NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 31 - 2012

14/09/2012

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur deze dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of hebt u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

Indien u de NWP Nieuwsbrief niet goed hebt ontvangen, kijk dan op de NWP website www.nwp.nl/nieuws/nieuwsbrief  voor de webversie.

NIEUWS
1. Topsector Water slaat handen ineen voor nieuwe professionals
2. Gezocht: Ervaren business consultant goed ingevoerd in de watertechnologiesector
3. Nieuw op Dutchwatersector.com
4. Nieuwe NWP deelnemer: VNG International
5. NWP en Mr. Harder ontwikkelen social media trainingstraject voor watersector

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
6. Workshop Wereldbank Procurement
7. Tien jaar Aqua for All: drie miljoen mensen voorzien van drinkwater en sanitatie
8. Bouw Deltagoot van start
9. Vooraankondiging vacatures Holland Water House Bogotá
10. Colombia en Nederland tekenen MoU voor verdere samenwerking op watergebied
11. Dijkdoorbraken te voorspellen dankzij sensorsystemen
12. Watermissie naar Istanbul, Turkije
13. Vacancy UNESCO-IHE: Professor of Water Governance
14. Vacancy VNG International: Resident Programme Manager in South Sudan

OVERIG NIEUWS
15. International Business Research (IBR) Colombia 2013 zoekt opdrachtgevers

NIEUWS

1. Topsector Water slaat handen ineen voor nieuwe professionals
Hoe verschillend het dagelijkse werk van een scheepsbouwer, een watermanager of baggeraar ook is, we hebben een gezamenlijke uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat ons boeiende werk ook in de toekomst uitgevoerd kan worden? Deze gedeelde zorg stond centraal tijdens de bijeenkomst Human Capital in Uitvoering op 13 september in Bunnik.

Werkgevers, kennis- en onderwijsinstellingen uit de Topsector Water werden uitgedaagd mee te denken hoe we met elkaar voldoende professionals enthousiast kunnen maken voor een loopbaan in de Topsector Water.

Bekende namen uit de watersector gaven hun visie op de kansen en bedreigingen voor de sector op het gebied van Human Capital, waaronder Hans Huis in ‘t Veld (boegbeeld Topsector Water), Thecla Bodewes (voorzitter kernteam Human Capital), Arnout Damen (Damen Shipyards Group), Ton van Schaik (Van Oord), Sven Asijee (Tauw) en Cees Buisman (Wetsus). Door middel van vier pitches werd het publiek uitgedaagd om samen te werken op de onderwerpen: imago en instroombevordering, onderwijs en onderzoek, human resources en internationalisering.

Thecla Bodewes benadrukte het belang van investeren in Human Capital en samenwerking: we moeten nu investeren in de toekomst! Arnout Damen pleitte ook voor gezamenlijk optrekken. “Doen we dat niet dan gaan we nat en hebben we een dijk van een probleem!” Sven Asijee deed een oproep om de aansluiting tussen onderwijs en werkgevers te verbeteren bijvoorbeeld door het gezamenlijk uitvoeren van onderzoeksprojecten.

In de discussies rondom de vier onderwerpen zijn tips en best practices aangedragen. Eind oktober worden twee regionale vervolgbijeenkomsten georganiseerd om tot concrete acties over te gaan. De bijeenkomst werd georganiseerd door Topsector Water, in samenwerking met Scheepsbouw Nederland, de Vereniging van Waterbouwers, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Netherlands Water Partnership.

Contactpersoon: Huiberdien Sweeris, tel. 070 304 3716, h.sweeris@nwp.nl

2. Gezocht: Ervaren business consultant goed ingevoerd in de watertechnologiesector
Het traject van introductie en vercommercialisatie van nieuwe producten kent meerdere uitdagingen, waaronder de juiste technologie en de beschikbaarheid van middelen. Een businessmodel dat inspeelt op de behoeftes van de klant en aansluit bij de mogelijkheden van het bedrijf is daarentegen ook essentieel. 

De (inter)nationale watersector is een volwassen markt met een goed ontwikkelde supply chain en een breed scala aan aanbieders. De introductie en vercommercialisatie van een nieuw product in deze markt gaat voor veel MKB gepaard met het nemen van verschillende hobbels, zoals financiering, het overtuigen van een launching customer en het vinden van complementaire partners. 

De Business Proposition Toolkit (BPT) ontwikkeld binnen het EU Innowater Partnership richt zich op het slechten van deze barrières en stelt MKB in staat een kansrijke waardepropositie, business model of internationaliseringsstrategie te ontwikkelen, waardoor de vercommercialisatie van nieuwe producten wordt versneld. 

De EU Innowater partners (met ondersteuning van de Europese Commissie) zullen de Business Proposition Toolkit in de periode oktober 2012 t/m mei 2013 gaan testen in verschillende Europese landen (o.a. de UK en Denemarken). De test in de Nederlandse watersector wordt door NWP begeleid. Voor de uitvoering van deze test is het NWP op zoek naar een ervaren en onafhankelijke business consultant bekend met de dynamiek in de watersector en het ondersteunen van het MKB bij markttransities.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Roy Neijland, r.neijland@nwp.nl, tel: 070 304 37 42, voor de Terms of Reference van deze opdracht. 

Voor meer Informatie over het EU Innowater Partnership zie de website van Europe Innova

3. Nieuw op Dutchwatersector.com
De Nederlandse watersector is de afgelopen tijd weer volop internationaal actief geweest. Op de internationale website www.dutchwatersector.com zijn recent de volgende artikelen verschenen:

- Construction of world’s most advanced wave test facility started in Delft 
- New tests Ijkdijk: dike breaches predictable with new sensor systems 
- Witteveen+Bos leads consortium to upgrade flood warning system on Mamore river, Bolivia 
- WaterQ retrofits industrial MBR in Venice with ClearQ submerged membranes 
- Royal HaskoningDHV studies water safety in Cali, Colombia 
- Hurricane Isaac: storm surge mapping systems did their job 
- Dutch experts watch closely as Isaac puts flood systems New Orleans to the test 

Naast de website is dutchwatersector.com ook te volgen via twitter @HollandWater en facebook www.facebook.com/dutchwatersector. Like ons op facebook en volg ons via twitter en zorg er zo voor dat de Nederlandse watersector zich internationaal stevig positioneert. Interessant internationaal nieuws? Laat het ons weten via info@dutchwatersector.com of via facebook en/of twitter en wij nemen het mee op de website en in onze maandelijkse nieuwsbrief.

4. Nieuwe NWP deelnemer: VNG International
'Committed to strengthening democratic local government worldwide
VNG International is the International Cooperation Agency of the Association of Netherlands Municipalities. VNG International supports decentralisation processes and facilitates decentralised cooperation. VNG International strengthens local governments, their associations, training institutes and decentralisation task forces both in developing countries and in countries in transition. http://www.vng-international.nl/ 

5. NWP en Mr. Harder ontwikkelen social media trainingstraject voor watersector
In samenwerking met het Netherlands Water Partnership heeft Mr. Harder speciaal voor de watersector een social media trainingstraject ontwikkeld: Whisper Academy Water. Ruim twintig professionals uit de watersector hebben inmiddels thuis of op hun werkplek tijdens een webinar vier online trainingen gevolgd. Begin november komen de deelnemers bij elkaar tijdens een live bijeenkomst met een inspirerende spreker en een leuke business case. “Online valt er in de watersector nog een heleboel te winnen. De mogelijkheden om jezelf en je organisatie te profileren zijn legio”, stelt trainster Nelleke Poorthuis van Mr. Harder. Lees het complete artikel op de website van WaterForum.

Meld je nu aan voor de tweede serie van deze social media cursus. De cursus begint half oktober, je krijgt vier weken een uur les per week. Op een speciale Linkedin groep kun je vragen stellen en met elkaar ervaringen delen. De cursus wordt afgesloten met een live bijeenkomst op 6 november, met inspirerende praktijk-cases en sprekers. Op deze video zie je een samenvatting van de cursus. Aanmelden kan op http://www.misterharder.com/nwp

Let op! De kosten zijn 299 euro per persoon, NWP leden krijgen 10% korting.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

6. Workshop Wereldbank Procurement
Er zijn veel interessante mogelijkheden om deel te nemen aan projecten van de Wereldbank! De Wereldbank Groep (IFC, MIGA, IBRD en IDA samen) financierde in afgelopen jaar voor meer dan 72 miljard USD middels leningen, grants, investeringen en garanties. AgentschapNL organiseert donderdag 27 september de workshop Wereldbank Procurement in het het Mercure Hotel in Den Haag.

De workshop start met de trends en ontwikkelingen bij de Wereldbank. Een ervaringsdeskundige van de Wereldbank zal dit onderdeel van de workshop verzorgen (onder voorbehoud). Vervolgens zal International Procurement Agency (IPA) de aanbestedingsregels voor goederen en werken, en diensten toelichten. Waar moet u op letten? Wat zijn veel voorkomende fouten? Wat is de rol van de Wereldbank en die van het lokale project Management Unit bij de beoordeling? Hierbij zullen ook enkele praktijkcases behandeld worden.

De workshop is bij uitstek geschikt voor bedrijven die al enige (al dan niet succesvolle) ervaring hebben opgedaan met de procedures van de Wereldbank. Wij verzoeken u om een concrete vraag te formuleren die tijdens de workshop aan bod kan komen. In overleg met IPA zullen 30 bedrijven worden geselecteerd. Om u direct aan te melden zie de website van AgentschapNL.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Reichwein, mark.reichwein@agentschapnl.nl, tel. 088 602 8060  

7. Tien jaar Aqua for All: drie miljoen mensen voorzien van drinkwater en sanitatie
Tien jaar geleden besloot de Nederlandse watersector, een van de beste ter wereld, door de oprichting van Aqua for All haar krachten te bundelen om de enorme behoefte aan betrouwbaar drinkwater en sanitatie in ontwikkelingslanden aan te pakken.

Nu, tien jaar na oprichting, zijn honderden projecten uitgevoerd met ondersteuning van Aqua for All, waardoor drie miljoen mensen in ontwikkelingslanden over goed drinkwater en sanitatie kunnen beschikken. Tien jaar is reden om even stil te staan, achterom te kijken en vooruit te plannen. Voor meer informatie zie www.aquaforall.nl

8. Bouw Deltagoot van start
Deltares start woensdag 12 september met de bouw van de nieuwe Deltagoot op haar terrein aan de Rotterdamseweg in Delft. Deze onderzoeksfaciliteit zal de huidige faciliteit in de Noordoostpolder gaan vervangen en zal een stuk geavanceerder zijn. Qua omvang en testmogelijkheden is de nieuwe faciliteit uniek in de wereld.

In de Deltagoot verricht Deltares proeven voor nationale en internationale waterbouwkundige projecten, zoals golfbrekers en dijkbekledingen. Het gaat dan om het meten van golfhoogtes, golfdrukken, stroomsnelheden, golfoverslag en profielmetingen. De nieuwe testfaciliteit maakt het mogelijk om het effect van golfslag op constructies op ware grootte te beproeven.

De nieuwe faciliteit wordt 300 m lang, 9,5 m diep en 5 m breed. De lengte van de faciliteit is noodzakelijk om golfvervorming over geleidelijk oplopende kustprofielen goed te kunnen simuleren. Het nieuwe ontwerp is aanzienlijk groter dan het bestaande, dat een lengte heeft van 220 m, 7 m diep is en 5 m breed.

Voor de bouw van de goot zal eind deze maand gestart worden met het intrillen van 700 m damwand tot een diepte van 22 m. Vervolgens worden er ca. 750 heipalen ingetrild. Ballast Nedam Infra zal de Deltagoot bouwen. MTS System Corp (USA) is verantwoordelijk voor de bouw van het golfschot, dat tot 2,20 m hoge golven kan opwekken. De Deltagoot wordt november 2013 opgeleverd.

9. Vooraankondiging vacatures Holland Water House Bogotá
De Nederlandse ambassade te Bogota en Agentschap NL zijn op zoek naar personen voor de invulling van de volgende functies:

1. Hands-on business development manager with a large network in the Dutch water sector
2. Representative Dutch Water Sector in Colombia  with knowledge of integral water resource
    management, coastal development, river transport and port development
3. Administrative assistant

Alle functies worden begin volgende week gepubliceerd via de Partners voor Water nieuwsflits. Er geldt na publicatie een reactietermijn van een week. Ontvangt u deze nieuwsbrief (nog) niet? Registreer u dan via de website van AgentschapNL.

Het Holland Water House (HWH) is op 20 juni 2012 in Bogotá officieel geopend. Het HWH adviseert o.a. geïnteresseerde bedrijven in het vinden van hun weg in Colombia, verschaft informatie over marktkansen, projecten en tenders, en assisteert bij het vinden van betrouwbare Colombiaanse partners. Verder is de rol van HWH het ontwikkelen van leads voor de Nederlandse watersector.

10. Colombia en Nederland tekenen MoU voor verdere samenwerking op watergebied
De Nederlandse ambassade te Bogotá en het Fondo Adaptación hebben half augustus een MoU getekend waarin zij expliciet hebben aangegeven samen te willen werken op het gebied van flood risk management. Met dit MoU bestendigen beide partijen hun relatie en zegt het Fondo Adapatacion toe voor nieuwe tenders ook geïnteresseerde Nederlandse partijen uit te nodigen.

Het Fondo is in het leven geroepen om de herstel, bouw-, en reconstructie-werkzaamheden uit te voeren in gebieden die in 2010-2011 door overstromingen werden getroffen. Dit - tijdelijke -  fonds opereert rechtstreeks onder de president en beschikt over veel middelen om projecten (open) aan te besteden die mogelijk ook interessant zijn voor Nederlandse partijen.

Een tweetal projecten is inmiddels door Nederland en Colombia gezamenlijk opgepakt en gefinancierd door Nederland met als doel Nederlandse bedrijven te positioneren in Colombia. Het gaat om het nog in uitvoering zijnde Jarillón Agua Blanca project en het onlangs afgeronde  project La Mojana . Over mogelijke spin off projecten (vervolgaanbestedingen) voortvloeiend uit het La Mojana project is de ambassade in Bogotá in gesprek met het Fondo.  Lees verder op de Partners voor Water website

11. Dijkdoorbraken te voorspellen dankzij sensorsystemen
Geheel volgens plan bezweken op 26 augustus, 27 augustus en 8 september drie proefdijken op de IJkdijk-proeftuin in Bad Nieuweschans (Groningen). Een eerste analyse van de resultaten maakt duidelijk dat de sensorsystemen ruim van te voren de dijkdoorbraken aankondigen. Tijdens de All-In-One Sensor Validatie Test werd de afgelopen weken de voorspellende waarde van de meetsystemen onderzocht. Eerder voerde Stichting IJkdijk al diverse experimenten uit waarbij een dijk het begaf als gevolg van één
specifiek faalmechanisme. In het All-In-One experiment traden verschillende mechanismen tegelijk op. Vooraf was dus niet bekend hoe, wanneer en waar een dijk het zou begeven. Lees het volledige bericht op de website van Stichting Ijkdijk

12. Watermissie naar Istanbul, Turkije
In 2012 staan Nederland en Turkije stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen. In het kader van de viering daarvan wordt een groot aantal activiteiten georganiseerd, zowel in Nederland als in Turkije. Voor meer informatie zie www.nltr400.nl. Het Enterprise Europe Network organiseert op 3 en 4 december rond het thema water (afvalwaterbehandeling en Water & Energie) een bedrijvenmissie naar Istanbul, Turkije. Op het programma staat gerichte matchmaking met lokale bedrijven en instellingen  voor technologie, onderzoek en partnersearch voor deelname in EU onderzoeksprojecten (o.a. Kaderprogramma’s - KP7).

U kunt de missie combineren met een bezoek aan het 1e Internationale EnSuTek Industrie Water Technologie Symposium (incl. beurs). Dit evenement wordt van 6 – 9 december 2012 gehouden in Bursa en is goed bereikbaar vanaf Istanbul. U kunt hier ook deelnemen aan een Enterprise Europe Network matchmaking. Meer informatie hierover vindt u op www.ensutek.org.

Voor meer informatie of registratie neem contact op met Janine Kaya of Thomas Schouten, tel. 088 – 602 52 87, aquamatch@agentschapnl.nl of kijk op www.enterpriseeuropenetwork.nl en www.b2match.eu/tr-nlwater2012

13. Vacancy UNESCO-IHE: Professor of Water Governance
The newly created Department of Integrated Water Systems and Governance of UNESCO-IHE provides post-graduate education and training in the areas of water management and hydroinformatics to professionals with backgrounds in engineering, the natural and social sciences and management, carries out research in these fields and supports the development of education and research capacity in universities and other knowledge centres in the developing countries and countries in transition. In order to strengthen the interdisciplinary science base, with particular reference to social sciences and their interface with engineering and natural sciences, the Institute recently established a new Chair Group of Water Governance with currently 8 full time equivalent (fte) academic staff. The Institute is now looking for an academic leader of this group, a Professor of Water Governance (m/f) 1.0 FTE. For more information visit the website of UNESCO-IHE

14. Vacancy VNG International: Resident Programme Manager in South Sudan
To represent VNG International in South Sudan and coordinate the implementation of the Local Government Capacity Programme (LGCP), VNG International is looking for a Resident Programme Manager in South Sudan. The Local Government Capacity Programme (LGCP 2012-2016), implemented by VNG International (http://www.vng-international.nl/), aims to develop the capacity of local governments and local government associations in nine countries. In South Sudan, LGCP focuses on strengthening the capacity of Eastern Equatoria State and county authorities to provide sustainable services in the field of Water, Sanitation and Hygiene (WASH).

More specifically, the Programme aims to assist state and county authorities in 1) translating national water policy to local policies and strategies, and 2) identifying cost recovery mechanisms to sustain WASH infrastructure and services. The programme is financed by the Netherlands Ministry of Foreign Affairs. For more information please visit the VNG International website

OVERIG NIEUWS

15. International Business Research (IBR) Colombia 2013 zoekt opdrachtgevers
Onder de vlag van International Business Research (IBR) Colombia 2013 vertrekt in mei 2013 een groep van 25 ouderejaars studenten van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen naar Colombia. Zij gaan vijf weken lang intensief veldonderzoek uitvoeren voor uiteenlopende Nederlandse opdrachtgevers.

Als bedrijf (opdrachtgever) kunt u de beschikking krijgen over twee ouderejaars studenten die in Nederland 4 maanden voorbereidend werk zullen verrichten voordat zij vertrekken naar Colombia. De studenten werken bovendien samen met lokale studenten van een Colombiaanse universiteit, die onder andere als tolk zullen fungeren en inhoudelijk betrokken zijn bij de realisatie van de onderzoeken. 

Al sinds 1988 biedt het International Business Research kwalitatief hoogstaande, op maat gemaakte marktonderzoeken aan tegen kostprijs, in uiteenlopende sectoren. De onderzoeken verschillen in aard, van een concurrentie analyse tot aan een import- en exportanalyse, alles op wens van het bedrijf.
De ondersteuning bestaat uit een Raad van Advies, zorgvuldig geselecteerde mensen uit bedrijfsleven en de supervisie van twee universitaire docenten, die beiden de kwaliteit van het onderzoek waarborgen.

Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar onze website: http://www.ibr-groningen.nl/. Op verzoek sturen wij u graag referenties van bedrijven waar wij in het verleden onderzoek voor hebben gedaan. Mocht u interesse of vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen via colombia@ibr-groningen.nl of +31 (0) 50 363 9488.