NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 32 - 2012

21/09/2012

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur deze dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of hebt u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl.

Indien u de NWP Nieuwsbrief niet goed hebt ontvangen, kijk dan op de NWP website www.nwp.nl/nieuws/nieuwsbrief voor de webversie.

NIEUWS
1. Watersector Exportindex (WEX): groei van 6,4%
2. Nederlandse deelname IWA World Water Congress and Exhibition 2012 trekt hoge internationale gasten
3. Wetskills Egypte
4. Vooraankondiging tender kanaliseren Magdalena rivier, Colombia
5. Vacatures Holland Water House Bogotá online
6. Nieuwe NWP deelnemer: CARE Nederland

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
7. Start INTERREG IVA Project Watertechnologie
8. Midden-Oosten en Noord-Afrika Challenge (MENA)
9. Workshop Wereldbank Procurement
10. Oproep: Internationaal expert gezocht voor ADB project
11. Vacancy UNESCO-IHE: Associate Professor of Water Service Management

OVERIG NIEUWS
12. Cursus Ruimtelijk Strategie Klimaatadaptatie
13. Delivering Desire: The Prelude to the 300in6 Video Suite on Scaling-up Safe Water
14. Handelsmissie Marokko
15. Mack Brooks Exhibitions lanceert serie wereldwijde topontmoetingen over industriewater

NIEUWS

1. Watersector Exportindex (WEX): groei van 6,4%
In 2011 groeide de export van de watersector met 6,4%. In 2010 was dat nog 5,7%. Dat staat in de Watersector Exportindex, het periodieke onderzoek naar de exportresultaten en prognoses van de watersector, uitgevoerd door Panteia/EIM en NWP in opdracht van het programma Partners voor Water.

De prognose voor 2012 is ook positief: 84% van alle bedrijven ziet de toekomst op het gebied van wateractiviteiten met veel vertrouwen tegemoet. Geografisch ziet men verreweg de meeste kansen in Azië, qua thematiek ziet men de meeste toekomst in activiteiten op het gebied van afvalwater. Bijna de helft van de ondervraagde bedrijven zag de export van wateractiviteiten toenemen, 11% kreeg te maken met een daling.

Download het volledige rapport van de NWP website  

2. Nederlandse deelname IWA World Water Congress and Exhibition 2012 trekt hoge internationale gasten
Het Netherlands Water Pavilion is de centrale ontmoetingsplaats voor de Nederlandse delegatie en haar internationale relaties. De meeste Nederlandse waterprofessionals nemen deel aan de conferentie, maar gebruiken de beursvloer voor afspraken met collega's uit de hele wereld.

Gedurende de week hebben verschillende internationale relaties van het hoogste niveau het paviljoen bezocht. Dr. Soo-Gil Young, chairman of the Presidential Committee of Green Growth in Korea was vooral erg geintersseerd in de verwachtingen van de private partijen die deelnamen in het paviljoen, o.a. Convergence, Eijkelkamp en Berghof. Allen waren van mening dat het internationale karakter van de IWA altijd een aantal goede, interessante contacten oplevert waar je echt iets mee kunt. Minister van milieu in Portugal, Mrs. Assunção Cristas heeft met VEWIN gesproken. Portugal is gast van de volgende IWA World Water Congress and Exhibition in 2014. Ook Y.B. Datuk Amar Haji Awang Tengah Ali Hassan, Second Minister of Resource Planning and Environment and Minister of Public Utilities & Industrial Development van Maleisië heeft het paviljoen bezocht en was met name geïnteresseerd in de voordelen van UV ten opzichte van andere desinfecterende middelen zoals Chloor. Hierover sprak hij met Berson UV, één van de deelnemers in het paviljoen.

Een uitgebreid verslag van de Nederlandse deelname aan de IWA World Water Congress and Exhibition is te vinden op Dutchwatersector.com

3. Wetskills Egypte
 De Wetskills organisatie nodigt Nederlandse studenten uit deel te nemen aan de Wetskills Water Challenge die eind november 2012 wordt gehouden in Egypte. Tijdens dit tweeweekse evenement werken Nederlandse en Egyptische studenten samen aan innovatieve oplossingen voor uitdagende watervraagstukken. De studenten presenteren hun resultaten tijdens een bijeenkomst van het Egyptisch-Nederlands high level water panel dat eind november in Egypte bij elkaar komt.  De Egyptische minister van Water Resources en Irrigatie en voorzitter van het EG/NL waterpanel zal hierbij aanwezig zijn.

Studenten van alle wateropleidingen, of studenten met een aantoonbare interesse in water zijn welkom voor dit evenement. De studenten moeten zelf hun retourvlucht naar Egypte bekostigen. Studenten kunnen zich aanmelden voor dit evenement door hun motivatiebrief en CV te sturen aan Bas Boterman (b.boterman@nwp.nl) of Rick Heijkoop (t.h.heikoop@hr.nl)

Voor meer informatie download de Wetskills flyer of neem contact op met Bas Boterman, b.boterman@npw.nl

4. Vooraankondiging tender kanaliseren Magdalena rivier, Colombia
De Magdalena rivier is een belangrijke route voor de binnenvaart in Colombia en dus van groot belang voor de economie, vandaar de belangstelling van de Regionale Autonome Corporatie voor de Magdalena rivier (CorMagdalena). CorMagdalena wil de bevaarbaarheid verbeteren zodat de rivier kan uitgroeien tot de belangrijkste route voor de binnenvaart. Om dat te bereiken zijn kanalisatie werkzaamheden nodig over een afstand van 256 km tussen de steden Barrancabermeja en Puerto Salgar. Deze werkzaamheden omvatten onder andere oeverbescherming, het gedeeltelijk afsluiten van rivierarmen en het kanaliseren van een deel van de rivier. Het project zal ongeveer US$ 400 miljoen kosten.

In de komende weken gaat CorMagdalena mogelijk geïnteresseerde bedrijven informeren over het project. Het project kent een publiek-private samenwerkingsvorm (PPS). CorMagdalena verwacht in maart 2013 dat tenminste zes bedrijven tegen elkaar op zullen bieden voor de opdracht.

Dit zou een gelegenheid voor de Nederlandse sector kunnen zijn om haar kennis en expertise aan te bieden. Momenteel is nog niet bekend wanneer het project wordt aanbesteed. Zodra hierover meer duidelijkheid is, zullen wij u nader informeren. U kunt de vooraankondiging vinden op http://www.cormagdalena.com.co/

Deze informatie is verkregen via Holland Water House (HWH) in Colombia. De heer Fortunato Carvajal, vertegenwoordiger van de Nederlandse watersector in Colombia en verbonden aan het Holland Water House gaat voor de Nederlandse watersector op zoek naar interessante Colombiaanse projecten. De leads worden gepubliceerd via de NWP- of Partners voor Water Nieuwsbrief.

Heeft u belangstelling voor Colombia en bent u geïnteresseerd in concrete kansen (projectleads) stuur dan een mailtje met uw gegevens naar claudia.schutte@agentschapnl.nl. Wanneer er meldingen binnen komen vanuit het HWH zullen wij u daarover informeren.

Voor vragen over Colombia kunt u contact opnemen met Claudia Schutte (claudia.schutte@agentschapnl.nl) of Edilberto Baquero (e.baquero@nwp.nl).

5. Vacatures Holland Water House Bogotá online
De Nederlandse ambassade te Bogota en Agentschap NL zijn op zoek naar drie personen voor de invulling van de volgende functies:

1. Hands-on business development manager with a large network in the Dutch water sector  
2. Representative Dutch Water Sector in Colombia with knowledge of integral water resource management, coastal development, river transport and port development  
3. Administrative assistant 

Voor de gehele vacaturetekst en achtergrond informatie zie de Partners voor Water website

Heeft u interesse reageer dan vóór 25 september door het sturen van CV en korte motivering (inclusief een indicatie van uw dagtarief). Voor functie 1 en 2 stuurt u deze naar Claudia Schutte, Coördinator Transitiefaciliteit Colombia-water: claudia.schutte@agentschapnl.nl tel +31 88 602 8094. Voor functie 3: naar Maurice van Beers, senior beleidsmedewerker Nederlandse Ambassade te Bogota: maurice.beers@minbuza.nl tel +57-1-6384212, mobile +57-320-8314608. Voor meer informatie over alle drie de functies kunt u zich wenden tot Maurice van Beers.

6. Nieuwe NWP deelnemer: CARE Nederland
CARE Nederland noodhulp aan mensen in noodsituaties, in het bijzonder als gevolg van natuurrampen en gewapende conflicten. Daarnaast wordt het Nederlandse publiek voorgelicht over wat wordt gedaan om de slachtoffers te helpen. De organisatie wordt gesteund door rond de 50.000 donateurs, die bijdragen aan het uitvoeren van tussen de 30 en 40 projecten per jaar. www.carenederland.nl

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

7. Start INTERREG IVA Project Watertechnologie
Wetsus is leadpartner van een nieuw Nederlands-Duits Watertechnologieproject. Binnen dit project gaan Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen de komende twee jaar onderzoek verrichten op twee thema’s: desinfectie van ziekenhuisafvalwater en riothermie. Download hier het volledige persbericht

Van Duitse zijde participeren: DE. ENCON, OOWV, IRO GmbH, Stadt Aurich, Ing.büro Kann-Dehn.
Van Nederlandse zijde: Biotrack, Water Waves, EasyMeasure, Bright Spark, Pharmafilter, Westra, Pure Green, Gemeente Groningen, KWR, Waterbedrijf Groningen, Westt en Wetsus.

Het project Watertechnologie wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door het Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr Niedersachsen, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Provincie Fryslân en de provincie Groningen. Het wordt begeleid door het programmamanagement INTERREG bij de Eems Dollard regio.

8. Midden-Oosten en Noord-Afrika Challenge (MENA)
Als het gaat om zakendoen in het Midden-Oosten en/of Noord-Afrika dan is de MENA Challenge the place to be. Op donderdag 1 november 2012 staan Nederlandse vertegenwoordigers van economische- en landbouwafdelingen van onze ambassades in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot uw beschikking.

Dit buitenlandnetwerk is er om u te helpen bij uw marktentree in landen in deze regio. Onze vertegenwoordigers weten alles over de lokale markt, kansen voor Nederlandse bedrijven en ze beschikken over de beste contacten met potentiële zakenpartners.

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika bieden volop mogelijkheden voor grensverleggende ondernemers uit Nederland. Wilt u meer weten over uw (export)mogelijkheden? Meld u dan aan voor de MENA Challenge. U kunt maximaal 5 gesprekken aanvragen. Een gesprek duurt twintig minuten. Hoe concreter uw vragen, hoe beter wij u van dienst kunnen zijn. U kunt uw vragen ook van tevoren inzenden via het registratieformulier.

De organisatie van de MENA Challenge is in handen van Agentschap NL, in nauwe samenwerking met de Kamer van Koophandel en andere partners uit het N Internationaal Ondernemen.  Voor het complete programma en om u aan te melden zie de website van AgentschapNL

9. Workshop Wereldbank Procurement
Er zijn veel interessante mogelijkheden om deel te nemen aan projecten van de Wereldbank! De Wereldbank Groep (IFC, MIGA, IBRD en IDA samen) financierde in afgelopen jaar voor meer dan 72 miljard USD middels leningen, grants, investeringen en garanties. AgentschapNL organiseert donderdag 27 september de workshop Wereldbank Procurement in het het Mercure Hotel in Den Haag.

De workshop start met de trends en ontwikkelingen bij de Wereldbank. Een ervaringsdeskundige van de Wereldbank zal dit onderdeel van de workshop verzorgen (onder voorbehoud). Vervolgens zal International Procurement Agency (IPA) de aanbestedingsregels voor goederen en werken, en diensten toelichten. Waar moet u op letten? Wat zijn veel voorkomende fouten? Wat is de rol van de Wereldbank en die van het lokale project Management Unit bij de beoordeling? Hierbij zullen ook enkele praktijkcases behandeld worden.

De workshop is bij uitstek geschikt voor bedrijven die al enige (al dan niet succesvolle) ervaring hebben opgedaan met de procedures van de Wereldbank. Wij verzoeken u om een concrete vraag te formuleren die tijdens de workshop aan bod kan komen. In overleg met IPA zullen 30 bedrijven worden geselecteerd. Om u direct aan te melden zie de website van AgentschapNL.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Reichwein, mark.reichwein@agentschapnl.nl, tel. 088 602 8060

10. Oproep: Internationaal expert gezocht voor ADB project
In het kader van de samenwerking tussen de Asian Development Bank en UNESCO-IHE, publiceert NWP hierbij de volgende Call for Experts:  1 international expert voor een ADB project genaamd: Preparation of a Knowledge Product on Managing Urban Floods".

Lees de volledige call inclusief ToR op de website van UNESCO-IHE.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met NWP, Lies Janssen, l.janssen@nwp.nl, T +31-6-51185350 of UNESCO-IHE, Jan Luijendijk, T 015-2151810, j.luijendijk@unesco-ihe.org of Mishka Stuip, T 015-2151872, m.stuip@unesco-ihe.org.

11. Vacancy UNESCO-IHE: Associate Professor of Water Service Management
The Integrated Water Systems and Governance Department provides post-graduate education and training in the areas of water management and hydroinformatics to professionals with backgrounds in engineering, the natural and social sciences and management, carries out research in these fields and supports the development of education and research capacity in universities and other knowledge centres in the developing countries and countries in transition. In order to strengthen the water services management group, with particular reference to the interaction between water utility performance and capacity building interventions, the Institute recently decided to create a position for a senior staff member in this field of work. The Institute is now looking for an: Associate Professor of Water Service Management (m/f) 1.0 FTE. More information can be found on the website of UNESCO-IHE.

OVERIG NIEUWS

12. Cursus Ruimtelijk Strategie Klimaatadaptatie
Platform31/Nirov en het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat werken samen om een nieuwe cursus te ontwikkelen. De cursus geeft ruimtelijke planners en ontwerpers inzicht in de ruimtelijke effecten van klimaatverandering en stelt hen in staat een ruimtelijke strategie voor klimaatadaptatie te maken. Zo voorkomt u dat de leefbaarheid in uw regio op termijn onder druk komt te staan. In de onderzoeksprogramma’s Klimaat voor Ruimte en Kennis voor Klimaat is veel relevante kennis voor de ruimtelijke vakwereld ontwikkeld. Deze kennis en instrumenten zijn vertaald naar deze praktijkgerichte ééndaagse cursus die wordt gegeven op 22 november 2012 in Den haag. Voor meer informatie zie de website van Nirov

13. Delivering Desire: The Prelude to the 300in6 Video Suite on Scaling-up Safe Water
View, download, share and promote the new video of 300in6: Delivering Desire: The Prelude to the 300in6 Video Suite on Scaling-up Safe Water. The video is now public on YouTube.

The video is produced by 300in6, the communications platform for upscaling safe water, dealing with the issues of "The Last Mile, The Last Millimetre and The Last Microbe".
300in6 is financed by public and private sources in Switzerland and The Netherlands, particularly through SDC - the Swiss Agency for Cooperation and Development, and Aqua for All.

14. Handelsmissie Marokko
Ontdek de eco-duurzame zakelijke mogelijkheden in Marokko van zondag 30 september t/m vrijdag 05 oktober 2012. De handelsmissie heeft een algemeen karakter, waarbij de nadruk zal komen te liggen op de belangrijkste economische pijlers van Marokko, gezien vanuit een eco-duurzame bril.
Het doel van de missie is om bedrijven, instanties, zakenmensen, instellingen en starters te ondersteunen bij hun oriëntatie op de kansrijke Marokkaanse sectoren, waaronder bouw, energie, toerisme, afval, water, landbouw en milieu onze focus hebben.

Periodiek organiseren wij handelsmissies, roadtrips en zakenreizen naar Marokko, met als focus bepaalde interessante sectoren of branches van de Marokkaanse economie. Wij nemen u gaarne mee op een economische ontdekkingsreis door ‘het land van 1001 mogelijkheden’. Indien u nog met enige twijfel zit vanwege de onbekendheid met Marokko, dan hoopt Lion Invest deze weg te nemen, middels dit initiatief. Ervaar de ontwikkelingen met uw eigen ogen en ontdek de kansen in Marokko.

Wij nodigen u met genoegen uit om aan deze handelsmissie deel te nemen. Het is volgens velen het moment om in te stappen in de Marokkaanse markt! 

Voor meer informatie zie www.lioninvest.com of neem contact op met Abdelbasset (Bas) Zaghdoud van Lion Invest, info@lioninvest.com en/of Nicolas Wulffele, tel. 06-51007715

15. Mack Brooks Exhibitions lanceert serie wereldwijde topontmoetingen over industriewater
eerste serie evenementen volledig gewijd aan industrieel proces- en afvalwater en hergebruik

Na een uitgebreide consultatie van de industrie, is vandaag het nieuwe wereldwijde evenement en online platform Industrial Water Solution Expo Summits gelanceerd. De organisatie is in handen van Mack Brooks Exhibitions en wordt geleid door Paddy Young. De eerste topontmoeting vindt plaats op 17 en 18 oktober 2013 in Sao Paulo, Brazilië. De volgende edities zijn vanaf 2014 gepland in andere regio’s in de wereld. Voor meer informatie: e-mail: paddy.young@mackbrooks.co.uk  of www.mackbrooks.com