NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 15 - 2013

19/04/2013

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of heeft u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

NIEUWS
1. Collectieve beursdeelname Indowater – 3 t/m 5 juli in Jakarta
2. Verover nieuwe markten: Turkije business guide
3. Masterclass Duurzame Business Samenwerking voor de internationale watermarkt
4. Seminar: Indonesië ‘Lowland ontwikkeling’
5. Mogelijkheden in Mozambique

NIEUWS INTERNATIONAL WATER WEEK 2013
6. 25.000 Internationale waterprofessionals

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
7. Meld je aan voor Wetskills-Roemenië 2013
8. Zijn glazen kasdaken de waterbergingen van de toekomst?
9. Dutch water sector wins two multi-million euro irrigation projects in Mozambique
10. Brabantse waterketen van start
11. Unieke aanbieding WaterJobForum.nl
12. Inzet waterpartners voor Plan’s 13de landelijke scholierenactie
13. Leading Industry Executives and Innovators Headline BlueTech Forum

OVERIG NIEUWS
14. Zelfstandige professionals in de watersector verenigd!

NIEUWS

1. Collectieve beursdeelname Indowater – 3 t/m 5 juli in Jakarta
Benieuwd of Indonesië een goede afzetmarkt is voor uw producten? Zoekt u nog naar promotiekansen voor uw bedrijf? Het Holland Paviljoen op de INDOWATER biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. De INDOWATER is een Water en Waste Water Expo & Forum en wordt gehouden van 3 – 5 juli in Jakarta. Tegelijkertijd met de INDOWATER (http://www.indowater.com/)  vindt ook de INDORENERGY en INDOWASTE Expo plaats.

NWP organiseert bij voldoende deelnemers een collectief paviljoen. Deelname in het Netherlands Water Pavilion houdt onder meer in: paviljoen met herkenbare Holland uitstraling, mogelijkheid voor presentaties, recepties en posterpresentaties. Per organisatie kan er 6m2 (of meer) vloeroppervlak afgenomen worden, de kosten per m2 zullen neerkomen op €350 a €400. Deze activiteit valt binnen het Water Mondiaal programma op Indonesië, gefinancierd door Partners voor Water.

Heeft u interesse in collectieve deelname aan de INDOWATER 2013 Expo & Forum neem dan voor 26 april contact op met NWP.

Contact: Sandra Borst, s.borst@nwp.nl en/of Ivo van der Linden, i.vanderlinden@nwp.nl

2. Verover nieuwe markten: Turkije business guide
De MKB servicedesk lanceert samen met TNT express en MKB Nederland de nieuwe campagne 'Verover nieuwe markten'. In dit kader heeft de MKB servicedesk de Turkije business guide uitgegeven, een handige gids voor zaken doen in Turkije. Partners voor Water projectadviseur Monique van der Straaten heeft een bijdrage aan deze gids geleverd over kansrijke sectoren. Zij vertelt daar over de mogelijkheden op het gebied van water in Turkije: "Kleine en middelgrote Nederlandse waterbedrijven kunnen nog veel betekenen voor de Turkse watersector". Ook noemt ze het Turkish Netherlands Water Partnership (TNWP), waar verschillende bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om de Nederlandse watersector in Turkije op de kaart te zetten. U kunt de gids hier downloaden

Een ander onderdeel van deze campagne is de MKB Export Award 2013. MKB-Nederland en TNT Express willen ambitieuze internationale ondernemers helpen hun droom en passie te verwezenlijken. De winnaar, die eind 2013 bekend wordt gemaakt, wint naast de titel namelijk 30.000 euro aan gratis Expressvracht aangeboden door TNT Express. Daarnaast krijgt de winnaar een Zakenpartnerscan ter waarde van € 500,-, aangeboden door AgentschapNL en een talencursus bij de nonnen in Vught ter waarde van € 3350,-, aangeboden door Regina Coeli. Naast deze hoofdprijs maken drie ondernemers die zakendoen in Polen, Duitsland en Turkije kans op een Zakenpartnerscan van AgentschapNL.

Voor meer informatie over Partners voor Water: Monique van der Straaten, monique.zwiers@agentschapnl.nl. Voor meer informatie over het Turkisch Netherlands Water Partnership: Ilse van der Velde, i.vandervelde@nwp.nl

3. Masterclass Duurzame Business Samenwerking voor de internationale watermarkt
Op 24 mei vindt de Masterclass Duurzame Business Samenwerking voor de internationale watermarkt plaats. Als ondernemer ziet u kansen in de internationale watermarkt, maar realiseert u zich dat alleen door samenwerking met partners deze kansen tot nieuwe business kan leiden. De kern van het succes ligt in het creëren van een duurzame samenwerking met de juiste partners die gezamenlijk nieuwe klantwaarde weten te realiseren.

In de Masterclass ‘Duurzame Business Samenwerking voor de internationale watermarkt’ ligt de focus op het creëren en/of versterken van zo’n samenwerking aan de hand van drie heldere stappen. Na afloop van de Masterclass heeft u een klantgericht en schaalbaar samenwerkingsconcept voor een nieuw product of dienst met een passend business model. En u bent ook klaar om de subsidieaanvraag voor de tender van het Rijkssubsidieprogramma Partners voor Water op te stellen indien u daar belangstelling voor heeft.

Voor geïnteresseerden wordt een speciale Kick-off workshop gehouden op vrijdag 26 april om kennis te maken met het programma van de Masterclass en de subsidieregeling van Partners voor Water. Deelname aan de Kick-off workshop is een voorwaarde om aan de masterclass mee te mogen doen. Na de Kick-off kunt u besluiten of u mee wilt doen aan de masterclass.

Heeft u interesse in de masterclass, meldt u dan aan via de website van Syntens

Voor meer informatie zie de Partners voor Water website.

4. Seminar: Indonesië ‘Lowland ontwikkeling’
Al enkele jaren is binnen de bilaterale samenwerking tussen Nederland en Indonesië ‘lowland ontwikkeling’ een belangrijk thema. Deze gebieden, voornamelijk op de eilanden Sumatra en Kalimantan, staan voor de belangrijke uitdaging duurzaam ontwikkeld en beheerd te worden: duurzaam omgaan met het water(beheer) speelt daarin een belangrijke rol.  De laatste drie jaar is daar onder meer aandacht aan gegeven met de projecten WACLIMAD (met Nederlandse OS middelen, via de Wereld Bank) en QANS (met Partners voor Water middelen).

Het QANS project loopt binnenkort af, wat aanleiding is om gezamenlijk na te denken over een volgende stap in dit proces. Graag nodigen wij u bij deze uit om met ons deze stap te zetten!

Op 24 april a.s. organiseren wij een dagvullende workshop, die een stap moet zetten naar een vervolgsamenwerking binnen de laaglanden van Indonesië. De workshop moet leiden tot bouwstenen voor de volgende vervolgstappen:
• een breed programmatisch vervolg van de bilaterale samenwerking in de Indonesische lowlands;
• uitwerking van enkele concrete business cases met betrokkenheid van Nederlands bedrijfsleven.

Datum:  woensdag 24 april 2013
Tijd: 09.30 – 17.00 uur, gevolgd door een borrel
Locatie:  Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg, Den Haag, Van Kleffenszaal 01d19

Via het formulier op de NWP website kunt u zich aanmelden. 

5. Mogelijkheden in Mozambique
Via de Nederlandse ambassade in Mozambique wordt NWP regelmatig gewezen op tenders, projecten en ontwikkelingen die mogelijk interessant zijn voor de Nederlandse watersector. Zo investeert de regering de komende periode 400 miljoen dollar in het verbeteren van de haven van Maputo in Mozambiqe. Daarnaast ontving NWP via de ambassade een tender van de African Development Bank voor Baixo Limpopo Irrigation en Climate Resilience projects. Download de tender

Contact: Peter van den Horn, p.vandenhorn@nwp.nl

NIEUWS INTERNATIONAL WATER WEEK 2013
De tweede editie van de International Water Week vindt plaats van 4 t/m 8 november 2013 in de RAI in Amsterdam. Lees hier het laatste nieuws en kijk op de website www.internationalwaterweek.com voor meer informatie.

6. 25.000 Internationale waterprofessionals
De tweede International Water Week in Amsterdam (IWW) biedt volop mogelijkheden voor de Nederlandse watersector om zich te profileren voor een internationaal publiek. Van 4 tot en met 8 november 2013 verwachten we meer dan 25.000 Internationale Waterprofessionals in Nederland.
Dankzij de combinatie van de International Water Week conference, de Aquatech vakbeurs, het Industry Leaders Forum, het Utility Leaders forum, vele internationale delegaties (in 2011 kwamen er 40 delegaties!) een Young Professionals Programme en veel activiteiten in Amsterdam, zetten we een evenement met internationale allure neer. 

NWP is, samen met veel partijen uit de sector, druk met de voorbereidingen bezig. We nodigen u graag uit gebruik te maken van onderstaande mogelijkheden:
•        Dien een paper in en maak uw oplossing, case of vraagstuk onderdeel van de IWW conferentie, samen met uw internationale relaties (zie www.internationalwaterweek.com)
•         Ruimte in het centraal gelegen Holland Paviljoen op de Aquatech (met korting voor NWP leden)
•         Een perfecte gelegenheid om uw internationale relaties uit te nodigen
•         Ontvangst van een internationale delegatie bij uw eigen organisatie
•         Verschillende sponsorpakketten, die het voor iedere organisatie mogelijk maken om zich te  profileren op de IWW

Wilt u meer weten over bovenstaande mogelijkheden, neem dan contact op met Annemieke van Zuylen van NWP, a.vanzuylen@nwp.nl, 070-3043708. Ook andere ideeën voor de IWW zijn van harte welkom.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

7. Meld je aan voor Wetskills-Roemenië 2013
25 April is de laatste mogelijkheid om je als student of net-afgestudeerde aan te melden voor de Wetskills Water Challenge in Roemenië. Van 29 mei t/m 13 juni gaan Nederlandse en Roemeense studenten/YWP in gemixte groepen twee weken werken aan watervraagstukken die geleverd worden door ondermeer Waterbedrijf Limburg, Technische Universiteit Delft, Berson UV en Hoogheemraadschap Rijnland. De cases gaan over kustmanagement, koude/wateropslag, behandeling drinkwater, opslag van drinkwater in de grond en implementatie van kleine waterzuiveringen. Het programma speelst zich af in Boekarest, hoewel het teambuildingprogramma zich buiten de stad afspeelt. Je verblijft in appartementen vlakbij het historische centrum van Boekarest en gaat werken bij twee universiteiten. Uiteindelijk doel is met de groep tot een gezamenlijk concept te komen dat wordt gepresenteerd op de ExpoApa, de  Roemeense Aquatech met daarbij een conferentieprogramma. Het winnende team wordt bekend gemaakt tijdens de eindsessie van de conferentie.

De geselecteerde Nederlandse en Roemeense deelnemers zijn speciale gasten gedurende dit evenement van 10-12 juni. Een Meet & Greet wordt geregeld met de president van het International Water Association (IWA) en de president van het IWA cluster in Oost-Europa. Daarbij worden de studenten onderdeel van de Nederlandse delegatie tijdens de ExpoApa. Voor deelnemers is het een ideale mogelijkheid om meer te leren van de Nederlandse en internationale watersector en kennis te maken met professionals van Nederlandse bedrijven die in Roemenië aanwezig zijn tijdens de ExpoApa. Daarnaast leer je in de praktijk om met verschillende culturen en achtergronden te werken. Ook wordt ingegaan op presentatievaardigheden en komen experts langs voor workshops.

Download hier het programma en het aanmeldingsformulier, of neem contact op met Johan Oost, johan.oost@wateropleidingen.nl (06-20281271).

8. Zijn glazen kasdaken de waterbergingen van de toekomst?
Kunnen kasdaken ingezet worden als waterberging om de kans op wateroverlast te verkleinen? Het klinkt als fictie, maar het is realiteit. Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Westland testen vanaf 19 april in de Demokwekerij in Honselersdijk een unieke manier om wateroverlast in de toekomst te verminderen. Het idee van de waterbergende kasdaken is ontwikkeld door het advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

Vrijdag 19 april geven Bram Meijer (wethouder ruimtelijke ordening gemeente Westland) en Arie van den Berg (hoogheemraad Hoogheemraadschap van Delfland) het officiële startsein voor de praktijkproef waterbergende kasdaken. Het idee is vrij simpel maar slim: Voor de goot van de kas worden schotjes met een klein gaatje geplaatst. Daardoor houden de glazen daken tijdelijk het water vast en stroomt het water langzaam naar de sloot of het bassin. Door het langzaam afvoeren van regenwater stijgt het water in de sloot minder snel zodat die niet buiten zijn oevers treedt. Lees het volledige bericht op de website van Hoogheemraadschap Delfland

9. Dutch water sector wins two multi-million euro irrigation projects in Mozambique
Dutch consortia have won two multi-million euro projects within the Sustainable Irrigation Development Project (PROIRRI), a 5-year program from the Government of Mozambique, financed by the World Bank. PROIRRI is a highly innovative project, both in its broad approach to revive the country’s irrigation sector and in its approach of supporting farmer-initiated irrigation development.

Both projects are spin-offs from the Messica Irrigation Pilot Project (MIPP) that is supported by Partners for Water since 2012. Gert Jan Veldwisch, project coordinator of MIPP: “This Partners for Water subsidy has given us a favourable starting position to concur for these two projects. We benefited extremely from the established partnerships, the developed methodology and a good understanding of the existing situation. We are confident that the up-scaling of an innovative approach to farmer-initiated irrigation can make a crucial difference for thousands of smallholder farmers in Mozambique.”

Read the complete press release on the Alterra website 

10. Brabantse waterketen van start
Waterschappen die groen gas uit het zuiveringsproces halen en dat vervolgens leveren aan bedrijven. Maar ook het ter plekke terugwinnen van andere grondstoffen zoals fosfaat en cellulose. Het aanbieden van minder regenwater door de gemeente ’s-Hertogenbosch aan de rioolwaterzuivering waardoor er minder water gezuiverd hoeft te worden (uitsparing van een nabezinktank van € 2,5 miljoen). Enkele voorbeelden die laten zien dat samenwerking tussen gemeenten en waterschappen loont! 35 Gemeenten en de 3 waterschappen in Midden en Noordoost Brabant gaan in een netwerkorganisatie nog intensiever met elkaar samenwerken in een duurzame en innovatieve afvalwaterketen. In het Bestuurscentrum van de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben zij dit vandaag vastgelegd in samenwerkingsovereen-komsten. Lees het volledige persbericht

11. Unieke aanbieding WaterJobForum.nl
Al velen waterbedrijven/organisaties weten de weg te vinden naar WaterJobForum.nl. WaterJobForum.nl is ‘de plek’ voor alle vacatures binnen watergerelateerde organisaties, dus ook voor uw technische functies! Een technische functie (bijvoorbeeld systeembeheerder bij een Waterschap) plaatsen wij ook kosteloos door op onze partner sites, waaronder JobTec.nl. Momenteel (tot 1 mei 2013) hebben wij een unieke aanbieding:

Vacatureslot van een ½ jaar incl. 1 vacature-doorplaatsing in de WaterForum nieuwsbrief voor € 695,-. Een vacatureslot is een abonnement met een looptijd van een half jaar. Hiermee kunt u zelf op ieder gewenst tijdstip de vacature in de vacaturebank plaatsen, wijzigen of vervangen, zonder dat hier extra kosten mee gemoeid zijn!

Wat krijgt u hiervoor:
• WaterJobForum.nl geeft u een inlogcode waarmee u zelf uw vacature(s) beheert en invoert;
• Vacature staat zolang u zelf wilt online (1 vacature tegelijk zichtbaar) met kosteloze  doorplaatsing op onze partnersites;
• 1 vacatureplaatsing kan op uw verzoek doorgezet worden naar de digitale nieuwsbrief van  WaterForum Media (1 week + 1 week op herhaling);
• WaterJobForum.nl plaatst de vacature op Linkedin, Facebook en Twitter.

Voor vragen of het willen afnemen van deze aanbieding, neem dan contact op met Tamara Drevijn. Tel: +31 (0)15 361 7433 of E-mail: tamara@waterjobforum.nl

12. Inzet waterpartners voor Plan’s 13de landelijke scholierenactie
Plan Nederland is een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie met een focus op meisjes en organiseert van 11 tot 22 november 2013 de dertiende editie van de landelijke scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water. Een sportieve en educatieve actie waarbij tienduizenden leerlingen van honderden Nederlandse basisscholen onder begeleiding van vrijwilligers de ijsbaan op gaan of het zwembad in voor waterprojecten in Afrika. Zoveel mogelijk rondjes schaatsen en baantjes zwemmen, dáár gaat het om. Per rondje of baantje worden zij gesponsord door familie en vrienden. De opbrengst van dit jaar wordt besteed aan een grootschalig project in Uganda. In de regio Tororo worden op zoveel mogelijk basisscholen toiletten gebouwd, drinkwatervoorzieningen aangelegd en trainingen gegeven over hygiëne en onderhoud. Bij de voorbereiding van het evenement is een groot aantal vrijwilligers betrokken.

Doneer tijd voor water
Plan roept waterpartners op om als vrijwilliger hun steentje bij te dragen aan dit grootschalige evenement voor het goede doel. Een bijdrage leveren kan op diverse manieren. Aanvullende informatie vindt u via de website van Plan Nederland.
Bedrijven die in het kader van maatschappelijke betrokkenheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen naar samenwerkingsverbanden zoeken om een bijdrage te leveren, verwijzen we graag naar de bedrijvenpagina van Plan. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een reactie te sturen naar vrijwilligers@plannederland.nl t.a.v. Nanouk Sabel, o.v.v. ‘SZvW-NWP’

13. Leading Industry Executives and Innovators Headline BlueTech Forum
On May 14th,  the BlueTech Forum 2013 will convene, featuring extraordinary and provocative speakers from Grundfos, MIOX, Siemens, PWN Technologies, Skion, Fujifilm, BASF, and Dow Venture Capital delivering high quality content, a showcase of innovative and disruptive companies and technologies, and opportunities for targeted networking.

This year's theme, "Brave Blue World", covers a breadth of water industry topics, bringing together delegates from all industries, including power, oil and gas, corporate investors, agriculture, government, and food/beverage to conduct business, network, evaluate technologies, and stay on top of market trends and opportunities.

This year's agenda includes sessions on “Smart Water," “Water, Oil & Gas,” and “Strategic Corporate Investors,""Food & Beverage," "Intrapreneurship & In-House Innovation," "New Entrants to the Water Game." www.bluetechforum.com

OVERIG NIEUWS

14. Zelfstandige professionals in de watersector verenigd!
Samenwerken, samen leren en samen sterker. Vanaf 11 April gaat het netwerk WaterForce verder als vereniging van zelfstandige deskundigen in de watersector. WaterForce stelt zich ten doel de rol van zelfstandigen in de watersector te ondersteunen. Daartoe wordt ingezet op kennisdelen, netwerken, samenwerken en vergroten van de zichtbaarheid van zelfstandigen in de watersector. Zelfstandigen deskundigen die in de watersector werkzaam (willen) zijn; en die nog geen lid zijn, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@waterforce.nu.