden toegelicht en de ervaringen en verwachtingen uit de (glas)tuinbouw werden gedeeld en besproken. Het MKB maakte in verschillende sessies hun innovaties kenbaar. Dit leidde tot goede discussies waaruit nieuwe ideeën en raakvlakken tussen ondernemers voortkwamen. Bekijk hier de foto’s van de workshop. Meer informatie: Joost Aloserij, j.aloserij@nwp.nl

9. Kernadviseur Wim Klaassen op missie naar Jemen
Van 14 tot en met 21 februari brengt Wim Klaassen een bezoek aan Jemen, in zijn rol als kernadviseur voor de watersamenwerking met dit land. De missie richt zich op kennismaking met het lokale netwerk en op de planning en voorbereiding van twee waterprogramma’s, die door de Nederlandse ambassade in Sana’a worden opgezet. Focus in deze programma’s ligt op het ondersteunen van lokale watergebruikers om zelf het waterbeheer te kunnen organiseren. Als belangrijk uitgangspunt geldt de notie van ‘productief water’: water dat bijdraagt aan de inkomens. We streven naar optimale verbinding met de kwaliteiten (en belangen) van de Nederlandse watersector. Tijdens de missie brengen we stakeholders uit het Sana’a Basin programma en het toekomstige Tihama programma bij elkaar. Daarbij spelen ook de kontakten die gelegd zijn tijden het bezoek van de Jemenische delegatie aan de WorldWater week, in November 2013. Voor meer informatie: Wim Klaassen, w.klaassen@nwp.nl

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

10. Vacancy at Simavi: Junior Programme Officer WASH
Simavi is looking for an ambitious, dynamic and pro-active Junior Programme Officer WASH (36 hrs). Candidates are invited to apply before 24 february 2014. Click here for the vacancy description.

11. Aankondiging informatiemiddag nieuw grondwatermodel AZURE
Op donderdag 6 maart (van 14.00 tot 16.00 uur) wordt bij Rijkswaterstaat te Lelystad een informatiemiddag gehouden over het innovatieve grondwatermodel AZURE 1.0. Modelleurs die geïnteresseerd zijn in werken met AZURE kunnen bovendien op woensdag 12 maart en op dinsdag 18 maart (van 13.00 tot 16.00 uur) terecht op een vrij toegankelijke trainingsmiddag bij Deltares in Utrecht. Eind vorig jaar is het innovatieve grondwatermodel AZURE 1.0 afgerond. Aan het instrumentarium is drie jaar gewerkt in een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijf Vitens, de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht, de waterschappen Vallei & Eem, Veluwe en Zuiderzeeland, Waternet, de kennisinstellingen Deltares en Alterra, en de adviesbureaus Grontmij, Royal HaskoningDHV, Tauw en Acacia Water. Klik hier voor meer informatie over AZURE. Opgave voor de informatiedag en trainingsdagen is noodzakelijk, en kan via Alex Hekman, alex.hekman@grontmij.nl

12. Ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt inzet externe deskundigheid
De Directie Klimaat, Energie, Milieu en Water (DME) van het Directoraat Generaal Internationale Samenwerking (DGIS) van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt gebruik van externe deskundigheid op het gebied van klimaat, energie, milieu, water (omvattend drinkwater, sanitatie en geïntegreerd waterbeheer), grondstoffen en voedselzekerheid. De thema’s duurzaamheid (people, planet, profit), Internationale Publieke Goederen en gender dienen als integraal onderdeel van de beleidsterreinen meegenomen te worden.
De aankondiging van de opdracht staat op Tenderned en sluit op 17 maart 2014.

13. Interactive Workshop ‘Adapting Irrigation for Green Economic Growth’
On 27 February 2014, in the afternoon, the Alterra Team ‘Climate Change and Adaptive Land and Water Management’ is organising an interactive Workshop ‘Adapting Irrigation for Green Economic Growth’. At Alterra, we define Green Economic Growth (GEG) as a strategy to stimulate economic growth in rural and urban areas, ensuring poverty eradication and quality of life for all without overexploitation of natural resources: soil, water, biodiversity, energy and cultural capital. The speakers include representatives from the both the private sector (Union of Producers and Exporters of Horticultural Crops (UPEHC), Egypt and DACOM, Netherlands) as well as the academic world (UNESCO-IHE and WUR).

Click here for more information. If you would like to participate, please express your interest with Connie Meinders, connie.meinders@wur.nl, at your earliest convenience.
For more information on the Workshop, please contact Koen Roest, koen.roest@wur.nl.

14. Hoe gaan wereldsteden om met extremer weer? Nieuw boek toont de strategieën van de koplopers
Hoe gaan deltasteden over de hele wereld om met de gevolgen van klimaatverandering? Het boek ‘Resilient Cities and Climate Adaptation Strategies’ geeft hierop antwoord, vanuit dertien deltasteden, op alle continenten. Als voorzitter van Connecting Delta Cities, overhandigde burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) het eerste exemplaar aan zijn New Yorkse oud-collega Bloomberg, tijdens de C40 Mayor’s Summit in Johannesburg. Hoewel de problematiek van klimaatverandering grotendeels een monidaal gegeven is, zijn er uiteraard lokale verschillen. Het boek neemt de lezer mee in de ervaringen om steden weerbaar te maken tegen toekomstige ontwikkelingen, zoals zeespiegelstijging. Het boek laat voor 13 wereldsteden zien, dat dit alleen kan door een goede samenwerking van bedrijven, wetenschappers en overheden. Klik hier voor het volledige nieuwsbericht. Het boek is verschenen als hardcopy en is digitaal gratis beschikbaar.

15. Grontmij plaatst eerste ‘reuzenpanty’ in Castricum
Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft samen met gemeente Castricum en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vandaag de allereerste Vuilfuik® van Nederland geplaatst aan de Schulpstet in Castricum. De Vuilfuik® is een grote filter in de vorm van een reusachtige panty, die aan de rand van een rioolbuis hangt om rioolrestanten in sloten te voorkomen.
Klik hier voor het volledige nieuwsbericht

16. Women's day conference
On the occasion of International Women’s Day 2014, UNESCO-IHE Institute for Water Education is organizing a conference on ‘Tapping into the unlocked potential of women in emergencies‘ on 7 March 2014. The programme includes high level representatives dealing with disaster risk reduction and emergency sector from the UN, EC, and the Bill and Melinda Gates Foundation.
For more information and registration click here.

17. Vacancy: Country Representative Bangladesh for ICCO
ICCO Cooperation is a global cooperation, based in The Netherlands. The mission of ICCO is to work towards a sustainable society in which poverty, inequality and injustice have been eradicated, and men, women and children can live in dignity and security. ICCO works in more than 40 countries in Africa, Asia and Latin America. ICCO is currently looking for a Country Representative Bangladesh, stationed in Dhaka.

Please find the full profile here.

For more information: Emmy Raaff,raaff@leaderstrust.nl, +31-652734934

OVERIG NIEUWS
18. The Asian Development Bank: What’s in it for Europe?
Op 5 februari heeft Clingendael een rapport uitgebracht over de Asian Development Bank: What’s in it for Europe? Hierin wordt aandacht gevraagd voor de economization van de relatie tussen de ADB en Europa, de sterke kanten van Nederland op watergebied en de mogelijkheden voor Nederland in de ADB.

Klik hier voor het rapport Klik hier voor een artikel uit de Volkskrant over dit thema.

19. Discussieer online mee over het Handbook for realizing the rights to water and sanitation
Van 29 januari tot 10 maart kunt u deelnemen aan een online discussie over het recht op water en sanitatie. De resultaten van deze e-Discussie worden onder meer gedeeld met het UN Human Rights Policy network (HuriTALK). U kunt zich aanmelden via humanrights-talk@groups.undp.org.

Neem voor meer informatie contact op met Sarah Rattray, sarah.rattray@undp.org.

20. Drainvoeg wint RIONEDinnovatieprijs 2014
De bezoekers van de RIONEDdag hebben de Drainvoeg van het bedrijf Drainvast uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2014. De Drainvoeg zorgt voor infiltrerende bestrating door waterdoorlatende voegen van stevige naaldviltstroken. Drainvoeg is ontwikkeld samen met de gemeente Bergen (NH) om problemen met water op straat op te lossen.

De winnaar is gekozen uit vijf genomineerden die hun innovatie op de RIONEDdag van 6 februari jl. presenteerden. De RIONEDdag is het jaarlijkse evenement voor de rioleringssector met 700 deelnemers.