NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 12 - 2014

28/03/2014

vrijdag 28 maart 2014

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of heeft u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

NIEUWS

1. Minister Schultz van Haegen naar Indonesië met 17 watersector organisaties
2. DRR Team terug uit Mexico
3. DRR Team China deelt bevindingen
4. Doe mee met Wetskills – South Africa
5. Wetskills-Canada: inschrijving geopend
6. Van afvalwater naar nieuwe grondstoffen: workshops voor het MKB
7. Gezocht: (afstudeer)stagiair voor een netwerkanalyse
8. Vooraankondiging IA Watercongres
9. Terugblik op de Aqua Nederland Vakbeurs 2014
10. Dutchwatersector.com: Staat u er al op?

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

11. Eén internationaal gezicht voor Nederlandse waterschappen
12. Nieuwsbericht Water Risk Filter WWF
13. Participate in UNESCO-IHE’s Water Sector Market on 10 April

OVERIG NIEUWS

14. Waterprojecten van de Wereldbank
15. Cursus Multimedia Journalism & Water door RNTC en IRC
16. Industrian leaders present their water stewardship journey at Aquatech India
17. Mozambique celebrates World Water Day with 1st PLAMA event
18. Desalination prize: Let’s find a Desal Solution

NIEUWS

1. Minister Schultz van Haegen naar Indonesië met 17 watersector organisaties
Minister mw. Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu leidt van 30 maart tot en met 4 april een bedrijvenmissie naar Indonesië. De delegatie bezoekt Jakarta en Surabaya. Het bezoek is een vervolg op de missie naar Jakarta van november 2013 en heeft tot doel de bestaande samenwerking tussen beide landen op het gebied van watermanagement en havenontwikkeling te intensiveren. De sectordelegatie bestaat uit 17 CEO’s en directeuren van Nederlandse organisaties met bestaande belangen in de water en havensector in Indonesië en is door de Minister zelf samengesteld. De sectordelegatie wordt geleidt door dhr. William van Niekerk, voorzitter van het kernteam Export en Promotie van de Topsector Water.
Klik hier voor de volledige nieuwsbrief van het landenplatform Indonesië

2. DRR Team terug uit Mexico
Afgelopen week keerde de eerste officiële DRR missie terug uit Mexico. Het DRR team, onder leiding van Klaas de Groot (Arcadis) en met deelnemers van Deltares en Boskalis, inventariseerde de waterissues in de staat Tabasco en sprak samen met de overheid over oplossingen, wensen en mogelijkheden. Lokaal leverde het bezoek veel publiciteit op. De bevindingen en de vervolgstappen van het DRR-Team worden binnenkort gepubliceerd.
DRR Teams worden uitgezonden wanneer een buitenlandse overheid urgent waterexpertise nodig heeft. De inzet is een initiatief van de ministeries van Buitenlandse Zaken en I&M, in samenwerking met de sector. Meer informatie: www.drrteam.nl

3. DRR Team China deelt bevindingen
Voorafgaand aan de eerste ‘officiële missie’ van een DRR Team, deed een Rijkswaterstaat-delegatie in China eerder dit jaar ook al een korte inventarisatie voor DRR. Het team van teamleider Lutze Bijlsma sprak met de overheid en stakeholders in de provincie Zhejiang. Deze provincie is zwaar getroffen door overstromingen na de Typhoon Fitow verleden zomer. Eén van de bevindingen is dat men in deze provincie vooral in grote zware infrastructurele oplossingen denkt, met grote consequenties voor mens en milieu. Een Nederlandse aanpak zou hier veel toegevoegde waarde kunnen bieden. Ook met betrekking tot governance en het afwegen van sociaal economische gevolgen van maatregelen.

De bevindingen van het team zijn te lezen in dit rapport. Binnenkort volgt een bijeenkomst voor de sector waarin het team verder ingaat op de resultaten. Als u een uitnodiging wilt ontvangen voor deze bijeenkomst, stuur dan uw gegevens naar Koen Overkamp: k.overkamp@nwp.nl

4. Doe mee met Wetskills – South Africa
Wil je dit meemaken? (bekijk het YouTube filmpje) Er zijn nog steeds een aantal plekken voor de nieuwe Wetskills-Zuid Afrika (15-29 mei 2014). Wij zoeken enthousiaste Young Professionals en Master of PhD studenten uit de Nederlandse watersector om mee te doen aan het programma.

Waarom zou je meedoen?

  • Je traint via een pressure-cooker formule competenties als internationale samenwerking, het werken in multidisciplinaire teams met Zuid-Afrikaanse, Mozambikaanse en Nederlandse teamgenoten;
  • Je leert om een korte en bondige ‘elevator pitch’ te presenteren van jouw concept voor een groot divers publiek op een groot congres in Zuid-Afrika;
  • Je bent integraal onderdeel van de Nederlandse delegatie tijdens de WISA conferentie in Zuid-Afrika, je ontmoet experts en andere Young Professionals vanuit Nederland en Zuid-Afrika en hebt veel mogelijkheden om je netwerk uit te breiden;
  • Je krijgt een onvergetelijke ervaring met onder meer een bezoek aan het Krugerpark en Blyde River Canyon als teambuilding activiteit, veldbezoeken aan water-gerelateerde sites.

Kortom: vraag je leidinggevende om goedkeuring en geef je op voor Wetskills Zuid-Afrika bij Johan Oost, johan.oost@wetskills.com of 06 2678 5402 of bezoek de website.

5. Wetskills-Canada: inschrijving geopend
Wetskills is in voorbereiding om voor het eerst naar Noord-Amerika te gaan, namelijk Canada. Deze Wetskills editie zal plaatsvinden van 5 tot 20 juni in de wereldstad Toronto en is gekoppeld aan de Canada Water Summit. Wij zoeken enthousiaste studenten en net-afgestudeerden van Nederlandse universiteiten om mee te doen aan het programma.
Klik hier voor meer informatie of geef je vóór 11 april 2014 op bij Johan Oost, johan.oost@wetskills.com, 06 2678 5402

6. Van afvalwater naar nieuwe grondstoffen: workshops voor het MKB
Het Nutriënt Platform organiseert op 29 april de thema bijeenkomst ‘van afvalwater naar nieuwe grondstoffen’ in Veendam. Het doel van de bijeenkomst is om MKB’ers actief te betrekken bij specifieke uitdagingen in de watersector op het gebied van nutriënten, bioplastics en cellulose. In workshopvorm worden concrete cases voorgelegd. Het MKB wordt uitgedaagd met innovatieve oplossingen te komen. Tevens krijgen MKB’ers de kans hun bestaande innovaties te presenteren.

Via deze link vindt u meer informatie over de bijeenkomst. (Voor)aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Annemiek Strijker, a.strijker@nutrientplatform.org. Daarop ontvangt u binnenkort een definitieve uitnodiging.

7. Gezocht: (afstudeer)stagiair voor een netwerkanalyse
Het Nutrient Platform creërt de condities die nodig zijn voor de transitie naar een duurzaam gebruik van nutriënten. We zoeken een stagiair die is geïnteresseerd in een 6 maanden durende stage tussen mei en november 2014.

Middels een Social Network analyse wil het Nutrient Platform beter inzicht krijgen in de mogelijkheden om de fosfaat kringloop te sluiten. Het doel van de netwerk analyse is het nationale actoren-netwerk rondom fosfaatstromen in kaart te brengen. Ook aanbevelingen voor nieuwe beheers- en samenwerkingsvormen behoren hierbij tot de mogelijkheden.

Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Hans van Andel, h.vandenadel@nwp.nl

8. Vooraankondiging IA Watercongres
Op 14 mei komen buitenlandse experts naar Nederland om te vertellen over hun vorderingen op het terrein van water- en deltatechnologie. Wilt u hierbij zijn? Kom dan naar het congres ‘Innovations for Global Water Challenges’ in het Unesco-IHE gebouw te Delft.

De Nederlandse Innovatie Attachés hebben de buitenlandse experts uitgenodigd om u inzicht te geven in hun vorderingen. Hierna gaan zij in een aantal parallelle sessies dieper in op de ontwikkelingen voor Water en ICT, Urban Water en Water en Duurzaamheid.

De organisatie van dit congres is in handen van het Innovatie Attaché Netwerk. Netwerkpartners zijn Deltares, NWP, KWR Water Research en Watercampus (Wateralliance/Wetsus). Het programma is op dit moment in ontwikkeling en komt binnenkort online.

9. Terugblik op de Aqua Nederland Vakbeurs 2014
Op wie richt u uw (internationale) pijlen? Rond deze vraag realiseerden de WaterCoalitieNL partners NWP, Aqua Nederland, VLM en de Water Alliance tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem een gezamenlijke stand. Veel bedrijven en organisaties hebben hun visitekaartje achter gelaten op de wereldkaart in de stand. Dit biedt een mooi overzicht waar partijen internationaal ondernemen, of zouden willen ondernemen. De eerste editie van de Aqua Nederland Darts League heeft een winnaar opgeleverd die we binnenkort gaan bezoeken om de iPad te overhandigen.

Naast de gezamenlijke beursstand hebben de WaterCoalitieNL partners gedurende ook een goed bezocht Kennisprogramma georganiseerd voor ruim 300 geïnteresseerden. Voor de presentaties van de verschillende seminars zie de website van Aqua Nederland.

10. Dutchwatersector.com: Staat u er al op?
www.dutchwatersector.com is dé internationale website van en voor de Nederlandse watersector. Dankzij de actuele journalistieke artikelen trekt de site inmiddels meer dan 10.000 (internationale) bezoekers per maand:
• 10.000 bezoekers per maand
• Uit meer dan 180 landen
• Iedere dag actueel waternieuws
• Meer dan 250 Nederlandse projecten wereldwijd online

Nu op www.dutchwatersector.com:
Water innovations in the Netherlands: Take a look at 35 leading edge solutions for dry feet and clean water

Uw nieuws, project of product in de etalage? Stuur een mail naar info@dutchwatersector.com voor meer informatie.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

11. Eén internationaal gezicht voor Nederlandse waterschappen
Vanuit de hele wereld is er vraag naar Nederlandse waterkennis. Op de Waterschapsdag maakten de waterschappen bekend gezamenlijke waterexpertise voortaan onder één naam internationaal in te zetten: Dutch Water Authorities.

Waterschappen delen wereldwijd kennis met landen waar waterbeheer grote uitdagingen kent. Zij leren hier zelf van en steunen tegelijkertijd de exportpotentie van de Nederlandse watersector. De recente inzet van waterschappen in overstromingsgebieden in Engeland is hier een goed voorbeeld van.

Klik hier voor meer informatie of bekijk de film

12. Nieuwsbericht Water Risk Filter WWF
Op zaterdag 22 Maart, op Wereld Waterdag, heeft het World Wildlife Fund versie 2.0 van hun Water Risk Filter gelanceerd. Dit model helpt bedrijven bij het inschatten van hun water risico’s en hier wordt veel gebruik van gemaakt. De 2.0 versie maakt het mogelijk om nog specifieker en gedetailleerder in te gaan op verschillende aspecten binnen het model. Zo is er nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om een onderscheid in gewassen (120+) te maken binnen het thema landbouw. Klik hier voor meer informatie.

13. Participate in UNESCO-IHE’s Water Sector Market on 10 April, 17.30 hrs
UNESCO-IHE Institute for Water Education invites the water sector to participate in the second ‘Water Sector meets Future Water Leaders’ market’ from 17.30 – 19.00 hrs on 10 April 2014. Hans Huis in ‘t Veld, the Chairman of Topsector Water, will open the proceedings.

This event will provide the opportunity to get acquainted and build long-term relations with UNESCO-IHE’s international student population and its alumni abroad. They can play a key role in providing linkages between the Dutch water sector and international partners. The market is the ideal opportunity to generate interesting business opportunities for the future. More information is available on the event page on our website. To register your water sector organization / company, this is a direct link to the form to fill out.

More information
Application form

OVERIG NIEUWS

14. Waterprojecten van de Wereldbank
De Wereldbank geeft financiele steun aan ontwikkelingslanden en landen in transitie. De Wereldbank vraagt aandacht voor de volgende projecten, die interessant zijn voor de Nederlandse watersector:

15. Cursus Multimedia Journalism & Water door RNTC en IRC
Het RNTC organiseert samen met het IRC een voor mediaprofessionals die schrijven over WASH. Media professionals en communicatiemedewerkers uit 50 landen komen in aanmerking voor een beurs. Deze NFP beurzen dekken de kosten van internationaal transport, overnachting, eten en cursuskosten. De cursus is van 3 tot 21 november 2014 in Hilversum. De deadline voor de NFP beurzen is op 6 mei 2014.

Klik hier voor meer informatie.

16. Industrian leaders present their water stewardship journey at Aquatech India
From 6 to 8 May 2014, the fifth edition of Aquatech India will be held in Pragati Maidan – New Delhi. This combined exhibition and conference is a joint venture between Amsterdam RAI and Inter Ads Exhibitions (India). The event focuses on drinking water, process water and waste water. At this edition of the show the Industrial Leaders Forum (ILF) in India will be launched as part of the Aquatech India conference. Click here www.india.aquatechtrade.com for more information about Aquatech India and the conference programme

Calendar of Aquatech Global Events:
• WQA Aquatech USA 2015: 20 -24 April 2015, Las Vegas (NV), USA
• Aquatech India 2014: 6 – 8 May 2014, New Delhi, India
• Aquatech China 2014: 25 – 27 June 2014, Shanghai, China
• Aquatech Amsterdam 2015: 3 – 6 November 2015, Amsterdam, the Netherlands
• International Water Week: 1 – 6 November 2015, Amsterdam, the Netherlands

17. Mozambique celebrates World Water Day with 1st PLAMA event
On Friday 21 March frontrunners from the Mozambican water sector gathered to celebrate the first official event of Plataforma Moçambicana da Água (PLAMA) one day before World Water Day (22 March). During the first part of the event the progress and action plan of PLAMA were presented to the 63 participants representing 38 different type of organizations (Private Sector, NGO’s and Governmental institutes).

The programme started with statements of initiators Aquashare, DNA members and the PLAMA board members.
The second part of the program can be seen as the first step towards improving cooperation between the public and private sector in Mozambique. DNA (Direcção Nacional de Águas), FIPAG and AIAS presented their investment plans for 2014, followed by some intensive discussions. One topic was the bottlenecks that currently exist for the Mozambican private sector to get access to public financed projects. Presentations of the meetings are available through the PLAMA secretariat; info@aquashare.org.mz

18. Desalination prize: Let’s find a Desal Solution
The Desal Prize seeks to incentivize the creation of small-scale brackish water desalination unit that can provide potable water for humans, as well as water appropriate for livestock and crops in developing countries.

The Securing Water for Food Grand Challenge for Development (SWFF) was launched in September of 2013 and has three primary focus areas: 1) Efficient Use and Re-use of Water and Wastewater, 2) Innovative Water Capture and Storage, and 3) Salinity and Saltwater Intrusion. The area of brackish water desalination for potable drinking water supply and small-scale farming use was chosen as a topic primed for innovation through a prize mechanism. USAID has taken a lead role in developing the desalination prize and has partnered with the US Bureau of Reclamation for technical guidance on desalination technology. More information