NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 16 - 2014

25/04/2014

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.  

NIEUWS

1. Sectorbijeenkomst Indonesië op 11 juni 2014
2. IABR–2014–URBAN BY NATURE– Stedenbouw en water slaan de handen ineen
3. Aanmelden collectieve beursdeelname Weftec, New Orleans
4. Meld je aan voor Breaking Boundaries op 9 mei in Amsterdam
5. YEP Water ontmoet studenten
6. Herinnering: YEP Water zoekt kandidaten voor Vietnam, India en Malawi
7. Ministerie van Tranport in Zambia vraagt om Nederlandse expertise op het gebied van binnenlands watertransport
8. Missie Minister Ploumen naar Roemenie en ander nieuws van het RNWP
9. Briefing World Bank Water Partnership Programma (WPP) op vrijdag 2 mei bij NWP
10. NWP verwelkomt nieuw lid: Van Heck
11. Events Sustainable Water Fund, may 1st and 8th.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
12. Ga naar de voetbalwedstrijd Nederland – Ghana op 31 mei
13. WaterCampus Business Café - export naar Amerika en Canada, 18 juni 2014
14. Symposium Watermanagement Export of the Experts, 7th of May 2014.
15. Voorjaarsbijeenkomst NHV en STOWA op 4 en 5 juni 2014
16. New York Times besteed aandacht aan Nederlandse kunstenaar
17. Seminar: Verbeterde slibontwatering met een drainzuil, 22 mei 2014

OVERIG NIEUWS
18. Samenwerkingsovereenkomst Afvalwaterketen Goeree-Overflakkee

NIEUWS

1. Sectorbijeenkomst Indonesië op 11 juni 2014
Op woensdag 11 juni wordt de brede sectorbijeenkomst van het NWP landenplatform Indonesië georganiseerd. Hét moment om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, te discussiëren en nieuwe initiatieven te ontplooien. De bijeenkomst vindt plaatsbij KuiperCompagnons in de Van Nellefabriek in Rotterdam en duurt van 12.30 tot 17.00 uur.

Voor het programma en aanmelden, klik hier of neem contact op met Ivo van der Linden, coördinator Indonesië, i.vanderlinden@nwp.nl, tel. 070-3043712.

2. IABR2014–URBAN BY NATURE– Stedenbouw en water slaan de handen ineen
Save the date - 29 mei 2014 in Rotterdam.

Met een symposium getiteld ‘Urban Design in Times of Climate Change’ slaan de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam 2014 (IABR) en de internationale watersector de handen ineen om te komen tot een verdere integratie van deze disciplines. Het symposium is onderdeel van de officiële opening van de IABR en wordt opgebouwd uit twee inspirerende sessies.

Sessie 1 draait om de ‘Rebuild by Design’ ontwerpcompetitie voor een klimaatbestendig New York, waarbij zowel ontwerpers, bestuurders en de community hun visie en aanpak toelichten. In sessie 2 volgt de ‘Dutch Approach’ met cases uit o.a. Jakarta, Istanbul en ons Deltaprogramma. Het symposium wordt geopend door Lt. Gen. Thomas Bostick (U.S. Army Corps of Engineers), Henk Ovink is de moderator.

Het symposium vindt plaats op donderdag 29 mei a.s. (Hemelvaartsdag): na een ontvangst met koffie en ontbijt start het symposium om 10.00. Na afloop van het programma, om 12.30 volgt een lunch en kunt u de IABR exposities bezoeken. Een uitgewerkt programma is binnenkort beschikbaar.

Deelname aan het symposium is kostenloos en staat open voor relaties van de ministeries van IenM en BuZa, het NWP en IABR. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, dus maak uw interesse voor deelname zo snel mogelijk kenbaar bij Robert Melaard, r.melaard@nwp.nl of Roy Agterbos, r.agterbos@nwp.nl

3. Aanmelden collectieve beursdeelname Weftec, New Orleans
Van 27 september tot 1 oktober 2014 vindt in New Orleans de Weftec plaats. Water Alliance verzorgt in samenwerking met de WaterCoalitie partijen (NWP, VLM en AquaNederland) en het Nederlandse consulaat in Chicago een stand (3x9 meter) op de Weftec. Partijen uit de Nederlandse watersector kunnen deelnemen in deze Holland info-stand door posterplekken af te nemen. Kosten hiervoor bedragen € 1700,-. Er zijn in totaal 10 posterplekken. Mocht u interesse hebben, reageer dan snel.

De Weftec is de grootste beurs in Noord-Amerika op het gebied van watertechnologie en waterkwaliteit. Jaarlijks komen meer dan 22.000 professionals naar de Weftec en zijn er ca. 1000 exposanten. De uitgelezen kans om uw bedrijf en/of product onder de aandacht te brengen.

Voordelen van collectieve deelname aan de Weftec zijn:

- De toegevoegde waarde van de collectieve uitstraling van de Nederlandse info-stand
- Een prominente plek op de beursvloer op een stand die in het oog springt
- De organisatie wordt u uit handen genomen.  

Meer informatie: Juliette Douglas j.douglas@wateralliance.nl of Trudi van Spankeren trudivanspankeren@globalmatching.nl.

4. Meld je aan voor Breaking Boundaries op 9 mei in Amsterdam
Op 9 mei zal er een boundary breaking evenement gaan plaatsvinden in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Tijdens de sessie ‘Breaking Boundaries’ gaan we de watersector in een ander daglicht zetten en focussen we ons op de innovatieve en verfrissende ideeën en projecten waar de Nederlandse watersector zich momenteel mee bezig houdt. We gaan verder kijken dan onze eigen grenzen. En als je dat doet, kom je hele verrassende dingen tegen zoals: water en games, water en mode, water en voetbal? Kortom, water is méér dan het water wat je ziet en waar je dagelijks mee bezig bent.

In verschillende korte pitches zullen inspirerende mensen uit de watersector hun persoonlijke verhaal komen doen, om vervolgens via een soort speeddate in gesprek te gaan met de aanwezigen. Mis dit evenement dus niet en meld je nu aan via deze link: http://www.waternetwerk.nl/agenda/evenement/224/ 

Meer informatie: Lindsey Schwidder l.schwidder@nwp.nl 

5. YEP Water ontmoet studenten
Dinsdag 22 april organiseerde het Young Expert Programme Water, www.yepwater.nl een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van studieverenigingen. Zij kwamen naar Den Haag om meer te weten te komen over carrièremogelijkheden in de internationale watersector. Hierbij is uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijkheden van een internationale start van hun carrière via YEP Water. Maar ook andere initiatieven kwamen ter sprake, zoals Wetskills (www.wetskills.com), een internationale uitwisseling tussen studenten/young professionals binnen de watersector. De discussie over de aandacht die studieverenigingen zelf aan carrièrekansen besteden, was interessant. De studieverenigingen in de watersector ontmoetten elkaar voor het eerst en hebben ervaringen uitgewisseld en nieuwe ideeën opgedaan.  

6. Herinnering: YEP Water zoekt kandidaten voor Vietnam, India en Malawi  
Zoals in onze vorige nieuwsbrief al is aangekondigd heeft het Young Expert Programme Water op dit moment drie vacatures voor de inzet van een Young Expert in het buitenland. Heb je nog niet gereageerd? Doe dit dan snel (in elk geval voor 1 mei); de aanmeldingen stromen al binnen.

Je kunt solliciteren naar een openstaande positie of naar een plek in de kandidatenpool. De openstaande posities zijn in India, Vietnam en Malawi. In India kun je via Solidaridad aan de slag in het On Farm Water Saving project. Vitens Evides International zoekt een Young Expert voor het Climate Change and Water Supply project in de Mekong Delta in Vietnam. Connect International biedt een vacature voor een Young Expert in Malawi waar je gaat meewerken aan een betere toegang tot veilig drinkwater en sanitatie. Meer informatie over de vacatures vind je op onze website www.yepwater.nl/vacatures.  

7. Ministerie van Tranport in Zambia vraagt om Nederlandse expertise op het gebied van binnenlands watertransport  
Het Ministerie van Transport in Zambia heeft aangegeven geintresseerd te zijn in Nederlandse kennis en kunde op het gebied van binnenlands watertransport. Het gaat hierbij primair om advies op het gebied van beleid en institutionele hervormingen, capaciteitsopbouw en advies over scheepsregistratie en inspectie. In een achterliggend document (beschikbaar op aanvraag) wordt ook het baggeren van de binnenlandse waterwegen als een prioriteit genoemd.

Meer informatie: Joris van Oppenraaij, j.vanoppenraaij@nwp.nl en Frank Buizer, frank.buizer@rvo.nl 

8. Missie Minister Ploumen naar Roemenie en ander nieuws van het RNWP 
Het Romanian Netherlands Water Partnership (RNWP) verenigt de Nederlandse partijen op de Roemeense markt en coördineert initiatieven en activiteiten in het land. In de eerste editie van de RNWP nieuwsbrief is er onder meer aandacht voor de handelsmissie van Minister Ploumen naar Roemenië (22-25 april 2014).

Klik hier voor de nieuwsbrief van het RNWP.

9. Briefing World Bank Water Partnership Programma (WPP) op vrijdag 2 mei bij NWP
Op vrijdag 2 mei om 15.30 uur organiseert NWP in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor geïnteresseerden uit de Nederlandse watersector een briefing van het uitvoeringsteam van het World Bank Water Partnership Programma (WPP). Diego Rodriguez, de manager van het WPP en enkele collega’s zullen toelichten hoe de uitvoering van het WPP vordert. In hun presentatie zullen ze vooral ingaan op de grotere strategische studies op het gebied van remote sensing, disaster risk management en in specifieke geografische regio’s die het WPP initieert onder het zogenoemde programmatische window. Daarna is er uitgebreide gelegenheid voor vragen en antwoorden. De bijeenkomst wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Voor meer achtergrondinformatie, zie de website van het WPP http://water.worldbank.org/wpp of neem contact op met Koen Overkamp, k.overkamp@nwp.nl. Voor aanmeldingen graag een e-mail sturen naar Sandra Borst, s.borst@nwp.nl.  

10. NWP verwelkomt nieuw lid: Van Heck
Van Heck is een internationaal opererende onderneming op het gebied van waterbeheersing en –verplaatsing , met vestigingen in Nederland en Singapore. Met name bij tijdelijke omleidingen, noodoplossingen en calamiteiten wordt Van Heck veelvuldig ingeschakeld. In maart van dit jaar kwam Van Heck uitgebreid in het nieuws door hun grote pompoperatie in het Britse Bridgewater.

Meer informatie: http://www.vanheckgroup.nl/ 

11. Events Sustainable Water Fund, may 1st and 8th  
The Netherlands Enterprise Agency organizes workshops to support applicants in drafting a project proposal for the Sustainable Water Fund. The workshops will take place on May 1st and 8th 2014 at 13.00hr (registration will start at 12.30hr) and will cover the following topics: Intervention logic and project results; Sustainability; Financial aspects and Partnerships. The workshops will be held at our office in The Hague.

More information: http://english.rvo.nl/subsidies-programmes/fdw/events 

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

12. Ga naar de voetbalwedstrijd Nederland – Ghana op 31 mei
De officiële aftrap van de campagne Football For Water www.footballforwater.nl vindt plaats tijdens de voetbalwedstrijd Nederland – Ghana op 31 mei 2014 om 20:30 in De Kuip te Rotterdam. U kunt deze wedstrijd bijwonen en zo meehelpen om de doelstellingen van het Football For Water programma te realiseren.

Aqua for All, de KNVB en enkele andere partners werken in dit project samen met basisscholen in Ghana, Kenia en Mozambique. Football For Water investeert in schoon drinkwater en hygiëne. Zaken die hier vanzelfsprekend zijn maar in veel landen nog niet. Zonder schoon drinkwater en toiletten is de kans op het oplopen van ziektes als tyfus en diarree groot. Ziektes waar kinderen aan kunnen overlijden zonder de juiste behandeling. Het aanleggen van goede drinkwatervoorzieningen en toiletten bij deze scholen is dan ook de eerste stap. Daarnaast is educatie over hygiëne essentieel. Het organiseren van voetbal op scholen helpt mee om kinderen het belang van goede hygiëne spelenderwijs aan te leren. De doelstelling is om binnen twee jaar 1.000 scholen en meer dan 700.000 scholieren te ondersteunen met het Football For Water programma. Uw bijdrage maakt dit alles mede mogelijk.

In de Kuip is een speciaal Blauw Vak beschikbaar. De kaarten bieden we aan voor het speciale tarief van 35 euro. 20 euro hiervan komt direct ten goede aan het Football For Water programma. Ook ontvangt u op uw zitplaats een goodie bag met een aantal gesponsorde producten. Kaarten bestellen kan via deze link. Bestel uiterlijk 9 mei uw kaarten. Het aantal plaatsen is beperkt!

13. WaterCampus Business Café - export naar Amerika en Canada, 18 juni 2014
Op woensdag 18 juni vindt het eerste WaterCampus Business Café van 2014 plaats in Leeuwarden. Deze editie van het WaterCampus Business Café staat in het teken van handel in en met Noord-Amerika. Tijdens deze middag worden vragen zoals: Wat is er allemaal mogelijk?, Waar liggen de kansen? en Welke risico’s loopt de ondernemer die zijn nek uitsteekt en wie is hem al voorgegaan? specifiek ingevuld voor Canada en de Verenigde Staten.

Sprekers zijn onder andere Stephan van de Wall (Nederlands Consulaat-Generaal in Chicago) en Henk ten Wolde (Netherlands Trade Office in Alberta, Canada) . Ze geven u graag inzicht in de kansen en risico’s en behandelen een aantal business cases. Daarnaast delen succesvolle ondernemers hun ervaringen in beide landen met u. Tenslotte krijgt u een beeld hoe de Weftec kan dienen als beginpunt om de Amerikaanse en Canadese markt te ontdekken. De Weftec staat bekend als de grootste beurs op het gebied van Watertechnologie en waterkwaliteit in Noord Amerika.

Het inhoudelijke programma start op 18 juni om 13.00 uur. De aansluitende netwerkborrel start rond 17.00 uur. Deelname is kosteloos en aanmelden kan via events@wateralliance.nl.

14. Symposium Watermanagement Export of the Experts, 7th of May 2014.
The theme ‘Export of the Experts’ will examine the application of the Dutch Watermanagement expertise around the world and will explore associated international interests.

After a disaster, ‘bring in the Dutch’ is almost a well-known expression. The Delta programme is the most well known project but also many other disciplines of Watermanagement are growing in prominence and importance. Because of collaboration between governmental organisations, NGOs and businesses the Netherlands are known around the world. But why are they so good in the export of Watermangement? Is the Dutch expertise wanted? Which countries will be important in the future of Watermanagement? We would like to see you the 7th of May to hear about the experiences of the speakers and also invite you to give your own opinion.

More information.

15. Voorjaarsbijeenkomst NHV en STOWA op 4 en 5 juni 2014
Nederlandse Hydrologische Vereniging (NHV) en STOWA organiseren op 4 en 5 juni 2014 in Wageningen de voorjaarsbijeenkomst ´Nieuwe klimaatscenario's - de gevolgen voor het waterbeheer´.

Eind mei 2014 presenteert het KNMI zijn nieuwe klimaatscenario's aan de pers. Nieuwe en vooral meer data, computers met meer rekenkracht en verbeterde klimaatmodellen hebben tot nieuwe inzichten geleid, met een wetenschappelijke vertaling en detaillering voor Nederland. Dit heeft ook gevolgen voor het waterbeheer. Tijdens de voorjaarbijeenkomst zal het KNMI de nieuwe scenario's toelichten en zullen waterbeheerders, beleidsmakers en onderzoekers vertellen hoe zij met klimaatscenario's omgaan. De vertaling naar hydrologische modellen, de doorwerking naar beleid en beheer, en omgang met onzekerheden komen ook aan de orde.

Meer informatie en aanmelden: http://www.nhv.nu/voorjaarsbijeenkomst-2014 

16. New York Times besteed aandacht aan Nederlandse kunstenaar
Kunstenaar en filmmaker Ap Verheggen is ambassadeur van het Nationaal Watertraineeship. Op 22 april verscheen in de New York Times een artikel over zijn werk, waarin hij aandacht vraagt voor klimaatverandering.

Klik hier om het artikel te bekijken.  

17. Seminar: Verbeterde slibontwatering met een drainzuil, 22 mei 2014
Na een succesvol innovatieonderzoek naar automatische slibontwatering met een drainzuil, vindt op 22 mei een seminar plaats, waarbij slibontwatering onder de loep genomen wordt. Het onderzoek wordt uitgelicht en de ontwateringsmethodiek uitgebreid besproken.

Dit seminar is bestemd voor alle waterschappen van Nederland, waterprofessionals, beheerders en management van RWZI's. Het seminar vindt plaats in Hotel Leusden. Na het programma wordt u een uitgebreide lunch aangeboden.

Meer informatie en aanmelden: http://www.cew-leeuwarden.nl/evenementen/seminar-verbeterde-slibontwatering-met-een-drainzuil/4 

OVERIG NIEUWS

18. Samenwerkingsovereenkomst Afvalwaterketen Goeree-Overflakkee
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee en heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta hebben de samenwerkingsovereenkomst afvalwaterketen ondertekend, bij de rioolwaterzuivering in Middelharnis.

Klik hier voor meer informatie.