NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 35 - 2013

11/10/2013

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl

NIEUWS
1. Collectieve beursdeelname Singapore International Water Week, 1-5 juni 2014 
2. Flood risk management plans in Polen
3. Landenplatformbijeenkomst Ethiopië succesvol
4. Netherlands-Kenya waterplatform meeting
5. Evides levert ook een Waterwonderen-ambassadeur
6. Nieuwe deelnemers NWP

NIEUWS INTERNATIONAL WATER WEEK 2013
7. Inspirerend conferentieprogramma
8. Preview in Water 21
9. Aquatech Innovation Awards
10. Delegatie Mozambique
11. En nog veel meer...

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
12. Innovatief en ondernemer? Doe mee aan de WIS 2013
13. NL ambassade Marokko zoekt experts voor workshop Pollutec
14. Overstroming? Let’s bring in the Dutch!
15. UT-hoogleraar opvallende stijger in Trouw Duurzame 100
16. Nereda genomineerd voor de Accenture Innovation Award
17. Inschrijving AquaMatch verlengd

OVERIG
18. Watervisie 2013: de waarde van water 

NIEUWS

1. Collectieve beursdeelname Singapore International Water Week, 1-5 juni 2014 
Evenals voorgaande jaren realiseert het NWP, in opdracht van Agentschap NL – Programma Partners voor Water, een Netherlands Water Pavilion tijdens de Singapore International Water Week 2014. Tijdens deze editie ligt de focus op Municipal Water, Industrial Water, Integrated City-Environment-Water, and Future of Water.  Het programma van de SIWW omvat onder andere een Water Convention, Water Expo, Water Leaders Summit en verschillende business fora. Meer informatie hierover is te vinden op www.siww.com.sg. Het collectieve Nederlandse paviljoen is een initiatief van NWP, VLM, Water Alliance en Aqua Nederland. Naast de collectieve Holland Lounge kunnen individuele bedrijven deelnemen in het paviljoen d.m.v. het afnemen van standruimte of posterplekken. Heeft u interesse in deelname? Neem dan voor meer informatie contact op met  s.tietema@nwp.nl.

2. Flood risk management plans in Polen
Polen moet de komende twee jaar van de EU een kleine honderd ‘Flood Risk Management Plans’ schrijven. De eerste twee zijn inmiddels aanbesteed, en allebei gewonnen door Nederlandse partijen! Er zal nog voor miljoenen aan aanbestedingen volgen. NWP heeft alle informatie rondom Poolse FRMP’s voor u op een rij gezet – zie rechterkolom op de NWP Polen pagina

3. Landenplatformbijeenkomst Ethiopië succesvol
In het kader van het Water OS programma, vond op 26 september jl. een landenplatformbijeenkomst Ethiopië plaats. Meer dan 25 organisaties namen deel aan deze bijeenkomst. Doel van de bijeenkomst was het uitwisselen van informatie, inzicht geven in de kansen in Ethiopië en netwerken. Lees meer over deze bijeenkomst in het verslag.

4. Netherlands-Kenya waterplatform meeting
You are invited to join the Netherlands-Kenya waterplatform meeting on Wednesday 6 November, 10h30 – 12h30 at RAI - Amsterdam, during the International Water Week 2013 (IWW) and the Aquatech – water technology fair (meeting room D507 - address: Europaplein, NL 1078 GZ, Amsterdam). Entrance to the venue requires entering Aquatech. Entrance is free BUT pre-registration with a code is required (free of charge). Codes must be requested beforehand at the Aquatech website by filling out the request form: Registration - Aquatechtrade 2013 Amsterdam. Those being registered for IWW do not need to register for Aquatech anymore.

Participants will be informed about ongoing activities and recent developments, such as the revision of the multi-annual plan 2014-2017 for water by the NL embassy in Nairobi. Moreover, you will be able to meet with a representative from the Netherlands embassy and the delegation from Kenya, representing among others the Kenya Ministry of Finance – PPP Unit; the Kenya Ministry of Environment, Water and Natural Resources; Water Services Regulatory Board; Lake Victoria Water Services Board; Kenya Markets Trust; Sanergy (Sanergy - Sanitation in urban slums); WWF (WWF - Eastern & Southern Africa Office); and SNV (SNV Kenya).

Contact: Don Offermans – d.offermans@nwp.nl 

5. Evides levert ook een Waterwonderen-ambassadeur
Evides heeft ook een eigen Waterwonderen-ambassadeur: Shanon van Keeken. Shanon is Management Trainee bij Evides en is er trots op dat ze meewerkt aan het betrouwbare en schone drinkwater, dat ‘zomaar’ uit de kraan komt! Op korte termijn mag zij via Vitens Evides International aan de slag in Vietnam om daar de watervoorzieningen te verbeteren. Shanon wil haar passie voor water graag delen met jongeren met als doel hen te stimuleren voor een watergerelateerde opleiding en carrière. En dit is hard nodig want de komende jaren wordt een groot tekort aan goed opgeleide werknemers in de watersector verwacht. Door de watersector en jongeren dichter bij elkaar te brengen maken we de watersector toekomstbestendig en zorgen we ervoor dat de sector niet alleen aan de top blijft bij een krimpende arbeidsmarkt, maar ook internationaal zijn topreputatie behoudt!
Lees meer over Shanon op haar eigen pagina op waterwonderen.nl.

Wilt u ook een Waterwonderen-ambassadeur benoemen en zodoende bijdragen aan voldoende personeel in de watersector? Lees meer op onze website of neem contact op met Liesbeth Vranken, l.vranken@nwp.nl, tel. 070 304 3714.

6. Nieuwe deelnemers NWP
NWP verwelkomt drie nieuwe deelnemers: VINU, Lenntech waterbehandeling en Realworld Systems.

VINU
VINU is een projectmanagement- en adviesbureau dat gaat voor resultaat. Resultaat bij het ‘Van Idee Naar Uitvoering’ brengen van complexe bereikbaarheidsopgaven, toonaangevende waterprojecten en integrale gebiedsontwikkelingen. We leveren advies en management in alle ontwikkelingsfases van projecten en programma’s. Van procesmanagement bij ruimtelijke initiatieven (‘wat’), de financiële fundatie van complexe projecten (‘hoe’) tot de opzet van samenwerking en integraal management bij de realisatie van projecten (‘doen’). Zo beheersen we het hele proces: van idee naar uitvoering. www.vinuconsult.nl 

Lenntech waterbehandeling
Lenntech voorziet al meer dan 20 jaar totaaloplossingen voor onder andere proces-, irrigatie-, ultrapuur- en drinkwater toepassingen. Lenntech is internationaal georiënteerd en levert complete waterzuiveringsytemen en projecten wereldwijd. Lenntech is erop gericht om nieuwe en duurzame technologieën zoveel mogelijk te implementeren in de projectontwikkeling. Op deze manier draagt Lenntech op actieve wijze bij aan duurzaamheid. Lenntech onderscheidt zichzelf van andere partijen door totaaloplossing te bieden, van coagulatie en sedimentatie van oppervlakte water tot en met electrodeionisatie voor ultrapuurwater. Het gehele spectrum aan proceswater behandelingen.
www.lenntech.nl 

Realworld Systems, de GIS systeem integrator
Waar Geografische Informatie Systemen en Asset Management elkaar raken is waar Realworld Systems acteert. Realworld Systems helpt haar klanten door het koppelen van processen, geografie en informatie. Realworld Systems doet sinds 1994 applicatie-ontwikkeling, projectmanagement en consultancy voor organisaties met ruimtelijk gespreide bedrijfsmiddelen zoals nuts- en transportbedrijven, waterschappen, overheden en telecombedrijven. Met name op het gebied van waterdistributie beschikt Realworld over veel ervaring zowel nationaal als internationaal (o.a. Indonesië, Australië, Spanje).
www.realworld-systems.com 

NIEUWS INTERNATIONAL WATER WEEK 2013
De tweede editie van de International Water Week vindt plaats van 4 t/m 8 november 2013 in de RAI in Amsterdam. Lees hier het laatste nieuws en kijk op de website www.internationalwaterweek.com  voor meer informatie.

7. Inspirerend conferentieprogramma
Het programma op de website van de International Water Week is nu compleet geüpdate. Bijna alle keynote sprekers zijn nu bekend; van CEO's van Arcadis tot vertegenwoordigers van de Wereldbank en de Europese commissie, van ministers uit Vietnam, de gouverneur van Jakarta tot bewindslieden uit eigen land. Heeft u zich nog niet geregistreerd, doe dat dan nu snel, het aantal plaatsen dat nog over is, is inmiddels beperkt. NWP leden krijgen sowieso een aantrekkelijke korting. Klik hier om u te registreren. 

8. Preview in Water 21
Het internationale vakblad Water 21 heeft een preview geplaatst over de International Water Week Amsterdam. Lees het in de laatste IWW nieuwsbrief. Op de hoogte blijven van de International Water Week? Volg ons op twitter: @iwwamsterdam. 

9. Aquatech Innovation Awards
De genomineerden voor de Aquatech Innovation Awards zijn bekend!  Kom naar de opening van de International Water Week om te zien welke van de baanbrekende innovaties in de prijzen valt. Naast de nominaties hebben de 881 exposanten nog veel meer nieuwe producten in petto. Kijk op de website van Aquatech voor alle nieuwe producten. 

10. Delegatie Mozambique
Vorige week meldden we dat er tientallen delegaties naar de International Water Week komen. Per abuis stond de delegatie uit Mozambique niet op deze lijst. Bij deze dus alsnog. Klik hier voor het volledige overzicht van alle delegaties. 

11. En nog veel meer...
De International Water Week biedt een divers en dynamisch Young Water Professionals Programma, de uitreiking van de Sarphati prijs, het social media congres 'Crossing the Currents', excursies, social events, het Holland Business Pavilion. Kijk op www.internationalwaterweek.com voor alle informatie.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

12. Innovatief en ondernemer? Doe mee aan de WIS 2013
Tijdens de International Water Week op de Aquatech in de RAI in Amsterdam organiseert de Water Alliance een unieke bedrijven pitch wedstrijd, waar iedere innovatieve ondernemer in de watertechnologiesector aan kan deelnemen, de: Water Alliance Innovation Stimulation – WIS 2013.

Water Alliance biedt hiermee een podium aan MKB bedrijven in de watertechnologie business die hun nek uitsteken en nieuwe innovatieve ideeën en producten op de markt lanceren. Producten die Nederland op de kaart zetten. Producten die de wereld veranderen!
Bent u zo’n ondernemer en is uw product:
• Innovatief in de watertechnologie?
• Commercieel beschikbaar?
• Niet langer dan 2 jaar commercieel beschikbaar?
Dan staat niets uw deelname aan de WIS 2013 in de weg en kunt u uw kans op een springplank naar succesvolle vermarkting grijpen!

De WIS-battle 2013 vindt plaats tijdens de International Water Week op de Aquatech in de RAI in Amsterdam op donderdag 8 november, om 15.30 uur. Uit de inzendingen voor deelname (deadline 30 oktober) worden 10 genomineerden gekozen die tijdens dit event hun product met een korte (5-minuten) pitch aan het publiek presenteren.  De Winnaar van de Water Alliance Innovation Stimulation Award 2013 wordt op 16 januari tijdens het Waterlink netwerkevenement bekend gemaakt. De winnaar wordt een jaar lang meegenomen in de PR campagne van Water Alliance.
Meer informatie en deelnameformulier vindt u op www.wateralliance.nl/wis 

13. NL ambassade Marokko zoekt experts voor workshop Pollutec
In 2013 presenteert Nederland zich opnieuw op Pollutec Maroc van 23 tot en met 26 oktober in Casablanca - 5de editie in Marokko en de 4de keer dat de Nederlandse ambassade aanwezig is. Een perfecte opvolging van het seminar ‘Dutch Green Business’, in maart dit jaar, waar er een groot animo onder de Nederlandse bedrijven was (o.a. Philips, ECN, CULD, AEB-Waternet, Akzonobel en Bio Base Europe) met aanwezigheid van meer dan 100 Marokkaanse partners. De Nederlandse ambassade in Marokko organiseert een workshop tijdens de Pollutec op 24 oktober in Casablanca. Men zoekt daarvoor nog enige experts op het gebied van water, milieu, afval. Heeft u interesse, neem dan contact op met joris.houtman@minbuza.nl

14. Overstroming? Let’s bring in the Dutch!
Column Enrico Moens van Grontmij
’Let’s bring in de the Dutch’ riepen de Amerikanen al snel nadat de orkaan Sandy toesloeg. Nederlanders zijn betrokken bij icoonprojecten in Vietnam, Indonesië, Bangladesh en Colombia. Maar zitten deze landen ook daadwerkelijk op alléén onze kennis te wachten? En hoe gaat de Nederlandse watersector met al haar kennis en ervaring internationaal geld verdienen?

Maar in de praktijk blijkt dat de door overstromingen getroffen landen niet altijd op onze kennis zitten te wachten. Ze begrijpen onze adaptieve deltamanagement-aanpak niet en hebben meer behoefte aan snelle uitvoering van beschermingsmaatregelen dan aan integrale plannen. Geld voor leningen voor grote uitvoeringsprojecten heeft Nederland echter niet. We verliezen zo de uitvoering van projecten aan landen die hiervoor aantrekkelijke exportleningen en concessionele financieringen bieden. Klik hier voor hele artikel.

15. UT-hoogleraar opvallende stijger in Trouw Duurzame 100
Hoogleraar watermanagement Arjen Hoekstra van onderzoeksinstituut IGS is dit jaar een van de opvallende stijgers in de Duurzame top 100 van Trouw. Hoekstra staat op plek 26 en steeg daarmee liefst 35 plaatsen. De Duurzame 100 is uitgegroeid tot een prestigieuze ranglijst voor groene denkers en doeners.

Trouw publiceert de lijst dit jaar voor de vijfde keer. In de duurzame 100, de ranglijst van meest invloedrijke duurzame Nederlanders, staat Hoekstra bovendien op plek vijf in de top tien van ‘visionairen met buitengewone kennis op het gebied van duurzaamheid’. Hoekstra: “Het is mooi dat Twente er in staat en positief dat water langzamerhand steeds meer aandacht krijgt, naast onderwerpen als klimaat en energie. Ik voel me zowaar opgelaten, met al die grote namen die ik opeens achter me laat. Het is maar een lijstje en daar ben ik niet zo van, maar dit helpt hopelijk weer om toenemende waterschaarste en vervuiling in de wereld op de agenda te krijgen.”

De volledige lijst van de Duurzame 100 van Trouw. 

16. Nereda genomineerd voor de Accenture Innovation Award
Nereda staat in de top 3 van de Accenture Innovation Awards Energy & Chemicals. Dit betekent dat deze mooie Nederlandse water innovatie op 8 november 2013 de Blauwe Tulp kan winnen. En: met genoeg stemmen ook de Publieksprijs.

De Accenture Innovation Award is een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve producten, diensten of concepten in Nederland. De uitreiking van de awards zal op 8 november plaatsvinden in de Convention Factory te Amsterdam. De Innovation Awards Publieksprijs is voor het concept dat de meeste stemmen krijgt van het Nederlandse publiek. Er wordt één Publieksprijs uitgereikt over alle deelnemende concepten aan de Innovation Awards. Tot en met 5 november kan het publiek stemmen uitbrengen op hun favoriete concept.

17. Inschrijving AquaMatch verlengd
De deadline voor aanmelding voor de Enterprise Europe Network matchmaking op 7 november is verlengd naar 25 oktober. Het aantal deelnemende bedrijven neemt elke dag toe en daarmee ook het aantal landen dat op AquaMatch vertegenwoordigd zal zijn. 90 bedrijven uit 15 landen hebben zich al aangemeld. Sinds begin deze week maken de deelnemers afspraken met elkaar voor ontmoetingen tijdens de Aquatech Amsterdam op 7 November in de Rai in Amsterdam.

De AquaMatch is een internationaal matchmaking evenement waar bezoekers en standhouders van de Aquatech Amsterdam internationale contacten leggen met universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven actief in de watertechnologiesector. Op basis van vooraf gepubliceerde samenwerkingsprofielen maakt u afspraken met interessante organisaties. U ontmoet elkaar in een korte sessie om elkaar te leren kennen en samenwerking te verkennen. Interessante gesprekken zet u later voort op onze locatie, op uw stand of binnen uw eigen organisatie.

De thema’s op AquaMatch zijn: Waterbehandeling, Water recycling, Monitoren & Sensoren, Waterbeheer, Water & Energie. Op onze website www.b2match.eu/aquamatch2013 vindt u een overzicht van de deelnemers en kunt u zich inschrijven en afspraken maken met andere deelnemers.

Meer informatie: Janine Kaya en Michelle Lemmers, tel. 088 602 52 87 of 088 602 9000, aquamatch@agentschapnl.nl 

OVERIG

18. Watervisie 2013: de waarde van water
Een van de meest voorkomende elementen op aarde kun je moeilijk schaars noemen. Toch is water van levensbelang voor de industrie. Als grondstof, drager van warmte, koelmiddel of transportmedium voor afvalstromen wordt water veelvuldig ingezet. Welke waarde vertegenwoordigt water en hoe kunnen we die intrinsieke waarde expliciet maken? Wat zijn voor de industrie de beste keuzes om water zo optimaal mogelijk in te zetten als grondstof voor verwarming en afkoeling van processen of voor het in banen leiden van de afvalstromen. En hoeveel van die waarde is terug te winnen, her te gebruiken of anders nuttig in te zetten? Tijdens Watervisie 2013 belichten we de vele waardes van water.

(c) 2013 NWP