NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 17 - 2014

02/05/2014
Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of heeft u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

 1. Sectorbijeenkomst Indonesië op 11 juni 2014
 2. Eerste online YEP Water masterclass zeer succesvol
 3. Save the date: Mozambique, Beira Port & City Investors Conference, 2 juli 2014
 4. Verbetering waterbeheer in Jemen
 5. Succesvolle missie naar Roemenië
 6. Duurzaam investeren in voedselzekerheid
 7. Partners voor Water subsidieprojecten online
 8. Wetskills-Canada: extra korting op deelname
 9. Missie Zuid-Afrika met minister Ploumen
 10. Britse overheid investeert via Nederlands SNV voor 28 miljoen euro in Water en Toiletten in Afrika
 11. De Partnership Verkiezing
 12. Seminar TKI Watertechnologie
 13. Nieuwe strategienota STOWA: Waardevol verbinden
 14. Innovations for Global Water Challenges
 15. Succesvolle handelsmissie Bangladesh voor Datawatt
 16. Eijkelkamp organiseert NIVUS-Seminar
 17. Duurzame aanpak voor kusterosie Sao Tomé en Principe
 18. Vacancy UNESCO-IHE: Sr. Lecturer/Researcher or Associate Professor of Water Services Management
 19. Bijeenkomst MIT R&D-regeling voor MKB
 20. NEN peilt interesse normalisatie en standaardisatie SMART-watermanagement
 21. Inschrijving Department of Design in Kaapstad open tot 9 mei 

NIEUWS

1. Sectorbijeenkomst Indonesië op 11 juni 2014
Op woensdag 11 juni wordt de brede sectorbijeenkomst van het NWP landenplatform Indonesië georganiseerd. Hét moment om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, te discussiëren en nieuwe initiatieven te ontplooien. De bijeenkomst vindt plaats bij KuiperCompagnons in de Van Nellefabriek in Rotterdam en duurt van 12.30 tot 17.00 uur.

Voor het programma en aanmelden, klik hier of neem contact op met Ivo van der Linden, coördinator Indonesië, i.vanderlinden@nwp.nl, tel. 070-3043712

2. Eerste online YEP Water masterclass zeer succesvol
Tijdens de eerste YEP Water online masterclass zijn 38 Young Experts online in discussie gegaan met senior expert Bert Satijn over Duivelse Dilemma’s in ontwikkelingssamenwerking en waterprojecten. De Young Experts, die zich allemaal op andere plekken in het buitenland bevinden, kregen ter voorbereiding eerst vijf korte video’s te zien. Op basis hiervan werden vragen en dilemma’s uit eigen ervaring geformuleerd en aan de expert voorgelegd. In een livestreamsessie ging Bert Satijn op deze dilemma’s in, dit leidde tot levendige discussie over verschillende thema’s zoals corruptie, hoe om te gaan met druk van donoren en korte termijn versus lange termijn resultaten. De Young Experts konden live mee chatten en vragen stellen. Dit leidde tot veel nieuwe inzichten en enthousiaste reacties van de deelnemers!

De masterclass werd op dinsdag 29 april georganiseerd via het nieuwe online YEP Development Centre. Dit is een web-based leeromgeving waarmee straks alle Young Experts wereldwijd cursussen en masterclasses kunnen volgen. Ook kan coaching plaats vinden via dit Development Centre, en kunnen de Young Experts onderling kennis delen en werken aan opdrachten.

Meer weten over het YEP Development Centre of over het Young Expert Programme Water? Kijk op www.yepwater.com, of neem contact op via info@yepwater.nl tel. 070-3043704.

3. Save the date: Mozambique, Beira Port & City Investors Conference, 2 juli 2014
De Gemeente Beira en het Haven- en Spoorwegbedrijf CFM organiseren samen een internationale conferentie voor publieke en private investeerders waar zij hun masterplan voor de stad en voor de haven zullen presenteren, evenals hun investeringsportfolio’s. De conferentie komt voort uit de Nederlandse ondersteuning vanuit Water Mondiaal aan Beira voor de ontwikkeling van het stedelijk masterplan.

Sprekers zijn o.a. de Gouverneur van de provincie, de burgemeester van Beira en de topman van het Mozambikaanse nationale havenbedrijf. Naast de conferentie is er ruim de gelegenheid voor match-making en directe contacten met mensen van de gemeente en de haven en van de IFI’s die aanwezig zullen zijn.

De uitnodiging voor de conferentie, die op 2 juli wordt gehouden in Beira, Mozambique, wordt toegezonden aan allen die zijn geregistreerd bij NWP als belangstellenden voor Mozambique.

Contact: Ben Lamoree, process manager Beira Masterplan, b.lamoree@nwp.nl of tel. 06 15868090, of Lindsey Schwidder, Project officer Mozambique, l.schwidder@nwp.nl, tel 070 304 3719

4. Verbetering waterbeheer in Jemen
Naar verwachting wordt in juli 2014 gestart met de uitvoering het Sana’a Basin integraal waterbeheer project in Jemen. Doel is een duurzaam beheer van het grondwater dat zal leiden tot versterking van de landbouw en voedselproductie. Verbeterde effectiviteit van het watergebruik door de boeren staat centraal. Versterking van de Water Users Associations (WUAs) en de lokale structuren is daarbij essentieel. Het project is onder beheer van FAO en wordt op verzoek van de Nederlandse ambassade en NWP gevoed met expertise (waterbeheer, institutionele ontwikkeling) uit de Nederlandse watersector. Daarnaast wordt deskundigheid m.b.t. de gewasproductie, voedselveiligheid en voedselzekerheid ingehuurd. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij NWP Kernadviseur Jemen, Wim Klaassen w.klaassen@nwp.nl, Project officer Jemen, Joost Aloserij, j.aloserij@nwp.nl

5. Succesvolle missie naar Roemenië
Afgelopen week was minister Lilianne Ploumen op een missie naar Roemenië met een gevolg van twintig bedrijven die actief zijn in de water-, land & tuinbouw-  en transportsector. Tijdens de eerste twee dagen in Boekarest heeft minister Ploumen bilaterale gesprekken gevoerd met de drie Roemeense ministeries van Europese Fondsen, Transport en Economie. Bovendien heeft minister Ploumen een MoU getekend met het Roemeense ministerie van Landbouw. De derde dag is de delegatie naar Cluj geweest onder leiding van DG Simon Smits.

Tijdens de missie heeft directeur Business Development Aleid Diepeveen van NWP, gesproken met ‘Apele Romane’ (ANAR, de Roemeense Rijkswaterstaat) en de Romanian Water Association (ARA)  om de bilaterale relaties te versterken en de mogelijkheden van samenwerking in kaart te brengen. Zij heeft ook een presentatie gegeven over het thema ‘Innovatie in de Watersector’. Dit thema betreft de positionering van de Nederlandse innovaties in het kader van de Roemeense publieke aanbesteding en het Horizon 2020 programma. De presentatie was onderdeel van het Opportunities through Innovation seminar georganiseerd door de Netherlands-Romanian Chamber of Commerce (NRCC) .

HKV Consultants heeft een MoU getekend met het Roemeense bedrijf Aquaproiect in aanwezigheid van minister Ploumen. Tenslotte heeft de minister de afsluitende gezamenlijke workshop van Water Insight en Nelen&Schuurmans over hun Partners voor Water project geopend met een speech.

Zie ook berichtgeving op www.dutchwatersector.com gevonden worden.

Contact: Ioana Dobrescu, i.dobrescu@nwp.nl

6. Duurzaam investeren in voedselzekerheid
Welke kansen liggen er voor investeringen in voedselzekerheid in ontwikkelingslanden? Hoe kom je tot een succesvol partnerschap om in aanmerking te komen voor financiering?

NCDO en de Bedrijvenportal Ondernemen in Ontwikkelingslanden hebben in samenwerking met o.a. NWP donderdag 22 mei 2014 een round table event georganiseerd waar deze vragen besproken worden. Stella Pfisterer van The Partnerships Resource Centre vertelt u over factoren voor een succesvol partnerschap. Laat u daarnaast inspireren door lessons-learned van het Flying Food project, een partner die subsidie van de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid via het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ontvangen. Bovendien kunt u kennis maken met relevante spelers op het gebied van voedselzekerheid.

Bij interactieve ‘round table sessies’ krijgt u ruim de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen en te discussiëren met andere ondernemers, NGOs en business developers onder leiding van ervaringsdeskundigen en facilitators. Voor meer informatie zie de website van NCDO.

7. Partners voor Water subsidieprojecten online
Ook benieuwd welke Partners voor Water projecten momenteel worden uitgevoerd. Neem dan een kijkje op de Partners voor Water website.

Sinds deze week staan alle Partners voor Water subsidieprojecten met een korte projectomschrijving online. Via de Google maps kaart is ook makkelijk op te zoeken welke projecten in welk land worden uitgevoerd.

Voert u zelf een Partners voor Water project uit en wilt u graag aanvullende informatie aan de projectomschrijving toevoegen of de nieuwste resultaten melden, neem dan even contact op met uw projectadviseur of stuur een mail naar info@partnersvoorwater.nl

8. Wetskills-Canada: extra korting op deelname
Wetskills-Canada gaat door! Van 5 tot 20 juni wordt het dertiende Wetskills evenement gehouden in Toronto en omgeving. We zoeken nog een aantal studenten en net-afgestudeerden die graag mee willen doen aan het veelbelovende Wetskills evenement.

Vanwege een extra donatie kunnen de kosten voor deelname aan Wetskills Canada omlaag van €500 naar ong. €130 (200CAD). Dit is incl. accommodatie, een aantal diners, bezoek aan Niagra Falls en Toronto City en deelname aan de Canadian Water Summit inclusief een extra lang programma met de Nederlandse delegatie. Deelnemers hoeven naast de fee alleen nog hun vliegticket en dagelijkse kosten te betalen.

Ben je geïnteresseerd in Canada? Wil je meer weten van de watersector? Is internationale samenwerking iets voor jou? Dan is dit de kans om ervaring op te doen.

De tweede deadline is 9 mei. De volgorde van aanmelding bepaalt mede de deelname. Dus wees er snel bij! Voor meer informatie en aanmelden zie de website van Wetskills

Contact: johan.oost@wetskills.com  

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

9. Missie Zuid-Afrika met minister Ploumen
Wilt u zakendoen in Zuid-Afrika? Ga dan van 7 juli tot en met 8 juli mee met de economische missie naar Zuid-Afrika met Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Zuid-Afrika is de economische krachtcentrale van Afrika en het meest welvarende land ten zuiden van de Sahara. Het land is verantwoordelijk voor zo’n 30% van het totale BBP van sub-Sahara Afrika. De verwachte economische groei voor 2014 is 2,8 procent. Zuid-Afrika is niet alleen een belangrijke opkomende economie, maar ook een toegangspoort tot andere Afrikaanse markten. Wilt u deze markt beter leren kennen en potentiële zakenpartners ontmoeten, dan nodigen wij u van harte uit voor deze missie.

Voor meer informatie zie de website van RVO.nl

10. Britse overheid investeert via Nederlands SNV voor 28 miljoen euro in Water en Toiletten in Afrika
DFID, de ontwikkelingshulporganisatie van de Britse overheid, investeert via het Nederlandse SNV 28 miljoen Euro in schoon water en toiletten in 8 landen in Afrika en Azië. SNV kwam als beste uit een internationaal selectieproces onder commerciële en niet commerciële partijen.

Dit is opmerkelijk omdat SNV tot voor kort vrijwel volledig afhankelijk was van Nederlandse overheidssubsidie. De investering van de Britten geeft de organisatie de kans om ook met minder Nederlandse overheidssteun een sterke speler te blijven in het internationale ontwikkelingsveld. SNV ziet de investering als een belangrijk teken van het vertrouwen dat externe donoren hebben in de organisatie. Recentelijk tekende SNV ook al een groot contract met de Bill & Melinda Gates Foundation voor afvoer en verwerking van ontlasting in arme wijken in Bangladesh. In totaal tekenden het afgelopen jaar zo’n 90 donoren voor 100 miljoen Euro aan contracten met SNV. Lees het volledige bericht op de website van SNV.

11. De Partnership Verkiezing
Dit jaar organiseren The Punchy Pack, het ministerie van Buitenlandse Zaken met FMO en Partners 'De Partnership Verkiezing'.

Het Kick-Off event wordt geopend door Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking samen met Paul Polman, CEO van Unilever. Wij nodigen jullie graag uit voor het Kick-Off Event op 12 juni in Den Haag.

In de verkiezing gaan Young Professionals met de betrokken manager, de uitdaging aan. Wil je vanuit jouw bedrijf een geniaal business-case idee bedenken met focus op een ontwikkelingsland. Doe dan mee! Het wordt een inspirerende dag met business inspirators en facilitators! Als winnaar win je de award, startkapitaal en meer.

Vorig jaar organiseerden we de partnership verkiezing 2013 welke Ahold en Interface wonnen van o.a. KPMG, Rabobank en zo'n 50 andere organisaties. We verschenen hiermee in tal van media.

Voor meer informatie zie www.departnershipverkiezing.nl

12. Seminar TKI Watertechnologie
Op 28 mei 2014 organiseert KWR samen haar partners in het TKI een eendaags seminar in het kader van TKI Watertechnologie. KWR is binnen de Topsector Water een van de onderzoeksorganisaties die als taak heeft vraag gestuurde onderzoeksprojecten in te richten in de vorm van publiek-private samenwerking.

Onderzoek en innovatie worden belicht vanuit verschillende perspectieven: beleidskader, deelnemende bedrijven en onderzoeksorganisaties zowel binnen als buiten de Topsector Water. Centraal staat het delen van ervaringen op het gebied van publiek-private samenwerking en de realisatie van TKI-projecten: wat zijn succesfactoren, waar liggen nog kansen? Ook worden de ideeën voor nieuwe TKI-projecten voor 2015 geïnventariseerd.

Het seminar is bedoeld voor organisaties – publiek en privaat – die zich bezighouden met watertechnologie of vragen hebben op dat gebied. Deelname is gratis. Deze activiteit is mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI's) van het ministerie van Economische Zaken.

Aanmelden kan tot 16 mei via de website van KWR

Neem voor meer informatie contact op met Beryl Smit via 030-60 69 570 of beryl.smit@kwrwater.nl.

13. Nieuwe strategienota STOWA: Waardevol verbinden
Waardevol verbinden. Dat is de titel van de nieuwe strategienota van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA. In de nota zet de STOWA uiteen welke opgaven er liggen in het regionale waterbeheer en hoe STOWA als kenniscentrum van de waterschappen de komende jaren gaat bijdragen aan het oplossen daarvan. Het gaat om het verbinden van kennis en kunde, wetenschap en waterschap, politiek en praktijk, beleid en uitvoering, én om het bieden van concrete handelingsperspectieven. Lees het volledige bericht op de website van STOWA

14. Innovations for Global Water Challenges
Tekorten, maar ook overschotten en vervuiling. Water stelt overheden wereldwijd voor uiteenlopende uitdagingen. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen bij het oplossen van deze vraagstukken een belangrijke rol spelen. Op 14 mei krijgen zij de kans om op het congres ‘Innovations for Global Water Challenges’ met experts uit de hele wereld te praten.

Het congres is een activiteit van Innovatie Attaché Netwerk (IA-Netwerk), Topsector Water en partners uit de Nederlandse watersector. Het IA-Netwerk is een onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het IA-Netwerk verbindt kennis over internationale innovatieve ontwikkelingen en daaraan gerelateerde trends aan Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden. Voor meer informatie en het programma zie de website van RVO.nl

15. Succesvolle handelsmissie Bangladesh voor Datawatt
Datawatt heeft in april 2014 deelgenomen aan een handelsmissie naar Dhaka, Bangladesh. Het doel van de missie, namelijk het bevorderen van de wederzijdse handel tussen Nederland en Bangladesh en het profileren van de Nederlandse markt, stond centraal gedurende deze reis.

Voor Datawatt uit Steenwijk bood deze missie een goede gelegenheid om na de succesvolle samenwerking aan het Water Operators Project (WOP) samen met Vitens Evides International (VEI) het land en de infrastructuur beter te leren kennen. Naast de kennismaking met nieuwe Bengaalse bedrijven was er ook tijd gereserveerd om bij te praten met het waterbedrijf DhakaWasa om over het lopende project te praten. Dit WOP project wordt de komende tijd nog verder uitgerold, waarbij ook Datawatt nieuwe uitbreidingen zal gaan leveren. Voor Datawatt was deze handelsmissie bijzonder geslaagd. “Bangladesh is een interessant land om verder te ontdekken en onze expertise in te zetten” aldus directeur Roy Gerding bij terugkomst. www.datawatt.nl

16. Eijkelkamp organiseert NIVUS-Seminar
Eijkelkamp Agrisearch Equipment organiseert op donderdag 22 mei 2014 een NIVUS-Seminar. Tijdens deze dag komen deelnemers alles te weten over deze betrouwbare oplossing voor debietmetingen in riolering, afvalwater, proceswater, oppervlaktewater of distributienetwerken.

Het NIVUS-Seminar vindt plaats in de Eijkelkamp Academy in Giesbeek. Het programma begint om 09.45 en duurt tot 14.30 uur. Het NIVUS-seminar is inclusief heerlijke lunch. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar b.kelderman@eijkelkamp.com.

Kijk voor het voorlopige dagprogramma en meer informatie over NIVUS oplossingen op www.eijkelkamp.com

17. Duurzame aanpak voor kusterosie Sao Tomé en Principe
Deltares heeft een voorbereidend onderzoek afgerond voor een duurzame oplossing van de kusterosie van de Afrikaanse eilandengroep Sao Tomé en Principe. De eilandengroep heeft op diverse plaatsen met sterke kusterosie te maken, onder meer als gevolg van klimaatverandering. Voor twee specifieke locaties is onderzocht of een natuurlijke aanpak in de vorm van een zandsuppletie in combinatie met duinaanleg en vegetatieherstel haalbaar is.

Voor deze locaties, Malanza en Praia Buraa, zijn door Deltares data verzameld en verwerkt in modellen die nodig zijn voor uitvoering van de suppleties en de baggerwerkzaamheden. Bovendien is de ecologische impact onderzocht en een monitoringssysteem voorgesteld. Ook is het draagvlak van deze oplossing bij de lokale bevolking getoetst. Op basis van het onderzoek zal de regering een definitief besluit nemen. Lees het volledige bericht op de website van Deltares.

18. Vacancy UNESCO-IHE: Sr. Lecturer/Researcher or Associate Professor of Water Services Management
The Integrated Water Systems and Governance Department provides post-graduate education and training in the areas of water management and hydroinformatics to professionals with backgrounds in engineering, the natural and social sciences and management, carries out research in these fields and supports the development of education and research capacity in universities and other knowledge centres in developing countries and countries in transition. In order to strengthen the water services management group the Institute is now looking for a Sr. Lecturer/Researcher or Associate Professor of Water Services Management. Read more on the UNESCO-IHE website.

19. Bijeenkomst MIT R&D-regeling voor MKB
Bent u een MKB-ondernemer of een intermediair en heeft u interesse in de MIT-tender voor R&D-samenwerkingsprojecten? Bent u van plan een aanvraag in te dienen en wilt u meer weten over de aanvraagprocedure?

Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst over de MIT-tender van R&D-samenwerkingsprojecten op 15 mei. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door en bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (VO.nl).

De tender van de regeling MKB-innovatiestimulering Topsectoren staat open van 3 juni tot 22 september 2014.

Voor meer informatie zie de website van RVO.nl of via de klantenservice van RVO.nl 088-0424242.

OVERIG NIEUWS

20. NEN peilt interesse normalisatie en standaardisatie SMART-watermanagement
Binnen het watermanagement is SMART, waarbij ICT en standaardisatie als aanjager voor innovatie staan, een steeds belangrijkere innovatiecomponent. NEN wil graag in contact komen met partijen binnen SMART-watermanagement en is samen met Croon Elektrotechniek B.V., o.a. betrokken bij waterkeringen, een verkenning gestart om te peilen of er voldoende interesse is voor normalisatie en standaardisatie op dit gebied.

In het najaar van 2014 organiseert NEN ook een workshop om de belangstelling voor normalisatie en standaardisatie op dit werkterrein en belangstelling voor verschillende werkgebieden verder te inventariseren. Deze gratis bijeenkomst wordt gehouden bij NEN in Delft, meer informatie hierover volgt te zijner tijd.

Wilt u worden betrokken bij deze verkenning, of wilt u meer inhoudelijke informatie over specifieke werkgebieden, of informatie over het normalisatieproces en/of standaardisatieproces, dan kunt contact opnemen met: Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom,

telefoon (015) 2 690 200 of e-mail kid@nen.nl. Erica Fritse, Consultant Milieu & Maatschappij, telefoon (015) 2 690 303 of e-mail milieu&maatschappij@nen.nl.

21. Inschrijving Department of Design in Kaapstad open tot 9 mei
Op zoek naar kansen in Zuidelijk Afrika? Deze zomer in Kaapstad biedt Department of Design, een unieke springplank voor bedrijven en organisaties die in Zuid(elijk)-Afrika actief willen zijn, door Nederlandse ‘best practices’ van creatieve innovatie te koppelen aan relevante Zuid-Afrikaanse vraag.

Toon de bijzondere kwaliteiten van uw product, vertel over de innovatieve waarde van uw system en presenteer uw nieuwste ideeën aan een zorgvuldig geselecteerd publiek. Het Nederlands Consulaat-Generaal zorgt samen met lokale partnerorganisaties in bedrijfsleven, overheid en onderwijs voor de juiste matches met Zuid-Afrikaanse partijen. Department of Design vindt plaats in Kaapstad tijdens Cape Town World Design Capital 2014, een evenement met impact voor heel Zuidelijk Afrika.

Aanmelding is nog mogelijk tot en met vrijdag 9 mei a.s. Meer informatie, een overzicht van de meest gestelde vragen en het online inschrijfformulier zijn te vinden op www.departmentofdesign.nl. Uitsluitsel over deelname op uiterlijk 23 mei a.s.