NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 27 - 2012

17/08/2012

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur deze dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of hebt u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

NIEUWS
1. NWP jaarverslag 2011
2. Nieuwsbrief Topsector Water nr. 10
3. Human Capital in Uitvoering - Topsector Water
4. Dutchwatersector.com timmert aan de internationale weg
5. Business meeting: kom in contact met Spaanse eindgebruikers uit de Food en Drink sector
6. Inventarisatie collectieve deelname Vietwater 2012
7. Sectorbijeenkomst Indonesië
8. Frank Heemskerk gaat de Netherlands - Queensland workshop leiden op het International River Symposium in Australië
9. Vooraankondiging tender masterplan havenstad Beira, Mozambique
10. Colombia nieuw Partners voor Water land
11. Aanbesteding Colombia voor Canal del Dique door Fondo Adaptacion
12. IWA World Water Congress and Exhibition, 16 t/m 21 september
13. Student uit Kenia zoekt begeleider voor afstudeeronderzoek

NIEUWS VAN DEELNEMERS
14. Informatieworkshop Nationaal Watertraineeship
15. Water- en Afvalmissie tijdens Pollutec beurs in Casablanca
16. VLM - Collectieve beursdeelname Pollutec Lyon
17. Symposium 'Closing cycles in the industry'
18. Landelijke prijs voor innovatieve waterprojecten
19. Masterclasses voor waterprofessionals - nog enkele plaatsen beschikbaar
20. Vacature Directeur – Ontwikkelingsorganisatie Simavi
21. Vacancies UNESCO IHE

OVERIG
22. Themakrant Klimaat in Dagblad Metro
23. Project Manager / Business developer Water & Sanitation for Ghana
24. Climate change, water stress, conflict and migration – nieuwe publicatie
25. Module SOURCE: professionaliseringstraject voor managers in de watersector
26. Request for Expressions of Interest IWRM Expert 

NIEUWS

1. NWP jaarverslag 2011
Net voor de zomerstop van deze nieuwsbrief is het NWP jaarverslag 2011 verschenen. U kunt het bestellen via nieuwsbrief@nwp.nl.

2. Nieuwsbrief Topsector Water nr. 10
Hans Huis in 't Veld, boegbeeld van de Topsector Water, houdt u met deze Nieuwsbrief op de hoogte van de verschillende ontwikkelingen binnen de Topsector Water. In deze tiende editie aandacht voor:

Bundeling onderzoek in drie TKI´s Water
Advies High Level Groep exportfinanciering
Bijeenkomsten Topteam Water
Agenda Topsector Water
3 Nederlanders in Steering Group EIP Water
Samen kansen benutten in Europese programma’s
Topsectoren bespreken internationalisering
Waterinnovaties op TEDx Binnenhof
Waterinnovatie in de praktijk: zeewering Maasvlakte 2 gesloten

Download hier de Nieuwsbrief.  Vorige edities kunt u vinden op de website van de Topsector Water of op de NWP website.

3. Human Capital in Uitvoering - Topsector Water
Voor de Topsector Water is het beschikbaar krijgen en houden van voldoende gekwalificeerd personeel een belangrijk speerpunt. Werkgevers, overheid en kennisinstellingen in de watersector staan voor een enorme uitdaging om onze economische en maatschappelijke kansen te verzilveren en de ontgroening en vergrijzing binnen de sector tegen te gaan. Dit vraagt een gezamenlijke Human Capital aanpak! In de Human Capital Agenda ‘Creëer je toekomst met Water' is de aftrap voor deze aanpak gegeven. Nu moeten de vervolgstappen worden gezet om de toekomst van onze prachtige watersector zeker te stellen. Doet u mee?

Op 13 september 2012, van 11.00 -13.00 uur, nemen vooraanstaande sprekers uit de topsector water u mee in de uitdagingen, aanpak en oplossingsrichtingen. De sprekers zullen hun visie geven op thema's als de toekomstige arbeidsmarkt, onderwijs & onderzoek, internationalisering en de samenwerking tussen werkgevers en onderwijs. Aan de hand van pitches wordt u uitgedaagd om de verbinding tussen werkgevers en onderwijs te versterken of zelfs tot eerste afspraken te komen.
Hans Huis in ‘t Veld -boegbeeld Topsector Water- en Thecla Bodewes -voorzitter stuurgroep Human Capital- stellen uw aanwezigheid en inbreng bijzonder op prijs en vragen u 13 september in uw agenda te noteren. Het definitieve programma ontvangt u eind augustus. De bijeenkomst vindt plaats in het LEF Future Center in Utrecht.

U kunt zich al aanmelden door een email met uw contactgegevens te sturen naar: leonmaas@live.nl.

4. Dutchwatersector.com timmert aan de internationale weg
De internationale etalage voor de Nederlandse watersector www.dutchwatersector.com wordt door de internationale waterprofessional steeds beter gevonden. De bezoekersaantallen groeien, het aantal nieuwsbriefabonnees neemt toe en inmiddels staan er meer dan 220 internationale Nederlandse projecten online.

Naast de website is dutchwatersector.com nu ook te volgen via twitter @HollandWater en facebook www.facebook.com/dutchwatersector. Like ons op facebook en volg ons via twitter en zorg er zo voor dat de Nederlandse watersector zich internationaal stevig positioneert.
Interessant internationaal nieuws? Laat het ons weten via info@dutchwatersector.com of via facebook en/of twitter en wij nemen het mee op de website en in onze maandelijkse nieuwsbrief. Wekelijks verschijnen er meerdere nieuwsberichten en artikelen online. Zo zijn de afgelopen weken ondermeer de volgende artikelen gepubliceerd:

New Dutch-Saudi company offers technical services to energy, petrochemical and water sectors in Middle East   

Gates Foundation names winners of Reinventing the toilet challenge   

Prof. Marc Bierkens: world is using 3,5 times more groundwater than it has   

The Dutch coastline has permanently changed  

Interview with winner of the Singapore Lee Kuan Yew Water prize 2012: Professor Mark van Loosdrecht    

Contactpersoon: Bianca Dijkshoorn, b.dijkshoorn@nwp.nl, tel: 070 304 3710 

5. Business meeting: kom in contact met Spaanse eindgebruikers uit de Food en Drink sector
Op 28 november 2012 wordt de ''Business meeting on efficiënt water management for the food and drink industrie in Spain'' georganiseerd. Dit evenement vindt plaats in Pamplona, Spanje. Het initiatief is onderdeel van het Europese INNOWATER project waar het NWP in participeert.  

De business meeting is gericht op het bijeenbrengen van industriële eindgebruikers uit de Spaanse food en drink sector met specifieke water issues en Europese aanbieders/leveranciers van watertechnologieën. De afgelopen maanden zijn bij verschillende bedrijven water audits af genomen om in kaart te brengen welke verbeteringen op het gebied van water er mogelijk en/of noodzakelijk zijn om op korte termijn aan te pakken. De belangrijkste uitdagingen zijn te vinden in een market overview

De business meeting is voor Nederlandse bedrijven gratis bij te wonen. Dit is te danken aan de investering van de Europese Commissie en de Spaanse overheid van Navarra. In de ochtend wordt de problematiek geschetst en in de middag staat een match making op het programma om in contact te komen met potentiële afnemers en/of partners. 

De Spaanse economie staat onder druk en de investeringsbereidheid is hierdoor beperkt. Toch hebben verschillende bedrijven uit de food en drink sector aangegeven serieus op zoek te zijn naar oplossingen voor hun water uitdagingen. Om deze bedrijven inzicht te geven in de mogelijkheden, wordt aan de technologie leveranciers gevraagd om een technological solution offer aan te leveren. Deze offers worden opgenomen in een European Catalogue of Efficient Technologies for Water Management. De eindgebruikers selecteren hier de voor hen meest geschikte technologieën/producten en bedrijven. Dit vormt de basis voor de match making.  

Mocht u interesse hebben in deelname dan kunt u dit kenbaar maken en de technology solution offer invullen. Voor meer informatie over dit evenement zie de invitation letter of neem contact op met Roy Neijland, r.neijland@nwp.nl.

6. Inventarisatie collectieve deelname Vietwater 2012
Van 6-8 november 2012 zal in Vietnam de 4e editie van de Vietwater plaatsvinden. Na 3 jaar in HCMC te hebben plaatsgevonden opent de Vietwater deze keer haar deuren in het Vietnam Exhibition and Fair Centre (VEFAC) in het centrum van Hanoi. 

De afgelopen twee jaar (2010, 2011) heeft het NWP een collectief paviljoen gerealiseerd tijdens de Vietwater. Aanvankelijk stond de 2012 editie van de Vietwater niet op onze agenda, maar gezien de snelle ontwikkelingen in Azië en de focus op Vietnam nemen we deelname toch in overweging. Omdat er weinig aanvullende financiering is, kunnen wij alleen een Netherlands Water Pavilion – zoals u dat gewend bent – realiseren bij zekerheid van voldoende deelname. Momenteel inventariseren wij de interesse, dus indien u geïnteresseerd bent om als collectief op de Vietwater te staan, dan horen wij dat graag zo snel mogelijk. Eventueel kan er voor of na de beurs een field trip georganiseerd worden (bv naar industrial zone) als hier behoefte aan is.

Vietwater is het evenement waar de water- en afvalwatersector uit Vietnam en de regio bij elkaar komen. Sinds de eerste editie van deze beurs in 2008 is de Vietwater uitgegroeid tot een show van hoog niveau in de regio, waar nieuwe producten en innovaties worden gepresenteerd en waar decision makers naar toe komen om zich te oriënteren op praktische oplossingen voor de water- en afvalwaterproblemen in Vietnam. Met meer dan 250 exposanten, waaronder een groot aantal landenpaviljoens, biedt de Vietwater u de kans direct in contact te komen met de Vietnamese markt. In 2011 trok de beurs ruim 8500 bezoekers, waaronder een groot aantal decision makers en government officials. Dit jaar besteedt de Vietwater extra aandacht aan de dringende behoefte die er in Vietnam bestaat aan drinkwater en sanitatie. Daarnaast is er grote behoefte aan industriële afvalwaterzuiveringen ter bescherming van de -kostbare- watervoorraden in het land.

U kunt contact opnemen met Lies Janssen (l.janssen@nwp.nl) voor meer informatie, of kijken op www.vietwater.com.  Indien u zeker geïnteresseerd bent in deelname, dan kunt u dit doorgeven Sandra Borst (s.borst@nwp.nl)

7. Sectorbijeenkomst Indonesië
Op woensdag 12 september a.s. wordt de tweede sectorbijeenkomst in 2012 van het landenplatform Indonesië georganiseerd. Een ideaal moment om u op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen, te discussiëren, nieuwe initiatieven te ontplooien en bekenden (en onbekenden) uit het Indonesië netwerk weer eens te ontmoeten.

Wij nodigen u van harte uit bij deze sectorbijeenkomst aanwezig te zijn.  De nieuwe fusie organisatie Royal HaskoningDHV zal optreden als gastheer van deze middag. De locatie is Amersfoort (Laan 1914, nr. 35)

SECTORBIJEENKOMST INDONESIË PLATFORM
Woensdag 12 september 2012, 12.30 uur – 17.00 uur
Royal HaskoningDHV, Amersfoort

Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de NWP website

Contactpersoon: Ivo van der Linden, i.vanderlinden@nwp.nl, tel. 070 304 3712

8. Frank Heemskerk gaat de Netherlands - Queensland workshop leiden op het International River Symposium in Australië
Het International Water Centre (IWC) in Brisbane, organisator van het Internationaal River Symposium, heeft het voorstel om een Netherlands - Queensland workshop te organiseren toegewezen. De workshop is getiteld: Designing Flood Resilient Cities and Communities.  

Frank Heemskerk (Top sector Water / Raad van Bestuur van Royal HaskoningDHV) zal de sessie leiden. Het doel van deze sessie is om de huidige samenwerking tussen Nederland en Queensland verder te ontwikkelen. Thema’s die aan de orde zullen komen zijn; verbeteren van beheer van rivieren met  betrokken stakeholders en zorgdragen voor sociale, technische, fysieke en ecologische infrastructuur om toekomstige extreme weersomstandigheden te ondersteunen. Dit evenement zal ook voortbouwen op de overeengekomen thema’s zoals besproken in de sessies met de overheid van Queensland tijdens de missie in 2011 en de Ozwater 2012.  

Naast de workshop is het Netherlands Water Partnership van plan om een apart programma te organiseren, inclusief bezoeken aan belangrijke organisaties in Victoria, met name om vervolg te geven aan het Nederlandse bezoek aan Melbourne in september 2011.  

Als u geïnteresseerd bent in deelname aan deze missie naar het International River Symposium dat zal worden gehouden van 8 tot 11 oktober 2012 in Melbourne, dan kunt u contact opnemen Annemarie Kruijt, a.kruijt@nwp.nl

Reis - en verblijfkosten zijn voor eigen rekening, evenals de toegangsprijs voor het International River Symposium. Voor meer informatie: www.riversymposium.com

9. Vooraankondiging tender masterplan havenstad Beira, Mozambique
In het kader van het Water Mondiaal Mozambique programma zal Agentschap NL / programma Partners voor Water naar verwachting eind augustus een openbare aanbesteding lanceren voor het schrijven van een masterplan voor de Mozambikaanse havenstad Beira en uitwerking van twee daaruit voortvloeiende waterprojecten. Deze tender betreft een Europese aanbesteding.

Kustbescherming is een van de vier deelgebieden, geïdentificeerd binnen het interdepartementale Water Mondiaal programma voor inzet en langdurige samenwerking tussen Nederland en Mozambique, na overleg met Mozambikaanse en Nederlandse partijen. Mozambique is één van de vijf deltalanden met wie een meerjarige samenwerkingsrelatie wordt aangegaan binnen het Water Mondiaal beleidsprogramma. Vanwege de grote belangstelling vanuit de gemeente Beira voor samenwerking met Nederland op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling, kustbescherming en waterbeheer en de betrokkenheid van Nederlandse partijen nu en in het verleden in Beira is besloten om strategisch op deze stad in te zetten. Op basis van een inventarisatie en analyse van materiaal en studies die in het verleden zijn gedaan, is naar voren gekomen dat er sterke behoefte bestaat aan het ontwikkelen van een masterplan voor Beira. Het masterplan moet een kader bieden voor een duurzame ontwikkeling van de stad vanuit een waterperspectief en zal leiden tot de formulering van concrete projecten en de samenstelling van een longlist. Er worden twee watergerelateerde projecten geselecteerd en verder uitgewerkt om aan potentiële financiers aan te bieden. Het Water Mondiaal programma beoogt een goede positionering van de Nederlandse watersector bij de uitvoering van de projecten die voortkomen uit het masterplan.

10. Colombia nieuw Partners voor Water land
Colombia wordt toegevoegd aan de lijst met Partners voor Water landen. Met ingang van 2013 zal dus ook de subsidieregeling “Wereldwijd werken met water” open staan voor Colombia.
Bent u geïnteresseerd in Colombia, heeft u de ambitie om in samenwerking met een andere Nederlandse partner(s) zich te positioneren op de Colombiaanse markt en een concreet projectidee, neem dan contact op met één van de projectadviseurs van Partners voor Water. Let op: u kunt voor de aanstaande tenderronde van september nog niet indienen op Colombia.

Colombia is een economische transitie aan het doormaken van ontwikkelingsland naar een stabiel middeninkomenland. Grote delen van het land hebben de afgelopen jaren echter geleden onder zware, aanhoudende regenval en hevige overstromingen. President Santos heeft daarop contact opgenomen met de Nederlandse ambassadeur Marion Kappeyne van de Coppello om hulp en advies te vragen aan Nederland over het Colombiaanse watermanagement. Deze hulpvraag heeft inmiddels geleid tot een nauwe samenwerking met de Colombiaanse overheid die onder meer tot uiting komt in het Colombian Netherlands Water Partnership.

Meer informatie over activiteiten op Colombia:
Claudia Schutte: claudia.schutte@agentschapnl.nl  of tel: 088 602 8094
Peter van der Kolk: p.vanderkolk@nwp.nl 

11. Aanbesteding Colombia voor Canal del Dique door Fondo Adaptacion
Op 15 augustus 2012 is door het Adaptatie Fonds in Colombia (Fondo Adaptacion) een tender gepubliceerd voor Canal del Dique. De tender staat kort open, dus wilt u meedingen in deze tender dan is snelheid geboden. Het is een open uitnodiging voor nationale en internationale bedrijven.
De tender is eerder gepubliceerd geweest, teruggetrokken, en wordt dus nu weer opnieuw open aanbesteed. U vindt de documenten op : http://fondoadaptacion.gov.co/convocatoria-abierta-026-de-2012/ 

12. IWA World Water Congress and Exhibition, 16 t/m 21 september
Van 16 t/m 21 september 2012 vindt het IWA World Water Congress and Exhibition plaats in Busan, Zuid-Korea. Zuid-Korea is voor Nederlandse bedrijven en instellingen een bijzonder interessante partner voor handel, investeringen en kennis uitwisseling. De IWA World Water Exhibition geldt als een uitgelezen mogelijkheid om de Nederlandse watersector als collectief te presenteren. Naast de Exhibition is er ook het IWA Congress. Dit jaar worden tijdens het congres zeven onderwerpen onder de aandacht gebracht, waaronder “Water, climate, food and energy” en “Cities of the future”. Voor meer informatie over de thema’s zie: www.iwa2012busan.org

Het NWP zal dan ook, in samenwerking met de VEWIN en met financiële ondersteuning vanuit de overheid, een Netherlands Water Pavilion realiseren op de beursvloer. U kunt bij deze collectieve beursdeelname aansluiten door vierkante meters af te nemen in het paviljoen. Kosten voor deelname bedragen 450 euro per m2 (excl. BTW), minimale afname is 6m2.
Deelname is exclusief reis - en verblijfkosten, als ook deelname aan het IWA World Water Congress. Hiervoor dient u zich apart te registreren via de website.

De inschrijving voor deelname aan het collectieve paviljoen kan via de NWP website.  

Contactpersoon: Sandra Borst, s.borst@nwp.nl, 070 304 3711

13. Student uit Kenia zoekt begeleider voor afstudeeronderzoek
Via akvo heeft NWP de volgende oproep gekregen. De student Joe Kiambuthi uit Kenia is op zoek naar een mentor/begeleider voor zijn afstudeeronderzoek. Hieronder kort de introductie en conclusie van zijn onderzoeksvoorstel.

Introduction  
The water meter monitor is an arduino based residential water meter which not only displays the readings of the water meter at location but also sends these readings to a database via a GSM module. It will also be calibrated to control valves remotely which control water distribution at every meter.  Using the GSM module each and every water meter can be monitored and mapped. The data collected from the meter will then be relayed back to the consumer according to subscription. Other data sets that are not exclusive; billing, will be made open to the public.

Conclusion
Though the project faces various hindrances like hardware acquisition I believe with the right guidance/mentorship this project can be realized and scaled so that it may not only aid the water systems in Kenya but all over the world.

Download hier zijn complete voorstel. Mocht u geïnteresseerd zijn om Joe te begeleiden bij dit onderzoek, dan kunt u contact zoeken met Josje Spierings, josje@akvo.org 

NIEUWS VAN DEELNEMERS

14. Informatieworkshop Nationaal Watertraineeship
Heeft u behoefte aan nieuw talent met een frisse blik? Denk dan eens aan een Watertrainee! Watertrainees zijn jonge, pas afgestudeerde medewerkers, die zeer gemotiveerd zijn. Zij hebben een brede blik op de watersector, die zij onder andere ontwikkelen tijdens het traineeship. Naast werken bij een waterorganisatie worden zij getraind op het gebied van zelfmanagement en competenties. Ook voeren zij projecten uit bij de verschillende deelnemende organisaties. Hierdoor bouwen zij ook nog eens aan een uitgebreid netwerk!

Voor geïnteresseerde organisaties organiseert het Nationaal Watertraineeship een informatieworkshop op 20 september, van 09.30 - 12.30 uur, in het Igluu (Jansdam 2a in Utrecht). Tijdens deze informatieworkshop krijgt u inzicht in de trainingen, de ontwikkelingsmogelijkheden van de trainees en hoe deze in te zetten zijn in uw organisatie.

Meld u aan voor deze workshop en stuur een mail naar info@nationaalwatertraineeship.nl of bel 070-331 99 49.

15. Water- en Afvalmissie tijdens Pollutec beurs in Casablanca
Op 3 oktober zal Simon Smits, Directeur General Internationale Betrekkingen van EL&I, de opening van de vierde Pollutec milieubeurs in Casablanca bijwonen (3-6 oktober 2012). Om deze beurs optimaal te benutten worden er twee handelsmissies - Water en Afval - van Nederland naar Marokko georganiseerd. 

Marokko biedt veel kansen voor bedrijven, politiek gezien is het relatief stabiel gebleken. Hervormingen en verdere liberalisering zorgen voor het stimuleren van economische groei en werkgelegenheid. Marokko is het eerste land in Noord-Afrika wat Milieu business betreft (Coface). Het heeft de afgelopen jaren nieuwe ontwikkelingsplannen en investeringsprojecten voorbereid op gebied van Water, Afval, Energie en Landbouw. Een paar van de belangrijkste nationale actieplannen zijn: Milieucharter, Nationale Strategie voor Water, Nationaal programma voor afval, Nationale Energie Strategie, Plan Maroc Vert en Irrigatie (landbouw). 

Meer informatie over de missies:
Watermissie - Nouria Ouibrahim MBA - Program Coordinator - Netherlands-African Business Council (NABC) - T +31 (0)70 304 3618 - M +31 (0)61 025 6252 - F +31 (0)70 304 3620 - nouria.ouibrahim@nabc.nl - www.nabc.nl 

Afvalmissie - Drs. K. (Khalid) Boutachekourt - Directeur Van de Bunt - M +31 6 2354 1388 - T +31 20 642 11 34 - F +31 20 644 59 37 - k.boutachekourt@vandebunt.nl - www.vandebunt.nl 

Zie ook  www.pollutec-maroc.com/  of email rab-ea@minbuza.nl  (Roeland Kollen en Joris Houtman).

16. VLM - Collectieve beursdeelname Pollutec Lyon
Bij voldoende belangstelling is VLM bereid een Holland lounge op Pollutec, Lyon te organiseren. Deze beurs wordt gehouden van 27 t/m 30 november 2012. We gaan uit van een stand van 18m2. De Holland lounge is een soort pied-à-terre. We zorgen voor 3 tafels + stoelen + extra stoelen, zodat 4 deelnemers tegelijk gesprekken kunnen voeren. Uiteraard kan iedereen een poster ophangen. Er is plaats voor 6 of 7 deelnemende bedrijven. Pollutec is geen goedkope beurs. Bij 6 deelnemers kost deelname: Euro 2333,33; bij 7 deelnemers kost deelname: Euro 2000,-. Niet VLM-leden betalen Euro 250 meer. 

Indien u aan deze activiteit wilt deelnemen, of vragen heeft, kunt u tot uiterlijk 1 september contactopnemen met Trudi van Spankeren, trudivanspankeren@globalmatching.nl

17. Symposium 'Closing cycles in the industry'
Op 27 september organiseert Koninklijk Nederlands Waternetwerk een eendaags symposium over het sluiten van de kringlopen in de industrie. Tijdens dit symposium komen de actuele mogelijkheden voor vergaande recycling van water, energie en andere hulpbronnen zoals fosfaat, die vaak gepaard gaan met of versterkt worden door anaërobe processen, uitgebreid aan bod. De nieuwste ontwikkelingen en recycletoepassingen in zowel Nederland en België zullen tijdens het symposium worden gepresenteerd en besproken.

De Technische Commissie Anaërobe Processen is onderdeel van Koninklijk Nederlands Waternetwerk en stelt zich ten doel de uitwisseling van kennis en ervaring over de toepassing van anaërobe processen bij de behandeling van afval, afvalwater en proceswater te bevorderen. Ook willen wij de discussie over deze onderwerpen stimuleren evenals een interdisciplinaire aanpak. Dit door de verschillende vakgebieden, zoals fysische chemie, biochemie en microbiologie, bij elkaar te brengen. Het symposium wordt in het Engels gehouden en vindt plaats bij Hotel de Nieuwe Wereld in Wageningen.

Zie voor het programma en het aanmeldformulier de website van KNW.

18. Landelijke prijs voor innovatieve waterprojecten
Vernieuwende ideeën en baanbrekende initiatieven op het gebied van water maken dit jaar voor het eerst kans op de landelijke Waterinnovatieprijs. De Unie van Waterschappen nodigt bedrijven, belangenorganisaties, overheden en particulieren uit om hun innovatieve waterprojecten in te zenden.

Op de website www.waterinnovatieprijs.nl kunnen deelnemers tot en met 1 oktober 2012 projecten inschrijven. De inzenders krijgen de mogelijkheid hun project online te presenteren via een korte omschrijving op de website. De vakjury die de innovaties beoordeelt bestaat onder andere uit Frank Heemskerk, Annemieke Nijhof, Aalt Dijkhuizen en Frans Nelissen. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in De Rode Hoed in Amsterdam op 28 november worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

19. Masterclasses voor waterprofessionals - nog enkele plaatsen beschikbaar
De masterclasses zijn inspirerende, interactieve sessies van 4 uur waarbij ‘masters' ongewone maar uiterst relevante onderwerpen uit de waterwereld met de deelnemers bespreken om daarmee inzicht en ervaring over te brengen op de deelnemers. De vorm is prikkelend met aandacht voor persoonlijke verdieping. Het betreft hier een serie van 5 masterclasses voor professionals uit de waterwereld die in het buitenland (gaan) werken. En er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

De masterclasses zijn met name bedoeld voor (jonge) medewerkers die zich actief met buitenland-activiteiten in de watersector bezig houden. De masters van deze masterclasses zijn: Paul van Koppen, Marjon Reiziger, Linda Reijerkerk en Bert Satijn.
De kick-off van de serie masterclasses staat gepland op 6 september a.s.

Aanmelden voor de Masterclasses kan bij Jennifer Roubiës, j.roubies@cvc.nl 

20. Vacature Directeur – Ontwikkelingsorganisatie Simavi
boegbeeld, aanvoerder, ondernemer, ambassadeur 

Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die werkt aan de gezondheid van moeders en hun omgeving. Duurzame oplossingen samen met lokale partnerorganisaties in Azië en Afrika. 

Sympathieke organisatie met krediet en gezag. Geworteld in de samenleving. Kennisintensieve organisatie (43 m/v), unieke expertise op de themagebieden ‘gezondheid, veilig drinkwater, sanitatie en hygiëne’. Thematisch focus op ‘moeders als change agent’. Huidige directeur draagt succesvolle organisatie over. Heldere strategie is uitgezet tot 2015. Volop kansen, maar ook uitdagingen en risico’s. Nieuwe directeur werkt aan stevige basis voor de toekomst. Is initiator van strategische en duurzame partnerships. In Nederland en via internationale allianties. Brengt versnelling aan in zakelijke fondsenwerving en corporate samenwerking. Daarnaast werving ‘in het veld’ met lokale partners. Krachtig pleitbezorger naar samenleving, politiek en bedrijven. ‘Vaandeldrager’ intern en extern. Met stijl en gezag. Weet te verbinden. Zorgt voor focus, prioriteiten en samenhang. Prachtfunctie voor ervaren manager met maatschappelijke drive. Ondernemende en creatieve strateeg. Inspirerend, met sociaal engagement. Kritisch wereldburger met internationale scope. 

Reageren? Ebbinge & Company,  t.a.v. de heer B.H. de Groot, referentienummer 19077, e-mail: info@ebbinge.nl 

21. Vacancies UNESCO IHE
The UNESCO-IHE Institute for Water Education offers post-graduate education in Delft, The Netherlands, and carries out research and capacity building projects all over the world. The mission of UNESCO-IHE is to contribute to the education and training of professionals and to build the capacity of sector organizations, knowledge centres and other institutions active in the fields of water, the environment and infrastructure in developing countries and countries in transition.

UNESCO IHE has the following two vacancies:
Online Content Editor (m/f) 0.8 - 1.0 FTE
Associate Professor of Water Service Management (m/f) 1.0 FTE 

Check the vacancies webpage for more information. 

OVERIG

22. Themakrant Klimaat in Dagblad Metro
 Het klimaat verandert. Om antwoord te geven op de vraag wat we hieraan zelf kunnen doen om bijvoorbeeld de emissies van broeikasgassen terug te dringen, brengt Dagblad Metro op 18 september een landelijke themakrant uit over Klimaat. Onderwerpen die hierin aan de orde zouden kunnen komen betreffen water, milieu & mobiliteit, energie, duurzaamheid en recycling.

U kunt aan deze themakrant participeren middels een advertentie en/of advertorial. Ook kunt u suggesties doorgeven voor onderwerpen in deze themakrant. Als u vragen heeft of wilt participeren, neem dan contact op met Miroesja Peeperkoorn van Dagblad Metro (miroesja.peeperkoorn@metronieuws.nl) of via telefoon 020 511 40 18.

23. Project Manager / Business developer Water & Sanitation for Ghana
You will coordinate a 4-year project regarding Water and Sanitation (WASH) in Ghana. We work together in an exciting partnership with Dutch and Ghanaian organizations to test and develop the GAP-vision in the context of WASH. The project will result in a new start-up in Ghana. For more information check the website http://enviu.org/vacancies/categories/jobs/

24. Climate change, water stress, conflict and migration – nieuwe publicatie
Deze nieuwe publicatie bevat onder meer de lezingen die zijn gehouden tijdens een conferentie over het onderwerp die september 2011 in Den Haag plaatsvond. Het Nederlands IHP-Comité heeft de presentaties gebundeld. De publicatie wordt via UNESCO mondiaal verspreid en is kostenloos te downloaden via www.hydrology.nl.

Meer informatie:  http://bit.ly/MwGK5d 

25. Module SOURCE: professionaliseringstraject voor managers in de watersector
De module is een kort professionaliseringstraject specifiek voor internationale professionals en managers in de watersector en wordt voor de 3e maal georganiseerd met Marjon Reiziger en Tim Stevens als docenten. De Nederlandse watersector werkt steeds meer samen met lokale waterbedrijven in ontwikkelings- en transitielanden. Hiervoor worden wisselende combinaties met elkaar gemaakt, in grote meerjarige overeenkomsten. Het doel is de watersector daar een impuls te geven en op een hoger plan te brengen en zodoende bij te dragen aan toegankelijk, voldoende en schoon drinkwater voor miljoenen mensen. De Nederlandse watersector doet dat deels op eigen kosten, deels in projecten gefinancierd door de Wereldbank, de EU of het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Instanties die ook toezicht op de kwaliteit houden.

Het doel van Source is de organisatieontwikkelingsprocessen en de capacity development in de projecten ter plekke op een hoger plan te brengen. Source draagt daaraan bij omdat het u in de gelegenheid stelt op een praktische en praktijkgerichte manier uw handelingsrepertoire te verbreden. In de startmodule doen we dat door als adviseur/verandermanager met uw eigen vraagstuk aan de slag te gaan, gebruikmakend van de in dat vakdomein opgebouwde Body of Knowledge and Skills.

Kijk op de website van SIOO, opleidingen op maat, voor meer informatie.

26. Request for Expressions of Interest IWRM Expert
The Government of the United Republic of Tanzania, Ministry of Finance and Economic Affairs, has received a Loan from the African Development Bank toward the cost of the Zanzibar Water Supply and Sanitation Project, and intends to apply part of the agreed amount for this Loan to payments under the contract for Post of an Integrated Water Resources Management (IWRM) Expert who will provide guidance to the Zanzibar Water Authority (ZAWA) through the Project Taskforce (PTF) in developing and implementing an Integrated Water Resources Management (IWRM) Action Plan.

The Zanzibar Water Authority now invites Individual Consultants to indicate their interest in providing the services. Expressions of Interest (EoI) must be delivered by 30th August, 2012 at 14 hours East African time.

For more information, read the full request.

(c) 2012 NWP