NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 10 - 2014

13/03/2014

vrijdag 14 maart 2014

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of heeft u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

NIEUWS

1. Kansen voor Nederlandse watersector in Ethiopië
2. Vietnam platform bijeenkomst verplaatst naar donderdag 3 april
3. Trainees Nationaal Watertraineeship zoeken werkplek
4. Aqua Nederland Vakbeurs: workshop ‘Kansen voor MKB in buitenlandse markten’
5. Pitch-mogelijkheid voor MKB-ers die kansen zien in ontwikkelingslanden
6. Contract formulation Bangladesh Delta Plan 2100 signed
7. World Water Café voor jongeren – 20 maart
8. Gezocht: (afstudeer) Stagiair voor een netwerkanalyse
9. Reminder: uitnodiging sectorbijeenkomst Zuid Afrika Landenplatform
10. 40 Yeppers wereldwijd actief, nieuwe projecten nog welkom

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
11. 32 Miljoen voor MKB Innovatiestimulering Topsectoren
12. Meer dan 33.000 kinderen in Nederland doen mee met “Wandelen voor Water”
13. Paques genomineerd voor Koning Willem I Prijs
14. iSea: Clash of the Concepts
15. Antea Group per 1 januari nieuwe naam voor Oranjewoud
16. Vacature UNESCO-IHE: Projectcoördinator Kennisplatform Water voor Ontwikkeling
17. Vacancy Women for Water Partnership: Executive Director

OVERIG NIEUWS
18. Longlist uitvraag sustainable land and water programme
19. Lessen uit Nicaragua – Samenwerkingsrelatie centraal tijdens ownh-bijeenkomst 27 maart
20. Masterstudenten onderzoeken kansen Colombiaanse markt

NIEUWS

1. Kansen voor Nederlandse watersector in Ethiopië
In de context van het meerjarenplan van de Nederlandse ambassade in Addis Abeba, is het zogenaamde “Small-Scale and Micro Irrigation Support Project (SSMISP)” geformuleerd. In eerdere Ethiopië platform bijeenkomsten zijn de geïnteresseerde partijen over het voorbereidingsproces geïnformeerd (klik hier voor meer achtergrond informatie en hier voor de tender documenten). De prekwalificatie sluit op 16 april 2014.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjen de Vries, a.devries@nwp.nl. Wanneer de behoefte bestaat vanuit de ambassade en vanuit de sector zal NWP nog een informatiebijeenkomst organiseren, waar u dan tijdig over geïnformeerd zal worden.

2. Vietnam platform bijeenkomst verplaatst naar donderdag 3 april
Gezien de vele activiteiten die gepland staan in de week van 20 maart, is besloten de Vietnam bijeenkomst te verplaatsen naar donderdag 3 april. De bijeenkomst op 20 maart komt te vervallen.

Graag nodigt NWP u uit op deze sectorbijeenkomst van het landenplatform Vietnam aanwezig te zijn. De bijeenkomst wordt dus op donderdag 3 april gehouden van 14:00 tot 17:30 bij het NWP (Bezuidenhoutseweg 2, Den Haag).

De bijeenkomst is georganiseerd met als doel van gedachten te wisselen over de huidige ontwikkelingen in Vietnam en om gezamenlijk te kijken naar de mogelijkheden in de toekomst. Bijzondere aandacht is er voor het opgeleverde Mekong Deltaplan, de ontwikkelingen rondom Ho Chi Minh City en de mogelijke kansen op het gebied van kleinschalig baggeren.

Een gedetailleerd programma van deze middag wordt nog rondgestuurd. Mocht u nog vragen/opmerkingen hebben en/of zich willen aanmelden voor deze bijeenkomst, stuur dan een mail naar Lindsey Schwidder, l.schwidder@nwp.nl.

3. Trainees Nationaal Watertraineeship zoeken werkplek
Het Nationaal Watertraineeship kent u waarschijnlijk al. Het is een initiatief van het programma Human Capital Water & Delta van het NWP en het gespecialiseerde waterbemiddelingsbureau H2O-job. Trainees werken twee jaar lang, vier dagen per week als junior medewerker bij een organisatie binnen de watersector en volgen de vijfde dag een op maat gemaakt Persoonlijk Leiderschapsprogramma.

De afgelopen maanden zijn nieuwe watertalenten geselecteerd; er is een pool van 50 enthousiaste, gedreven young waterprofessionals op zowel HBO als WO niveau. Ze hebben uiteenlopende studie achtergronden, maar allemaal een duidelijk link met water. Voor deze enthousiaste professionals is nog behoefte aan traineewerkplekken om zoveel mogelijk jong talent hun eerste kans te bieden binnen de watersector. Heeft u behoefte aan een gemotiveerde starter binnen uw organisatie? Bekijk de beschikbare profielen online op www.nationaalwatertraineeship.nl of neem voor meer informatie contact op met Helen van Zundert tel. 06 83 67 4702, hzundert@nationaalwatertraineeship.nl.

4. Aqua Nederland Vakbeurs: workshop ‘Kansen voor MKB in buitenlandse markten’
De kansen en mogelijkheden op buitenlandse markten zijn bij veel MKB bedrijven onvoldoende bekend en staan daardoor vaak slecht op het vizier van de MKB ondernemer. Het wordt al snel als risicovol gezien en daarom haken veel bedrijven af. Ondernemen op buitenlandse markten (dwz buiten Europa) kan juist veel extra’s toe opleveren voor uw onderneming: ervaring, inspiratie en natuurlijk ook omzet. Daarbij biedt de overheid tal van instrumenten en mogelijkheden aan voor ondersteuning bij ondernemen in buitenlandse markten. Zodat u zich bezig kunt houden met het echte werk, ondernemen.

NWP en de overige WaterCoalitieNL partijen organiseren in samenwerking met de Kamer van Koophandel tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs twee keer een workshop, op dinsdagavond 18 en woensdagochtend 19 maart, Evenementenhal Gorinchem in Gorinchem. Tijdens deze workshop willen we u als ondernemer graag inspireren en enthousiasmeren voor ondernemen in buitenlandse markten. Ervaren MKB-ers delen hun ervaringen en gaan graag de discussie met u aan. Welke producten en landen bieden kansen? Waar ziet u belemmeringen en welke ondersteuning zoekt u? Voor het volledige programma en aanmelden zie de NWP website.

5. Pitch-mogelijkheid voor MKB-ers die kansen zien in ontwikkelingslanden
Heeft u een bijzonder product of speciale expertise die wellicht ook kansrijk is in ontwikkelingslanden? Grijp dan uw kans om dit idee kort uit de doeken te doen aan een forum van 3 water- en sanitatie / business experts met veel ervaring ontwikkelingslanden.

Tijdens de Aqua Vakbeurs op 19 maart van 11.30 -14.30 uur kan het driemans-forum u in 20-25 minuten feedback geven over uw idee en het mogelijke perspectief daarvan in Afrika, Azië of Latijns Amerika.

Deze mensen kennen de markten, weten van subsidie- en financieringskanalen en vertellen u hoe en waar u het beste verder komt. Het forum bestaat uit:

- Sjef Ernes, Directeur Aqua for All
- Harry Derksen, Mede-oprichter New World Campus en oud portfolio manager ICCO Investment
- Saskia de Reus, VC4Africa, Online Accelerator Program Manager (onder voorbehoud)

Interesse? Boek een afspraak via Hetty Brunt van Aqua for All, tel. 06-52231523. U kunt ook eens kijken op de volgende sites: www.aquaforall.nl / www.nwp.nl / www.vc4africa.biz / www.ondernemeninontwikkelinglanden.nl

LET OP: Deze pitch-mogelijkheid vindt plaats direct ná de MKB-sessie die NWP met WaterCoalitieNL en KvK organiseren (10.00-11.30 uur). In deze sessie worden MKB-ers met interesse voor buitenlandse markten in meer algemene zin geïnformeerd over business-kansen, markten en ondersteuningsmogelijkheden voor verdere business development. De pitch-mogelijkheid is aanvullend hierop en biedt de kans om specifiek advies te krijgen over uw eigen product of expertise.

6. Contract formulation Bangladesh Delta Plan 2100 signed
A large international consortium, led by the Dutch consultancy firm Twynstra Gudde, has signed the Contract for the development of the Bangladesh Delta Plan (BDP2100), a crucial plan for Bangladesh. The other consortium partners are Euroconsult Mott MacDonald, ECORYS, Witteveen+Bos, D.EFAC.TO, Deltares, Wageningen UR, and UNESCO-IHE. The consortium cooperates together with the Climate Adaptation Services foundation, and two Bangladeshi companies CEGIS and IWM. Lees het volledige bericht op de NWP website.

Dit project valt binnen de kaders van het Water Mondiaal Programma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn van Staveren, m.vanstaveren@nwp.nl

World Water Café voor jongeren – 20 maart
Op donderdagavond 20 maart wordt in Utrecht het World Water Café gehouden, ter ere van Wereld Waterdag. Actuele thema’s als de waterfootprint en jong ondernemerschap in de watersector passeren de revue. Bevlogen sprekers leiden de thema’s kort in, waarna verschillende experts de discussie ver oppakken. Het World Café wil zo op een ontspannen manier een stem te geven aan de toekomstige generatie (water)professionals.

Zes partijen, Jong KNW, Oneworld, FutureFit in the water sector, WaterWegen, WYPW en YEP Water, hebben de handen ineen geslagen om op Wereld Waterdag studenten en young professionals samen te brengen. Wij hopen jou daar ook te ontmoeten!

Tijd: 19.30-21.00, aansluitend borrel
Locatie: Café Rex, Utrecht
Deelname is gratis, aanmelden kan hier

Gezocht: (afstudeer) Stagiair voor een netwerkanalyse
Wil je tijdens je studie ervaring opdoen in het werken met zowel de private sector, NGO’s, kennisinstellingen en overheden? Heb je interesse in een dynamische omgeving waarin duurzaamheid, ondernemerschap, politiek en internationale samenwerking hand in hand gaan? In deze stage kom je al deze elementen zeker tegen.

Het Nutriënt Platform (NP) bestaat uit een samenwerking van meer dan 30 bedrijven, kennisinstellingen en de Nederlandse overheid. Wij zoeken een stagiair die is geïnteresseerd in een 6 maanden durende stage vanaf globaal 1 mei tot 1 november 2014. Samen met de Nederlandse overheid neemt het NP de verantwoordelijkheid op zich organisaties door de gehele waardeketen te ondersteunen bij het sluiten van de fosfaatkringloop. Het NP heeft als doel het creëren van de juiste condities die nodig zijn voor de transitie naar een duurzaam gebruik van nutriënten. Lees het volledige bericht op de NWP website

9. Reminder: uitnodiging sectorbijeenkomst Zuid Afrika Landenplatform
Graag nodigt het NWP u uit voor de sectorbijeenkomst van het landenplatform Zuid Afrika op woensdag 19 maart van 13.30 tot 17.00 uur bij de Unie van Waterschappen, Koningskade 40 in Den Haag.

De bijeenkomst is georganiseerd met als doel van gedachten te wisselen en te informeren over de huidige activiteiten/ontwikkelingen in de Zuid-Afrikaanse watersector, incl de ondersteuning die het NWP aan het Zuid Afrika landenplatform biedt in 2014. Bijzondere aandacht is er voor:

• Participatie in de NL delegatie voor de WISA exhibition en conference 2014 (May 2014)
• Informatie over het World Design Capital event, Cape Town 2014 (July 2014)
• Follow-up van de marktstudies en andere activiteiten van het platform in 2014

Hier vindt u het gedetailleerde programma. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Edilberto Baquero, southafrica-platform@nwp.nl.

10. 40 Yeppers wereldwijd actief, nieuwe projecten nog welkom
Inmiddels zijn er veertig Young Professionals over de hele wereld actief. Marjon Reiziger is programmamanager YEP Water. Voor alle yeppers (waarvan vele lokale professionals) schreef zij dit blog. Lees het weblog op de NWP website.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

1. 32 Miljoen voor MKB Innovatiestimulering Topsectoren
Het ministerie van Economische Zaken heeft 32 mln euro beschikbaar gesteld voor de regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT). Twee miljoen euro hiervan is specifiek beschikbaar voor de Topsector Water. Ook is een algemeen budget beschikbaar van 8 mln euro waar MKB-ondernemers uit de topsector water ook van kunnen profiteren. Op deze manier stimuleert het ministerie van Economische Zaken de innovatiekracht van het MKB en hun betrokkenheid bij de topsectoren.

Haalbaarheidsstudies en kennisvouchers
Vanaf 15 april kunnen MKB-ondernemers aanvragen indienen voor haalbaarheidsstudies (deltatechnologie en maritiem) en kennisvouchers (watertechnologie en deltatechnologie). Deze aanvragen worden evenals vorig jaar op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Het is derhalve raadzaam om uw aanvraag op de eerste dag (15 april) in te dienen.

R&D-samenwerkingsprojecten
MKB-ondernemers uit alle drie de pijlers (watertechnologie, deltatechnologie en maritiem) kunnen aanvragen indienen voor samenwerkingsprojecten van minimaal 2 MKB ondernemers. De aanvragen kunnen ingediend worden tussen 3 juni en 22 september. Beoordeling vindt in afwijking van vorig jaar plaats volgens het tender principe. Dit betekent dat alle voorstellen op basis van kwaliteit gerangschikt worden.

Voor meer informatie over de MIT-regeling kunt u terecht op www.rvo.nl/mit, daar vindt u een toelichting op de ‘spelregels’, de thema’s waarbinnen u project moet vallen, en hier vindt u ook de benodigde formulieren. Voor vragen kunt u contact opnemen met de klantenservice van RVO.nl, tel 088-0424242

12. Meer dan 33.000 kinderen in Nederland doen mee met “Wandelen voor Water”
Het is de grootste campagne ooit! In de week rond 22 maart 2014 doen meer dan 33.000 kinderen van de groepen 7 en 8 van 570 basisscholen uit het gehele land mee aan de campagne Wandelen voor Water. Zij lopen 6 km met 6 liter water in een rugzakje, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen. Wandelen voor Water is een landelijke campagne die sinds 2003 bestaat en elk jaar groeit. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. De meeste wandelingen vinden plaats op woensdag 19 maart. www.wandelenvoorwater.nl

13. Paques genomineerd voor Koning Willem I Prijs
Paques Holding uit het Friese Balk is genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Prijs. Deze national prijs voor Duurzaam Ondernemerschap wordt op 13 mei 2014 uitgereikt bij De Nederlandsche Bank in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Máxima.

De nominatie is op dinsdag 11 maart in Balk persoonlijk overhandigd door drs. Gert van der Houwen M.Sc., Secretaris van de Koning Willem I Stichting. Het betreft een nominatie in de categorie Grootbedrijf. Voor meer informatie zie www.kw1prijs.nl

14. iSea: Clash of the Concepts
Heb jij een vernieuwend idee voor een duurzamere Noordzee? Doe dan mee aan iSea Clash of the Concepts en maak jouw idee tot een succes! Je maakt kans op een innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro te besteden bij één van de grote kennisinstituten, plus een vergelijkbare bijdrage van het instituut naar keuze en één-op-één begeleiding vanuit de overheid bij de realisatie van je idee.

iSea is hét innovatieve netwerkevenement voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. Als deelnemer aan Clash of the Concepts mag je tijdens iSea jouw idee presenteren aan experts, investeerders, bedrijfsleven en beleidsmakers. Vooraf leert dagvoorzitter Raoul Beeldsnijder je hiervoor de kneepjes van het vak tijdens een pitch-training. De vier beste ideeën mogen aan het eind van de dag hun concept pitchen in een spannende finale.

Schrijf je in voor 4 april 2014 23.59 uur op www.rijkswaterstaat.nl/isea. Hier vind je ook uitgebreide informatie over iSea Clash of the Concepts.

15. Antea Group per 1 januari nieuwe naam voor Oranjewoud
Advies- en ingenieursbureau Oranjewoud is sinds jaar en dag een bekende speler in het ‘waterwerkveld’. Na de naamswijziging op 1 januari van dit jaar gaat de organisatie verder onder de naam Antea Group. Onder deze naam opereerden de buitenlandse vestigingen van Oranjewoud al langer.

Afgezien van de naam en een nieuwe huisstijl verandert er weinig. Antea Group is het bureau dat inzicht heeft in het volledige watersysteem en koppelt deze kennis aan waterkeringen, waterveiligheidsvraagstukken (binnen ruimtelijke ontwikkelingen), waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid. Mede dankzij deze expertise is Antea Group nauw betrokken bij ontwikkelingen binnen thema’s als het HWBP, de VervangingsOpgave voor de Natte Kunstwerken en het Deltaprogramma. www.anteagroup.nl

Meer informatie: Vincent Laracker, vincent.laracker@anteagroup.com

16. Vacature UNESCO-IHE: Projectcoördinator Kennisplatform Water voor Ontwikkeling
Het Kennisplatform Water voor Ontwikkeling in Afrika is een uitvloeisel van het kennisbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking, wordt gesubsidieerd door dit ministerie en gehost door UNESCO-IHE Institute for Water Education in Delft.

In het Kennisplatform werken beleid, praktijk en wetenschap in Nederland en in partnerlanden samen aan de ontwikkeling, verspreiding en onderlinge uitwisseling van kennis en innovaties op het terrein van water en ontwikkelingsvraagstukken in Afrika. Voor het Kennisplatform Water voor Ontwikkeling zoekt UNESCO-IHE een Projectcoördinator (m/f) 0.8 – 1.0 FTE. Lees het volledige functieprofiel op de website van UNESCO-IHE.

17. Vacancy Women for Water Partnership: Executive Director
Women for Water Partnership (WfWP) is a global alliance of women’s organizations and networks, active on the sustainable development – water – gender nexus. WfWP promotes women as active contributors to achieving universal access and sustainable and inclusive water governance. The partnership empowers and positions women and their organizations to be agents of change in their countries and regions. Read the full job description on the Women for Water Partnership website.

OVERIG NIEUWS

18. Longlist uitvraag sustainable land and water programme
Vorige week berichtten we ook in de nieuwsbrief over de lancering van het sustainable land and water programme en de vacatures die daarmee samenhangen. Inmiddels is er ook een inschrijving voor een longlist van landscape projects geopend (sluit op 13 april). Hier vindt u het formulier waarmee u hierop kunt inschrijven en andere relevante documenten.

19. Lessen uit Nicaragua – Samenwerkingsrelatie centraal tijdens ownh-bijeenkomst 27 maart
Diverse Nederlandse waterschappen, drinkwaterbedrijven en gemeenten/steden zijn een langdurige samenwerkingsrelatie aangegaan met Nicaragua. Tijdens de discussiebijeenkomst Samenwerking met Nicaragua, op 27 maart a.s., wordt gekeken naar de fouten en successen van verschillende projecten en wordt gekeken naar de toekomst. Wat gaat er goed, en wat kan er beter?

De bijeenkomst wordt georganiseerd door themagroep Internationale Samenwerking van Koninklijk Nederlands Waternetwerk. Meer informatie en aanmelden

20. Masterstudenten onderzoeken kansen Colombiaanse markt
In juli vertrekken de 18 studenten van het International Research Project (IRP) van de Marketing Associatie Amsterdam naar Colombia om daar een maand lang (markt)onderzoek te doen voor Nederlandse bedrijven.

Het IRP biedt bedrijven de kans om de Colombiaanse markt te verkennen en de mogelijkheden in kaart te brengen. De opdrachten worden uitgevoerd tegen kostprijs. Daarnaast garanderen de ruim 20 jaar ervaring met internationaal onderzoek en de verbondenheid aan de VU en UvA een hoge onderzoekskwaliteit.

Voor meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf kunt u vrijblijvend contact opnemen met Mark Bottinga via mark.bottinga@irp-maa.nl of bel +316 46 03 32 44.