NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 19 - 2013

24/05/2013

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

NIEUWS
1. Deelnemersbijeenkomst NWP
2. 4th Joint Netherlands South-Korean Seminar on Saemangeum Development
3. Kick-off Wetskills Mozambique
4. Uitnodiging Innowater Road Show Cyprus
5. Ook producten op dutchwatersector.com
6. Nog een paar plekken in Holland Business Pavilion op de Aquatech
7. Profileer uw project in de ‘MENA Regio’

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
8. Rob Heim vertrekt bij Paques
9. NHV Voorjaarsbijeenkomst Stedelijke Hydrologie
10. Minisymposium How science can support decision making under uncertainty?
11. The Netherlands Embassy in Kazakhstan announces publication of its first Russian-language booklet on Dutch companies active in the water sector
12. Vacatures in het juni magazine van WaterForum Media
13. Vacancy WWF: Naivasha Landscape Program Manager Kenya

OVERIG
14. Aflevering over watertechnologie bij RTLZ Bedrijf in Beeld
15. Nyenrode bijeenkomst Bangladesh
16. Nigerian Minister for Water seeks cooperation with Dutch companies
17. 3rd International Forum of Clean Technologies in Ukraine
18. Call for abstracts 2014 Biennial Conference WISA, South Africa

NIEUWS

1. Deelnemersbijeenkomst NWP
Donderdag 30 mei a.s. organiseert NWP een bijeenkomst voor haar deelnemers. Op deze middag gaan we als netwerk het gesprek aan over strategische ontwikkelingen in de sector, en bespreken wat die betekenen voor de dagelijkse praktijk. We gaan in op de veranderingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Wat betekent ‘van hulp naar handel’ voor toekomst samenwerkingen? Daarnaast staan we stil bij hetgeen nodig is voor internationalisering. Welke samenwerkingen zijn nodig om business over de grens duurzaam te laten groeien?

Vanzelfsprekend is er  tijdens de deelnemersbijeenkomst ook ruim de tijd om te netwerken. De marktplaats biedt gelegenheid om nader kennis te maken met andere NWP-deelnemers, bestuursleden, medewerkers van het NWP-bureau en een aantal samenwerkingspartners. Op de markt laten we zien van welke diensten en netwerken NWP-deelnemers gebruik kunnen maken.

Programma
 

14:30uur  Inloop
15:00uur Welkom door Sybe Schaap (voorzitter NWP)
15:15uur  Debat: ‘Strategische partnerschappen voor hulp & handel’
  Interview met Hans Huis in ‘t Veld (boegbeeld Topsector Water), Jacqueline Lampe (directeur AMREF Flying Doctors) en Raimond Hafkenscheid (Strategische Adviseur Water & Klimaat, MinBuza) en debat met de deelnemers.
   
  Debat: ‘Water business over de grenzen van uw organisatie’
  Interview met Bertrand van Ee (voorzitter Kernteam Export & Promotie, Topsector Water) en William van Niekerk (Director Corporate Social Responsibility at Royal BAM Group, bestuurslid NWP) en debat met de deelnemers.
   
16:30uur Marktplaats: “Netwerken met inhoud”
18:00uur Cabaretier (bekend van tv) vraagt zich af ‘netwerken, wat is dat eigenlijk?’
18:30uur Afsluiting

 

                                                        
Deelname aan de bijeenkomst is op uitnodiging. Heeft u geen uitnodiging gehad, maar bent u wel geinteresseerd in de bijeenkomst en is uw organisatie lid van NWP, stuur dan een e-mail naar Lonneke van Klei, l.vanklei@nwp.nl

2. 4th Joint Netherlands South-Korean Seminar on Saemangeum Development – 5 juni 2013
Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert woensdag 5 juni 2013 ism NWP het 4e joint seminar over het Saemangeum inpoldering- en ontwikkelingsproject. Dit seminar wordt bijgewoond door een delegatie van het Prime Minister's Office (PMO) en lokale en regionale vertegenwoordigers uit het Saemangeum-gebied, Zuid-Korea.

Saemangeum Development Project
Het Saemangeum Development Project is een inpolderingproject van 400 km2, dat primair bedoeld is voor agrarische en industriële ontwikkeling, recreatie, projecten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, milieu en duurzame energie, en ontwikkeling van een nieuwe stad. Een waterreservoir en de 33 km lange ringdijk zijn al aangelegd. De aanleg van binnendijken moet in 2014 voltooid zijn.

Memorandum of Understanding
Het Koreaanse Prime Minister's Office (PMO) heeft in april 2010 een Memorandum of Understanding getekend met Nederland met betrekking tot de ontwikkeling van het Saemangeum-gebied. De focus ligt hierbij op samenwerking en uitwisseling van informatie en technologie tussen beide landen op het gebied van water, duurzame landbouw, duurzame energie, baggerwerken, design & architectuur, ecologie en recreatie.

Duurzame waterkwaliteit blijkt een randvoorwaarde voor de multifunctionele ontwikkeling van het gebied. Daarom ligt de focus in dit 4e seminar op het thema waterkwaliteit. Het draft programma vindt u in de bijlage

Aanmeldingen om het seminar bij te wonen graag vóór 31 mei sturen naar Sandra Borst, s.borst@nwp.nl. Voor vragen over het Saemangeum project en de delegatie kunt u terecht bij Mathieu Pinkers (mathieu.pinkers@minbuza.nl). Het seminar vindt plaats in WTC Almere, van 9 uur tot 15 uur.

3. Kick-off Wetskills Mozambique
Met een videoconference vanuit Maputo wordt dinsdag 28 mei de aftrap gegeven van de Wetskills Challenge Mozambique georganiseerd.  De Wetskills Challenge is een evenement voor studenten & young professionals uit Nederland en Mozambique waarin samen gewerkt wordt aan een aantal water-gerelateerde cases. Eind Augustus gaan de Nederlandse deelnemers twee weken naar Mozambique om daar samen met de Mozambicaanse studenten innovatieve oplossingen te vinden voor een aantal water vraagstukken in Mozambique.

Tijdens de videoconference leren de deelnemers elkaar kennen, worden de cases gepresenteerd door de betrokkene partijen en is er ruimte voor vragen en discussie. De kick-off vindt plaats tijdens de SILUSBA conferentie die dit jaar wordt gehouden in Maputo. Nederland is op deze conferentie vertegenwoordigd met een stand op de beursvloer. NWP verzorgt de stand met ondersteuning van het Partners voor Water programma. 

De Wetskills Challenge Mozambique is opgezet door NWP in samenwerking met Aquashare, SUWASA, Universiteit Eduardo Mondlane en de Nederlandse ambassade in Maputo. Aan Nederlandse kant werken BopInc, Royal Haskoning DHV en H2O job mee. Speciale dank aan SNV Mozambique voor het hosten en ondersteunen van deze kick-off meeting.

Contact: Lindsey Schwidder (l.schwidder@nwp.nl)

4. Uitnodiging Innowater Road Show Cyprus
Eind Juni 2013 vindt er een Innowater Road Show plaats in Nicosia, Cyprus. Tijdens de Roadshow kunnen belangrijke stakeholders en grote bedrijven uit de Cypriotische watersector kennismaken met de nieuwste technologieen en innovaties uit Europa. Deelname aan de Innowater Road Show biedt op deze manier innovatieve Nederlandse midden- en kleinbedrijven in de watersector de kans om innovatieve technologieën te promoten en duurzaam watergebruik op het eiland te stimuleren.

Voorafgaand aan het bezoek wordt een brochure van alle deelnemende bedrijven samengesteld. Deze dient als basis voor de organisatie van gerichte matchmakingsessies.
Voor deelname aan de Innowater Road Show en vermelding in de brochure, voor meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf of meer informatie over de specifieke uitdagingen in Cyprus kunt u contact opnement met Edilberto Baquero: e.baquero@nwp.nl.

5. Ook producten op dutchwatersector.com
Op de huidige website www.dutchwatersector.com staan meer dan 200 internationale Nederlandse projecten. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een vernieuwde versie van de website die interactiever en gebruiksvriendelijker wordt. Ook de vormgeving gaat op de schop. Nieuw op de website is een productendatabase die het mogelijk maakt om naast projecten ook Nederlandse producten in de internationale etalage te kunnen zetten.

Heeft u een product of technologie die u graag wilt promoten en presenteren op dé internationale website van de Nederlandse watersector met meer dan 15.000 bezoekers per maand?
Stuur dan een e-mail naar info@dutchwatersector.com. Natuurlijk kunt u ook  nog steeds uw project en/of internationale nieuws laten plaatsen. De nieuwe website gaat naar verwachting eind mei live.

Contact: Bianca Dijkshoorn, b.dijkshoorn@nwp.nl , tel. 070 304 3710

6. Nog een paar plekken in Holland Business Pavilion op de Aquatech
Het Holland Business Pavilion op de Aquatech 2013 in Amsterdam staat al goed vol. Wilt u zich samen met andere Nederlandse partijen presenteren op een prominente plek met de collectieve uitstrailing van Holland Branding? Profiteer dan van de voordelen die deelname in het Holland Business Pavilion met zich meebrengt en schrijf u nu in! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

Leden van  NWP, VLM, Water Alliance en Aqua Nederland krijgen een extra korting aangeboden: de registratiekosten van 495 euro worden aan leden niet doorberekend en de kosten voor het verbruik van elektra zijn bij de m2 prijs inbegrepen. Deelname kan dus al voor slechts 400 euro per m2!

Uw voordelen zijn:

 • De toegevoegde waarde die de collectieve uitstraling van Holland Branding u biedt;
 • Een prominente plek op de beursvloer in een paviljoen dat in het oog springt;
 • Gebruik van de Holland Lounge, waar de gehele dag catering (koffie, thee, fris) voor u en uw bezoekers wordt verzorgd;
 • De organisatie wordt u uit handen genomen;
 • Extra profilering via de website van de Aquatech;
 • Extra profilering via www.dutchwatersector.com;
 • Een scherpe m2 prijs van 400 Euro per m2 voor vloeroppervlak, standbouw en verbruik van elektra;
 • Registratie fee van 495 euro komt te vervallen voor leden van NWP, VLM, Water Alliance en Aqua Nederland

Aquatech is het meest toonaangevende vakevenement ter wereld op het gebied van proces-, drink- en afvalwatertechnologie. Het beursprogramma biedt een compleet overzicht van de meest recente ontwikkelingen op het terrein van waterbehandeling transport & opslag, procescontrole & -automatisering en point of use. De beurs vindt plaats van 5 t/m 8 november 2013 in de Amsterdam Rai.

Neem voor meer informatie contact op met Suzanne Tietema via s.tietema@nwp.nl / 0703043707, Juliette Douglas via j.douglas@wateralliance.nl / 0582849044 of Ilona Hofmeester, ilona.hofmeester@fme.nl  / 0884008545

7. Profileer uw project in de ‘MENA Regio’
De ambassades in de ‘MENA regio’ (Middle East and North Africa) willen de komende tijd het onderwerp water en Nederlandse waterexpertise onder de aandacht brengen in de regio. Voor dat doel werkt men onder andere aan een themasite over water. Waterprojecten in de regio, Nederlandse en lokale expertise en mogelijkheden tot samenwerking worden benoemd. Het Netherlands Water Partnership levert content voor de site en zorgt voor regelmatige nieuwsvoorziening. Is uw organisatie actief in de regio, heeft u nieuws, projecten of producten die voor deze doelgroep interessant zijn?  Stuur dan een mail aan info@dutchwatersector.com.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

8. Rob Heim vertrekt bij Paques
Rob Heim vertrekt in de tweede helft van dit jaar als topman van Paques Holding in Balk. Hij blijft in dienst van het watertechnologiebedrijf tot een opvolger is benoemd en de transitiefase is afgerond, stelt de onderneming in een persbericht. Heim werd in 2006 voor een periode van 5 tot 7 jaar als CEO benoemd. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationalisering en de groei van het bedrijf. Zo werden er onder meer nieuwe vestigingen geopend in Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en India. Ook werd onder zijn leiding een joint venture met Shell gesloten (Paqell) en werden investeringen in research & development sterk geïntensiveerd en de valorisatie hiervan geoptimaliseerd.

9. NHV Voorjaarsbijeenkomst Stedelijke Hydrologie
Projecties over bevolkingsgroei spreken over 9 miljard mensen rond 2050, waarvan 70% in steden zullen wonen. Ook toekomstige kaarten van Nederland tonen een verdere verstedelijking. Tegelijkertijd leiden een intensiever grondgebruik in steden, zowel boven als onder de grond, en verwachte klimaatverandering  tot enorme uitdagingen om het stedelijke watersysteem hier op aan te passen. Voor deze waterhuishoudkundige aanpassingen is een goede kennis van de hydrologische kringloop in de stedelijke omgeving onontbeerlijk. Voldoende reden voor de NHV en STOWA hier tijdens een lezingendag op 29 mei aandacht aan te besteden. Voor meer informatie en aanmelden zie de website van NHV

10. Minisymposium How science can support decision making under uncertainty?
Universiteit Twente,  Universiteit Utrecht en Deltares nodigen u graag uit voor het minisymposium 'Adaptive Delta Management: How science can support decision making under uncentainty' op donderdag 20 juni. Het minisymposium, onder voorzitterschap van prof. Cees Veerman,  gaat vooraf aan de promotie van Marjolijn Haasnoot.

The future is uncertain. Still, we have to make decisions, e.g. on how we want to develop and protect our living environment under these uncertain futures. Deltaic areas face both uncertainties from climate change and socio-economic developments. Their high socio-economic and environmental value and low-lying location makes them vulnerable to these uncertainties. The Dutch Delta Programme presented Adaptive Delta Management as an approach that is directed towards the safety and socio-economic targets and at the same time flexible in how and when to implement management interventions. The key challenge is now: how to make this approach operational? Decisions on the short run should remain sustainable in the long run. Scientists try to develop operational approaches to deal with these uncertainties. An emerging novel approach is to develop adaptation pathways as alternative for the traditional ‘end-point’ scenarios, to support robust decision making now. This mini symposium will highlight some of these scientific developments and discusses their usefulness, among others in the present decision making process in the Netherlands on how to develop and protect the Rhine Delta.

For more information about the program and registration please visit the Deltares website

11. The Netherlands Embassy in Kazakhstan announces publication of its first Russian-language booklet on Dutch companies active in the water sector
In order to increase public awareness of the Dutch water expertise and to assist Dutch businesses in establishing contacts with potential Kazakh customers, the Netherlands Embassy in Kazakhstan plans to publish a brochure, which will contain product and contact information of Dutch companies-suppliers to the water sector. 

The water sector brochure will be printed in Russian language and will be distributed among Kazakh water-related companies and organizations as well as regional and government authorities. Considering the fact that the Netherlands Embassy in Kazakhstan is also accredited to Kyrgyzstan and Tajikistan, the brochure will be disseminated among interested parties in these two countries as well.  

The brochure on the water sector will be similar to an agricultural booklet, which was published by the Embassy beginning of January 2013: http://kazakhstan.nlembassy.org/news/2013/jan/agri-brochure-eng.html

Participation in the booklet is free of charge. Each company will only have to bear its own translation costs since all profiles are accepted in Russian language only. If your company is active in the water sector and is interested in appearing in the brochure, please contact the Dutch Economic Office Almaty for more information at ALM-EA@minbuza.nl.  Applications for participation in the brochure are accepted no later than Monday, 1 July 2013.

12. Vacatures in het juni magazine van WaterForum Media
WaterForum Media en WaterJobForum bieden u weer een unieke mogelijkheid om uw vacature(s), advertentie en/of bedrijfspresentatie onder de aandacht te brengen in het juni magazine van WaterForum Media, dat half juni verschijnt in een verhoogde oplage! Deze editie zal ook verspreid worden op 25 juni a.s. tijdens het Watercongres “Ondernemen in de waterindustrie”!
Reageer voor 28 mei a.s. om een plekje in het juni nummer te reserveren! Het thema van het juni nummer van WaterForum Magazine is: Publiek-privaat in het water: Wie gaat het betalen?

Vacature in het juni magazine (in combinatie met een online plaatsing) voor € 645,00 
Indien uw vacature al online staat bij WaterJobForum, zijn de kosten voor doorplaatsing in het magazine € 150,00.

 • Vacature staat maximaal 2 maanden online met kosteloze doorplaatsing op onze partnersites;
 • WaterJobForum plaatst de vacature op Twitter, Linkedin en Facebook;
 • 1/8 pagina* in het juni magazine van WaterForum Magazine;

*1/8 pagina = logo, bedrijfsnaam, vacaturetitel, maximaal 50 woorden en QR-code naar de gehele vacaturetekst.

- Extra optie: Voor € 150,00 extra staat uw vacature 2 achtereenvolgende weken in de wekelijkse e-nieuwsbrief van WaterForum Media met een bereik van 10.000 waterprofessionals.

Voor vragen of het willen afnemen van deze aanbieding, neem dan contact op met Tamara Drevijn. Tel: +31 (0)15 361 7433 of E-mail: tamara@waterjobforum.nl 

13. Vacancy WWF: Naivasha Landscape Program Manager Kenya
Under the supervision of the Conservation Manager, the Naivasha Landscape Programme Manager shall manage the Integrated Water Resource Action Plan (IWRAP) programme providing leadership, coordination and external exposure to the programme.

Major duties will include but not limited to: coordination of Programme Management Unit (PMU) meeting and providing strategic leadership; build greater linkages, integration and cooperation among the different partners of the programme and relevant external stakeholders; ensure the design and implementation of a good communications strategy within the programme; mobilize additional funds for the programme. Download the vacancy text.  

OVERIG

14. Aflevering over watertechnologie bij RTLZ Bedrijf in Beeld
Deze week staat de aflevering van RTLZ Bedrijf in Beeld in het teken van de Nederlandse watertechnologie branche. Hierin komt ook de samenwerking tussen Sanex en de Fairwater Foundation aan bod. Sanex sponort het BluePump project van de Fairwater Foundation. In de aflevering is te zien hoe in Rumbek, Zuid-Soedan een oude pomp vervangen wordt door een duurzame BluePump die in onderhoud vele malen goedkoper is dan de oude pomp. Op deze manier kan het water voor de lokale bevoling veel betaalbaarder gemaakt worden.
Bekijk de aflevering  van RTLZ Bedrijf in Beeld.

Voor meer informatie over het BluePump project zie www.fairwater.org

15. Nyenrode bijeenkomst Bangladesh
Grote uitdagingen voor Bangladesh bieden ondernemers kansen. In de afgelopen zes jaar noteerde de economie louter groeicijfers. Het land ontwikkelt zich razendsnel en er zijn volop kansen in de agrarische en water sectoren. 

Met deze bijeenkomst van Nyenrode bent u binnen een middag tijd op de hoogte van de actuele economische en politieke ontwikkelingen in Bangladesh. Aan de hand van de presentatie van de resultaten van de sectorstudies agro-business en water, sprekers en discussies worden de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven gepresenteerd. Inspirerende ondernemers vertellen verder over hun ervaringen en geven u inzicht in de grote uitdagingen van het land, de zakencultuur en hoe u daar als ondernemer op kan inspelen. Ook zullen de financiële instrumenten beschikbaar voor Nederlandse bedrijven besproken worden ten behoeve van zakendoen in Bangladesh. 

De sectorbijeenkomst zal tegelijkertijd dienen als voorbereiding op de Handelsmissie Agro-Food & Water die in september 2013 onder leiding van Nyenrode in samenwerking met de ambassade naar Dhaka zal plaatsvinden. Nadere informatie over beide events alsook aanmelding treft u in de bijgevoegde toelichting.

Voor een eerste economische kennismaking met Bangladesh in aanloop naar de bijeenkomst verwijzen wij u graag naar the Netherlands Bangladesh Business Platform: www.nbbp.org 

Nyenrode verwelkomt u graag op maandag 24 juni in Breukelen. Voor meer informatie zie www.neyenrode.nl

16. Nigerian Minister for Water seeks cooperation with Dutch companies
The Minister of Water Resources of the Federal Republic of Nigeria, Mrs. Sarah Ochekpe, will visit the Netherlands to participate in the Nigeria-Netherlands Business and Investment Forum taking place in The Hague from 4 to 7 June 2013. Cognizant of the fact that the world’s best known technology and expertise in management and engineering relating to water resources is available in Netherlands, the Minister plans to use the opportunity offered by the Business and Investment Forum to seek investment and cooperative arrangement with Dutch companies and organizations in the water sector. She will address the serious water challenges facing Nigeria including the incident of overflow of Nigeria's two major rivers in 2012 that resulted in loss of hundreds of lives and damages that run into billions of dollars across the country of about 170 million population. The Minister plans to seek partnership with Dutch companies in solving Nigeria's vast and overwhelming water problems. 

The Nigerian Embassy kindly invites companies in the field of water management and technology to meet and discuss with the Minister at the event. The Embassy expects the Minister to arrive on 3rd June. She will be prepared to visit major water projects in the Netherlands that are relevant to the needs of Nigeria in the water sector. She is also ready to meet reputable Dutch companies in this area for discussions on one-on-one basis. See programme.

The Business and Investment Forum is being organized by the Embassy of Nigeria in the Netherlands in collaboration with the Netherlands-Africa Business Council (NABC). 

The venue is World Forum located at Churchillplein 10, 2517 JW, The Hague.
Companies that are interested in meeting the Minister, please contact:
Chuka Udedibia, Deputy Head of Mission, Embassy of Nigeria, tel +31703502147, +31639149514

17. 3rd International Forum of Clean Technologies in Ukraine
3rd International Forum of Clean Technologies in Ukraine ECOSMART-2013 will be held on June 17-18 in Kyiv (Convention Centre of NSC Olimpiyskiy). This year the forum focuses on two green markets with big and still unused potential in Ukraine – waste treatment and water management on enterprises. Therefore, the Forum will consist from two separate conferences – “ECOSMART WASTE MANAGEMENT”, to be held on 17th of June, and “ECOSMART WATER MANAGEMENT”, to be held on 18th of June. The conference program of ECOSMART will also include specialized seminars on clean technologies and green economy development and will be accompanied by the specialized exhibition provided by the industry-leading technology solutions and equipment.

In 2013, the ECOSMART-2013 will be held under the auspices of Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine and Ministry of economic development and trade of Ukraine.

The ECOSMART is a unique business platform and meeting point of solutions providers and consumers for waste and water treatment market. It gathers top managers, managers and owners, chief engineers and technologists in the field of modern technologies and solutions for water and waste management, technological processes automation and resource efficiency for the companies operating in Ukraine, the CIS and Eastern Europe. For more information www.ecosmart- ua.com or contact the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Kiev, +380 44 4908 228

18. Call for abstracts 2014 Biennial Conference WISA, South Africa
Anyone who is interested in making a presentation at this conference, either orally or by means of a technical poster, who need not necessarily be a member of WISA, is encouraged to submit a one page abstract of their proposed presentation by Sunday, 30 June 2013. All Abstracts must be submitted in electronic format using either Microsoft Word or Corel WordPerfect. It is important that the title of the paper, the author’s name, organisation, address, telephone, fax and e-mail appear on the page.
Email abstracts-wisa2014@wisa.org.za 

Abstracts will undergo a peer review process, and will be accepted on the understanding that the main author or co-author will personally attend and pay the registration fee according to the registration deadlines of the conference. For more information please visit the WISA website

(c) 2013 NWP