NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 12 - 2012

23/03/2012

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur deze dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of hebt u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

NIEUWS
1. Wereld Waterdag: 3 resultaten in één dag
2. Staatssecretaris Atsma lanceert site Waterwonderen
3. Goede input voor internationaliseringsstrategie Topsector Water
4. Economische missie Zuid Korea: focus op Water
5. Polish-Dutch dialogues en handelsmissie met minister Schultz van Haegen
6. Collectieve Nederlandse stand op IWA World Congress on Water, Climate and Energy in Dublin
7. Dutchwatersector.com krijgt hoofdrol op expo Korea: input gevraagd!
8. Korting op symposium 'Zoet en Zout'
9. Vacatures NWP

NIEUWS VAN DEELNEMERS
10. Botsen of verbinden – internationale samenwerking: publiek-privaat
11. Technology Dating op IFAT ENTSORGA
12. International Business Matchmaking event REW
13. Landelijke Watereducatiedag 2012
14. De Waterharmonica tot wasdom, nationaal maar ook internationaal
15. Aquafit4Use Final Conference 8 and 9 May 2012, Bruges

OVERIG
16. NCH Business update Indonesië

NIEUWS

1. Wereld Waterdag: 3 resultaten in één dag

Concrete oplossingen voor water en voedselzekerheid
Gisteren werd Wereld Waterdag gehouden op de Wageningen Universiteit. NWP en Aqua for All, die de dag traditioneel organiseren, hadden dit keer samenwerking gezocht met de Rabobank, De Wageningen Universiteit, Het Nutrient Platform en Het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het thema was dit jaar 'water en voedselzekerheid'. De expertise van de Wageningen Universiteit op dit gebied spreekt voor zich, de Rabobank is een bank die veel kennis heeft van de agrarische sector en is daarom ook gericht op een duurzame toekomst van deze sector.  Het Nutrient Platform werkt aan oplossingen voor het hergebruik van voedingsstoffen uit onder meer afvalwater. Na de keynote speeches van verschillende partijen waren er acht deelsessies waarin oplossingen voor het thema water en voedselzekerheid werden besproken, onder meer met medewerking van de WASH Alliance en 3R. Verslagen van deze deelsessies worden binnenkort gepubliceerd op www.wereld-water-dag.nl. Waterjournalist Jac van Tuijn schreef een blog over het middagprogramma.

Nieuw Fonds Duurzaam Water
Wereld Waterdag knalde de dag uit met een indrukwekkend avondprogramma. Met een speech van onder meer Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, en de aankondiging van een nieuw fonds 'Duurzaam Water'. Staatssecretaris Ben Knapen wil dat bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen met de overheid de strijd aangaan met waterproblemen in ontwikkelingslanden. Daarom lanceerde hij op Wereld Waterdag dit nieuwe fonds. Niemand minder dan Ruud Gullit, Ruud Krol en Bert van Marwijk waren bij de avond aanwezig. Zij waren er vanwege het KNVB partnerschap ‘Football for Water, Sanitation and Hygiene’. Dit programma brengt leerlingen op 1.100 scholen in Ghana, Mozambique en Kenia toiletten, schoon drinkwater en een voetbalprogramma waarbij ook het belang van hygiëne aan de orde komt. Het partnerschap dat hieraan werkt bestaat verder uit UNICEF, Simavi, Vitens-Evides, Aqua for All en AKVO. 'Het is een uitstekend voorbeeld van publiek-private samenwerking’, zei Knapen. ‘Net als op het voetbalveld heb je de kwaliteiten van elke speler nodig om het doel te bereiken. Dit soort samenwerkingsverbanden heeft de toekomst.’ Lees hier het persbericht over het fonds.

Nieuw record Wandelen voor Water
Jaarlijks organiseren Simavi, AMREF, ZOA en Akvo met Aqua for All een landelijke campagne onder de naam Wandelen voor Water. Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 ervaren wat leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden moeten doen om aan drinkwater te komen: gemiddeld 6 kilometer wandelen met 6 liter water. De teller van deze opbrengst stond op de avond op 1.294.488 euro. Bijna 1.3 miljoen euro dus! Maar dat kan nog stijgen, hier en daar wordt vandaag nog gewandeld door scholen.

Het Netherlands Water Partnership en Aqua for All danken alle partners voor hun medewerking en support. Zonder hen was het onmogelijk geweest om een dergelijk ambitieus programma te organiseren. Vanuit onze kerntaak als netwerkorganisatie vinden wij het fantastisch om te zien hoe zich rond water en voedselzekerheid op deze dag een nieuw netwerk heeft gevormd, dat zal zorgen voor concrete oplossingen in de toekomst. Dat mogen we eigenlijk wel het vierde resultaat van de dag noemen.

Als u er net als wij nog even van wilt nagenieten, kunt u hier diavoorstellingen met foto’s van het avondprogramma en het middagprogramma zien. Foto’s Bart de Gouw, copyright 2012 WUR CS/BdG.

2. Staatssecretaris Atsma lanceert site Waterwonderen
“Kies een wereldbaan in water!’’ Dit liet staatssecretaris  Atsma (Infrastructuur en Milieu) donderdag 22 maart weten bij het officiële startsein voor www.waterwonderen.nl. Met deze vernieuwde site treedt de watersector online in contact met jongeren. ‘’Te weinig jongeren kiezen voor een opleiding/carrière in de watersector. Terwijl we de jeugd hard nodig hebben om ook in de toekomst in binnen en buitenland een wereldspeler te blijven in deze sector’’, aldus Atsma.

De staatssecretaris lanceerde de site op Wereldwaterdag tijdens een ontmoeting met het Jeugdwaterschapsbestuur, de jongerendenktank van de waterschappen. Het Jeugdwaterschap bestaat uit 20 scholieren van 13-17 jaar die elk hun eigen waterschap vertegenwoordigen. Deze jongeren zijn al enthousiast over de watersector, via waterwonderen en het gebruik van social media kunnen waterprofessionals zelf hun passie voor het werk ook aan andere jongeren laten zien. Dit gebeurt al regelmatig tijdens de les op school, waarbij een waterprofessional een gastles geeft, helpt bij profielwerkstukken of begeleiding biedt bij studiekeuze. Nu kunnen de waterprofessionals hun rol als ambassadeur ook online uitbreiden. Zijzelf kunnen immers het beste over hun boeiende vak vertellen, jongeren op weg helpen of ze begeleiden. Elke ambassadeur krijgt een eigen online pagina, waarop zij hun enthousiaste verhalen, mooie foto’s en filmpjes met jongeren kunnen delen.

Voor het volledige bericht zie de website http://www.waterwonderen.nl/nieuws

3. Goede input voor internationaliseringsstrategie Topsector Water
Het kernteam Export en Promotie, onder leiding van Frank Heemskerk (Royal Haskoning) heeft goede input verzameld tijdens de bijeenkomst ‘MKB in topsector Water’ die werd gehouden op woensdag 21 maart tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. Mevrouw Commerijn Plomp, secretaris Kernteam Water, gaf een toelichting over de stand van zaken rond de formulering van de internationaliseringsstrategie en ging in gesprek met het MKB over hoe economische diplomatie/handelsmissies, samenwerking in het buitenland en internationale branding verder vorm kan worden gegeven.

Vanuit de zaal werd actief bijgedragen aan de discussie. Het verslag dat naar aanleiding van de bijeenkomst is opgesteld kunt u hier downloaden. Het bevat de vragen vanuit het Kernteam Export en Promotie en de gegeven input vanuit het MKB. Heeft u naar aanleiding van het verslag nog aandachtspunten, dan kunt u deze nog tot dinsdag 12.00 uur doorgeven aan Duco Driessen, d.driessen@nwp.nl

4. Economische missie Zuid Korea: focus op Water
Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, NWP en de Nederlandse Ambassade in Zuid Korea organiseren van 17 - 21 juni 2012 een economische handelsmissie naar Zuid Korea met als focus Water en Agro. De missie staat o.l.v. Staatssecretaris Bleeker en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje sluit bij onderdelen van de missie aan. Tijdens de missie worden diverse waterprojecten bezocht en worden seminars georganiseeerd rondom deze projecten. Hierbij gaat het o.a. om het Saemangeum project, het 4 Rivers Restoration Project en Lake Shiwa.

Tevens bevat de missie de mogelijkheid voor een bezoek aan de Wereld Expo in Yeosu met als thema "the living coast and Ocean" en zijn er mogelijkheden voor het leggen van nieuwe zakelijke contacten via een matchmaking programma. Specifieke programmagegevens zijn op korte termijn beschikbaar.

De Zuid Koreaanse watermarkt biedt vele mogelijkheden voor het Nederlandse waterbedrijfsleven en kennisinstellingen. Dit betreft zowel watertechnologie als deltatechnologie.
Meer informatie over de missie vindt u op de website van Agentschap NL. Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij NWP, Roy Agterbos, r.agterbos@nwp.nl of AgentschapNL, Sandra Pompe, sandra.pompe@agentschapnl.nl.

5. Polish-Dutch dialogues en handelsmissie met minister Schultz van Haegen
Conform het succesvolle model van de ‘Dutch Dialogues’ zoals die ook in New Orleans en Brazilië gehouden zijn, volgen de Polish-Dutch dialogues in Gdansk op dinsdag 22 mei. Integraal rivierbeheer en Ruimte voor de Rivier zijn hierbij hoofdthema’s. Een mooie kans voor Nederlandse waterprofessionals om intensief kennis te maken met het waterschap (RZGW) Gdansk en hun uitdagingen de komende jaren.

Een dag later, woensdag 23 mei, is de handelsmissie met minister Schultz van Haegen. Hierin heeft water een prominente rol. Onder andere door een dagdeel waterseminar, trade dinner, matchmaking en formele ontmoetingen met twee Poolse ministers.

Aanmelding voor de handelsmissie kan nog een paar dagen via de website van AgentschapNL en interesse voor deelname aan de Polish-Dutch dialogue graag via de coördinator NWP-Polenplatform: Thomas Walder t.walder@nwp.nl, tel: 06-27060523

6. Collectieve Nederlandse stand op IWA World Congress on Water, Climate and Energy in Dublin
Vanuit de sector komen diverse signalen bij ons binnen dat er belangstelling is voor een collectieve deelname aan de beurs die gehouden wordt tijdens het IWA World Congress on Water, Climate and Energy in Dublin van 13 – 18 mei 2012.

Inmiddels hebben zich ruim 600 internationale delegates geregistreerd voor dit World Congress; in totaal worden er 2.000 verwacht. Het NWP coördineert in samenwerking met Match+ een Nederlandse stand van 24 tot 40 m2 op dit internationale evenement indien daar voldoende belangstelling voor bestaat.

Mogelijke opties voor deelname in de Nederlandse stand:
-  Posterruimte  A0 formaat € 750,-
-  3 m2 standruimte incl.standbouw € 1.750,- + mogelijkheid tot bestellen van maximaal 1 -  congresregistratie voor slechts €200,-
-  6 m2 standruimte incl. standbouw € 3.500,- + mogelijkheid tot bestellen van maximaal 2  congresregistraties voor slecht  €200,- per stuk
-  Deelname aan het congres tegen early bird fee, € 675 voor IWA Members en €785 voor IWA non Members

Bent u geïnteresseerd in deelname, meldt u zich dan z.s.m. aan bij Suzanne Tietema s.tietema@nwp.nl

7. Dutchwatersector.com krijgt hoofdrol op expo Korea: input gevraagd!
De 'tussen' wereldexpo die in Korea gehouden wordt, staat in het teken van 'The living Ocean and Coast'.  Nederland zet daar een paviljoen neer dat over de Nederlandse delta-aanpak gaat. Bezoekers lopen door een omhoog gevouwen landkaart en komen zo als het ware in een film over Nederland. In de ruimte daarna zijn onder meer projecten van de Nederlandse watersector te zien. Onze internationale website 'dutchwatersector.com' speelt daar een hoofdrol als drager en verwijspunt voor veel van deze projecten. We willen daar natuurlijk goed voor de dag komen, dus willen we de website nog verder inrichten en meer diepgang geven. We zoeken nog goede projecten, films, ideeën, historie, achtergronden, verwijzingen naar sites, etc.

Al eerder, op de WISA in Zuid-Afrika, wordt dutchwatersector.com ook nadrukkelijk naar voren gebracht. Vanaf WWF6 hebben we ook steeds internationaal verslag gedaan, waardoor de site nu 500 unieke internationale bezoekers per dag kent en toch al zo'n 15.000 bezoekers per maand trekt. Dat versterken we nog met een internationale nieuwsbrief, die maandelijks uit gaat. Doe mee, geef input en laat de Nederlandse watersector op zijn best zien!

U kunt u informatie sturen aan: info@dutchwatersector.com of contact opnemen met Christina Boomsma: 070-3043709/06-45761626

8. Korting op symposium 'Zoet en Zout'
Bij de tentoonstelling 'Zoet&Zout. Water en de Nederlanders' organiseert de Kunsthal Rotterdam een symposium over onze verbondenheid met het water. Het symposium  gaat in op een van de grote opgaven voor Nederland in de 21e eeuw, de omgang met het water. Met een uitgebreid programma over kunst en water met kunstenaars, wetenschappers en bestuurders.
Kijk voor het volledige programma op www.kunsthal.nl.

Datum: Maandag 26 maart 2012, 9.30 - 15.00 uur
Locatie: Kunsthal Rotterdam
Prijs: NWP leden betalen  € 30 in plaats van € 35 (inclusief lunch) aan de kassa van de Kunsthal. Neem een uitgeprint exemplaar van deze NWP Nieuwsbrief mee om de korting te ontvangen.

Voorverkoop aan de kassa vanaf zaterdag 3 maart of bestel kaarten via balie@kunsthal.nl.

9. Vacatures NWP
Het NWP bureau heeft op dit moment de volgende vacatures:

Senior Project Officer 1 (40 uur p/w)
Senior Project Officer 2 (40 uur p/w)
Project Officer Internationaal (40 uur p/w)

Zie de NWP website voor de volledige functieprofielen. Graag ontvangen wij uw sollicitatie uiterlijk dinsdag 27 maart 2012.

NIEUWS VAN DEELNEMERS

10. Botsen of verbinden – internationale samenwerking: publiek-privaat
Wat zijn ervaringen van publieke en private partijen bij het gezamenlijk proberen te bereiken van de ontwikkelingsdoelstellingen in internationale samenwerking? En vooral: wat zijn de ervaringen van de mensen binnen deze organisaties?

Rond dit thema organiseert de themagroep Internationale Samenwerking van Koninklijk Nederlands Waternetwerk donderdag 12 april van 14.30 – 17.00 uur een bijeenkomst bij Waterschap Groot Salland in Zwolle. De themagroep  streeft naar vergroting van de (niet-technische) kennis op het gebied van samenwerken met buitenlandse partijen en werken in het buitenland. Uitwisseling van kennis en ervaring over deze aspecten staat voorop. Voor meer informatie en aanmelding zie de website van KNW

11. Technology Dating op IFAT ENTSORGA
Internationaal matchmaking evenement op het gebied van (afval)water, afval en grondstoffen dat plaats zal vinden tijdens de IFAT in München. De IFAT is de meest vooraanstaande beurs op dit gebied. Tijdens het matchmaking event kunt u contacten leggen met bedrijven, instituten en stakeholders in de milieusector. De deelnemers dienen zelf hun afspraken op de datum en tijd van hun keuze in te plannen via de webtool. Tevens moeten zij zelf onderling afspreken op welke locatie zij hun meeting zullen hebben. De VLM (Vereniging van Leveranciers van Milieutechnologie) stelt gedurende deze dagen zowel voor leden als niet-leden haar stand (nr. A3 311) beschikbaar als ontmoetingsplek.

U kunt zich inschrijven voor de matchmaking sessies door het aanmaken van een bedrijfsprofiel via onderstaande website. Na validatie van uw profiel kunt u vervolgens afspraken inplannen met voor u interessante gesprekspartners.

Plaats: München, Duitsland
Organiserende instantie: Enterprise Europe Network - Bayern Innovativ GmbH
Deadline voor registratie is: 15 april 2012.
Website: www.b2match.com/ifat2012

Contact: Stan Francke, Enterprise Europe Network, stan.francke@agentschapnl.nl, Tel: 088-602.52.80, www.enterpriseeuropenetwork.nl

12. International Business Matchmaking event REW
Internationaal matchmaking evenement op het gebied van recycling, milieu technologie en afvalbeheer dat plaats zal vinden tijdens de REW in Istanbul. De ‘8th International Recycling, Environmental Technologies and Waste Management Fair’ vindt plaats van 7 t/m 10 juni 2012. De matchmaking vindt plaats op één dag. Alle gesprekken worden op basis van uw voorkeuren via de geautomatiseerde tool ingepland op 8 juni.

Het doel van de matchmaking is om partijen met elkaar te verbinden voor commerciële samenwerking, technology transfer en Europese onderzoeksprojecten.

U kunt zich inschrijven voor de matchmaking sessies door het aanmaken van een bedrijfsprofiel via onderstaande website. Na validatie van uw profiel kunt u vervolgens afspraken inplannen met voor u interessante gesprekspartners.

Plaats: Instanbul, Turkije
Organiserende instantie: Enterprise Europe Network Istanbul – Sabancı University
Deadline voor registratie is: 1 juni 2012.
Website: www.een-b2b.org/rewistanbul2012 

Contact: Stan Francke, Enterprise Europe Network, stan.francke@agentschapnl.nl, Tel: 088-602.52.80, www.enterpriseeuropenetwork.nl

13. Landelijke Watereducatiedag 2012
Op 28 juni is het Watermuseum in Arnhem het toneel van de Landelijke Watereducatiedag 2012. Dit jaar staat de dag in het teken van de aanbevelingen van de Landelijke Stuurgroep Watereducatie. Hierbij komen vragen aan de orde als: Wat is de toekomst van watereducatie? Wat betekenen deze aanbevelingen voor u als bestuurder, beleidsmaker, ontwikkelaar of uitvoerder? En wat kunt u in uw dagelijkse praktijk bijdragen aan de uitvoering hiervan? In het programma is ruime aandacht voor nieuwe vormen van samenwerking en uitwisseling van kennis en advies op het gebied van watereducatie.

Op deze netwerkdag is er volop gelegenheid om ervaringen te delen en uw netwerk rondom watereducatie verder te versterken. Kunt u vanuit uw expertise iets bijdragen aan de versterking van watereducatie in Nederland, kom dan op 28 juni naar het Watermuseum! Bekijk het voorlopige programma voor meer details.

U kunt zich inschrijven voor de Landelijke Watereducatiedag 2012 via www.sme.nl/NME

De Landelijke Watereducatiedag wordt georganiseerd door SME Advies in opdracht van het programmabureau Natuur- en Milieueducatie.

14. De Waterharmonica tot wasdom, nationaal maar ook internationaal
Op donderdag 29 maart 2102 vindt op Golfpark Kaatsheuvel, nabij De Efteling een Stowa symposium over 15 jaar praktijk- en onderzoekservaringen van de Waterharmonica plaats.

Op het symposium aan de hand van het Stowa rapport “Waterharmonica's in Nederland (1996-2011), van effluent tot bruikbaar oppervlaktewater” ingegaan op de ontwikkeling van de Waterharmonica als natuurlijke schakel tussen Waterketen en Watersysteem in Nederland en ook in Spanje.

Verder worden de resultaten van het Stowa onderzoek “Waterharmonica, onderzoek naar zwevend stof en pathogenen” toegelicht. Hierbij komen nutriëntenverwijdering, desinfectie, zwevend materiaal, de bufferingscapaciteit, beheer en onderhoud, kosten, parameters en toetswaarden voor de lozingsvergunning. aan de orde.

Ook wordt aandacht geschonken aan de uitkomsten van het onderzoek naar ecotoxicologie en emerging substances van het project WIPE (Waterharmonica Improving Purification Effectiveness) dat in het kader van Innovatie regeling Kaderrichtlijn Water 2008 is uitgevoerd.

Op het symposium worden de laatste ontwikkelingen op dit gebied, praktijkervaringen vanuit belevings- en natuurwaarden gepresenteerd, wordt een veldbezoek gebracht aan het Waterharmonica systeem van de Efteling en vindt een discussie tussen deelnemers en deskundigen plaats over nut, noodzaak, uitdagingen, mogelijkheden en consequenties voor lozingsvergunningen.

Aanmelden voor dit gratis symposium kan via de website van de Stowa.

15. Aquafit4Use Final Conference 8 and 9 May 2012, Bruges
AquaFit4Use, the largest project on Industrial Water Use within the EC framework programme, is successfully nearing its end. After four years of close collaboration between Industries, Universities and Research Institutes big steps have been made in sustainable water use in industry. We are proud to present the results of this work at the End Congress of the project that will be organized on 8 and 9 May 2012 in Bruges (Belgium). The congress will be aligned with I-sup focusing on innovation for sustainable production  (www.isup2012.org).

During the End-Congress the success of AquaFit4Use will be presented, being  solutions for important questions around sustainable water use in the four most water using industrial sectors: Chemistry, Paper, Textiles and Food. Thanks to the large industrial participation in the project – two third  of the 34 partners are industries, both end users and suppliers – the research carried out was for a big deal very applied, with a lot of pilots at location, working on real problems often by combining  existing and new technologies. But also new technologies have been developed for specific sectors common problems, like biofouling and scaling, treatment of saline stream and toxic components. Finally attention was paid to modelling and the development of a Water Quality Management tool, to help with getting more insight in the water quality demands and the opportunities of your water system.

The close link between industrial, pilot and lab scale studies has facilitated the generation of new knowledge, its development and its implementation for industrial solutions. Based on the successful results various industrial companies participating in the project are already implementing the new solutions in their production sites.

For more information on the program and registration see the website of AquaFit4Use www.aquafit4use.eu

OVERIG

16. NCH Business update Indonesië
In januari heeft de nieuw benoemde Ambassadeur van Indonesië in Nederland, H.E. Retno Marsudi , haar geloofsbrieven aan de Koningin overhandigd. De Indonesian Netherlands Association (INA)  wil  Retno Marsudi graag op deze bijeenkomst voorstellen aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Om Nederlandse ondernemers te informeren over het zakendoen in Indonesië, de financiële dienstverlening en een update over de economie organiseert INA op woensdag 18 april een bijeenkomst bij de Rabobank Nederland in Utrecht. Voor meer informatie over het programma en aanmelden zie de website van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering, NCH.