NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 41 - 2012

23/11/2012

23 november 2012

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl.

Wilt u nadere informatie over het NWP, of hebt u anderszins vragen, kijk dan op de website www.nwp.nl of neem contact met ons op: telefonisch op 070 304 3700 of per e-mail op info@nwp.nl

NIEUWS
1. Holland Pavilion International Water Summit Abu Dhabi - Nog enkele plaatsen beschikbaar!
2. Jongeren enthousiast maken voor de watersector: wie volgt?
3. Dutchwatersector.com te gast bij drie internationale conferenties
4. Het NWP zoekt versterking: Project Officer (40 uur per week)

WATERPROOF NIEUWS
5. Waterproof 2012: water sector staat in de startblokken!

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
6. Prinses Máxima opent vestiging van Paques in Brazilië
7. Voorlopig programma van ESPC 2013 bekendgemaakt
8. Netwerkbijeenkomst tijdens de Matra Zuid Watermanagement training op 4 december
9. NWO start onderzoeksprogramma Urbanising Deltas of the World
10. Nieuwe water-samenwerking: Vitens Evides International en UNESCO-IHE
11. Nieuw product voor blauwalgbestrijding in meren.

OVERIG NIEUWS
12. Informatiedag INNO&DEMO in Brussel, 15 januari 2013
13. UNICEF zoekt adviesbureau(s) voor stedelijk water- en sanitatieprogramma in Zimbabwe. 14. Conferentie Shale Gas Water Management in Texas

NIEUWS

1. Holland Pavilion International Water Summit Abu Dhabi - Nog enkele plaatsen beschikbaar!
In samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Abu Dhabi, Shell, Unilever en TNO organiseert het NWP een Holland Pavilion op de International Water Summit in Abu Dhabi. De beurs vindt plaats van 15 tot 17 januari 2013. Met een waterseminar op het congres en de missie Duurzame Energie en Water van Agentschap NL - die gelijktijdig met de beurs plaatsvindt - belooft het een veelzijdig en uniek evenement te worden. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar in het paviljoen voor Nederlandse bedrijven uit de watersector. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Suzanne Tietema.

2. Jongeren enthousiast maken voor de watersector: wie volgt?
In november zijn twee informatiebijeenkomsten over Waterwonderen gehouden. Waterwonderen is ontwikkeld om jongeren (14-18 jaar) te laten kennismaken met de watersector en hen te enthousiasmeren voor een opleiding en carriere in de watersector. Dit is nodig, omdat veel medewerkers in de watersector de komende jaren zullen uitstromen als gevolg van vergrijzing. Daarnaast kiezen te weinig jongeren voor een watergerelateerde opleiding. De jongeren worden benaderd door Waterwonderen-ambassadeurs. Dit zijn medewerkers in de watersector, die hun passie voor de watersector aan jongeren overbrengen. Dit doen zij door enthousiaste verhalen te vertellen over hun werk. Dunea en Witteveen+Bos hebben al een ambassadeur. Daarnaast zijn deze week 2 nieuwe ambassadeurs gefotografeerd, namelijk Charlotte van Erp Taalman Kip van Waterschap Hollandse Delta en Rogier Burger, winnaar van de wedstrijd Knappe Waterhoofden in 201 1 en nu student Civiele Techniek aan de TU Delft. Ook Waterschap De Dommel en Eijkelkamp Agrisearch Equipment hebben een ambassadeur benoemd. Naar aanleiding van de informatiebijeenkomsten zijn we nu in gesprek met een aantal andere organisaties uit de watersector. Doet u ook mee? Neem voor meer informatie contact op met Liesbeth Vranken of kijk op www.waterwonderen.nl.

3. Dutchwatersector.com te gast bij drie internationale conferenties
In de afgelopen week was de verslaggever van Dutchwatersector.com aanwezig bij drie internationale conferenties, die allemaal in Rotterdam plaatsvonden. De eerste was de lustrumconferentie van Ecoshape op 15 november, waar de resultaten van 5 jaar ‘Building with Nature’ centraal stonden. De tweede was de internationale wetenschappelijke conferentie ‘Room for the River’ op 19 november, georganiseerd door Ruimte voor de Rivier in samenwerking met NWP, Unesco-IHE, Water Governance Centre, FloodResilienCity (FRC) en Adaptive Land Use for Flood Alleviation (ALFA). Aansluitend hierop vond van 20 tot 22 november Floodrisk 2012 plaats, met als thema ‘Science, Policy and Practise: closing the gap’. Verslagen van alle drie de conferenties verschijnen de komende dagen op www.dutchwatersector.com. U kunt zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van Dutwatersector.com.

4. Het NWP zoekt versterking: Project Officer (40 uur per week)
Eén van de doelen van het NWP is het organiseren en faciliteren van de inzet van de sector op landenniveau. Landenplatforms zijn een belangrijk instrument van interactie tussen sectorpartijen enerzijds en programma's of andere initiatieven anderzijds. In toenemende mate zijn landenplatforms een basis voor actief business development vanuit de sector t.a.v. het betreffende land. Het NWP is op zoek naar een ervaren Project Officer voor de coördinatie en ondersteuning op transitielanden, met name Colombia en Zuid Afrika. De Project Officer levert een bijdrage aan de versterking van de internationale positie van de Nederlandse watersector. We doen dit door het actief ondersteunen van samenwerkings- en business development activiteiten met betrekking tot match-making tussen partijen in de watersector. De volledige vacature staat op de website van het NWP. U kunt tot vrijdag 30 november 2012 solliciteren op deze functie. Neem voor meer informatie contact op met Olga de Rooy, 070 - 304 37 00.

WATERPROOF NIEUWS

5. Waterproof 2012: water sector staat in de startblokken!
De watersector is klaar voor Waterproof 2012! Met een groot aantal inschrijvingen en een brede input in het programma, onderstreept de sector het belang van samenwerking voor internationale businessontwikkeling. Het resultaat is in een programma met veel diversiteit. Harm Edens trapt af met een spraakmakende talkshow, waarin hij belangrijke spelers uit de Nederlandse water sector interviewt over de uitgangspunten van de 3e Stap en de ideeën over de invulling daarvan. Ook komen personen van buiten de sector aan het woord: hoe zien zij dit ‘van buiten naar binnen'? Het ochtendblok wordt afgesloten met een inspirerende presentatie van de gerenommeerde Lester R. Brown. Hij begon zijn carrière als tomatentuinder, de Washington Post noemt hem ‘one of the world's most influential thinkers’ en hij wordt neergezet als ‘the guru of the environmental movement’. De dag vervolgt met 3 parallelsessies die - vanuit de centrale problematiek van de dag - inzoomen op 3 verschillende thema's: - Dutch Delta Approach - PPP Constructies en verdienmodellen - Water-voedsel-energie Na de lunch gaat het programma verder met ruim 25 ronde tafel gesprekken. In kleine groepen wordt gediscussieerd over concrete cases, business suggesties en generieke vraagstukken, die centraal staan bij de groei van de Nederlandse watersector in het buitenland.We sluiten de dag af met de uitreiking van de Partners voor Water Award 2012. Welke van de drie genomineerde projecten gaat met deze eervolle prijs naar huis? Meer informatie over de achtergronden van Waterproof 2012, het programma en informatie over aanmelding: www.waterproof-evenement.nl.

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

6. Prinses Máxima opent vestiging van Paques in Brazilië
Op 21 november 2012 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden de nieuwe vestiging van Paques in Piracicaba, Brazilië geopend. In aanwezigheid van de minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking mevrouw Lilianne Ploumen en de Nederlandse ambassadeur in Brazilië, de heer Kees Rade, verrichtte Prinses Máxima de officiële openingshandeling. Tevens heeft de Prinses de nieuwe productiefaciliteit bekeken en zich laten informeren over de biologische zuiveringstechnologieën voor afvalwater en gas.

De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn van 19 tot 23 november voor een officieel bezoek in Brazilië. Dit bezoek valt samen met een economische missie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die als doel heeft de economische banden, onder andere op het gebied van Biobased Economy, met Brazilië te versterken. Het nieuwe Paques Brasil vormt de derde productielocatie van het Nederlandse bedrijf Paques, dat zich in de afgelopen decennia heeft gespecialiseerd in het zuiveren van water en gas op basis van biotechnologie.

Klik hier voor meer informatie

7. Voorlopig programma van ESPC 2013 bekendgemaakt
Op 6 en 7 maart 2013 vindt in Brussel de eerste European Sustainable Phosphorus Conference plaats. De conferentie is een initiatief van samenwerkende Europese partners binnen de fosforketen. Het voorlopige programma is vandaag gepubliceerd op de website www.espc2013.org. Tijdens de conferentie is er voor bedrijven en kennisinstituten de gelegenheid hun onderzoeken en innovaties te presenteren op een beurs. Wilt u meer weten of wilt u zelf een bijdrage leveren aan de conferentie? Neem dan contact op met Wouter de Buck.

8. Netwerkbijeenkomst tijdens de Matra Zuid Watermanagement training op 4 december
Ecorys, Deltares en Grontmij geven van 3 tot en met 7 december training aan ambtenaren (nationaal en regionaal) uit Jordanië, Libië, Marokko en Tunesië op het ge bied van integraal waterbeheer. Op dinsdag 4 december vanaf 16.00 uur wordt in Rotterdam een netwerkmiddag georganiseerd waarvoor het Nederlandse bedrijfsleven uitgenodigd wordt om een korte presentatie te geven over hun organisatie of producten/diensten die zij leveren. Bent u geïnteresseerd in zaken doen in deze vier landen en wilt u kennismaken van de deelnemers aan de training, neem dan contact op met Ilse van de Velde.

9. NWO start onderzoeksprogramma Urbanising Deltas of the World
WOTRO Science for Global Development, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, heeft deze week de eerste call for proposals gelanceerd voor het onderzoeksprogramma Urbanising Deltas of the World (UDW). Het doel van dit programma is een bijdrage te leveren aan mondiale waterveiligheid, voedselzekerheid en een duurzame economische ontwikkeling van rivierdelta’s wereldwijd. Onderzoeksvoorstellen kunnen worden ingediend door consortia van publieke en private partijen uit Noord en Zuid. Voor de call is een budget van 5,5 miljoen euro beschikbaar. Op 10 december vindt in Rotterdam een matchmakingsbijeenkomst plaats. Hier kunnen geïnteresseerde partijen contact leggen met mogelijke onderzoekspartners. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan op www.nwo.nl/udw. Hier vind je ook meer informatie over het onderzoeksprogramma. De deadline voor het indienen van onderzoeksvoorstellen is 1 maart 2013.

10. Nieuwe water-samenwerking: Vitens Evides International en UNESCO-IHE
Vitens Evides International (VEI) en het UNESCO-IHE Institute for Water Education bundelen de krachten om samen te werken aan de ontwikkeling van drinkwaterbedrijven in ontwikkelingslanden. Op woensdag 21 november zetten Gerhard van den Top (VEI) en Professor András Szöllösi-Nagy (rector van UNESCO-IHE) hun handtekeningen onder de overeenkomst, tijdens een officiële bijeenkomst in Delft.

Samen willen VEI en UNESCO-IHE ervoor gaan zorgen dat lokale waterbedrijven zich ontwikkelen naar goed bestuurde, efficiënte en financieel gezonde organisaties, die hun klanten van schoon en veilig drinkwater kunnen voorzien. Uiteindelijk dragen de partners hierdoor bij aan een van de Millennium Development Goals van de United Nations: voor 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater halveren. Samen richten ze zich onder meer op het realiseren van Water Operator Partnerships, het ontwikkelen van trainingen en cursussen voor waterprofessionals, het opzetten van gestructureerde meetinstrumenten om drinkwaterbedrijven te beoordelen en het uitvoeren van onderzoek door studenten.
Klik hier voor het volledige persbericht of neem contact op met Siemen Veenstra

11. Nieuw product voor blauwalgbestrijding in meren.
In samenwerking met een aantal Europese universiteiten en SME’s heeft LG Sound b.v. de MPC-Buoy ontwikkeld en op de markt gebracht. De naam staat voor “Monitor-Predict-Control” en wordt gebruikt voor de behandeling van meren tegen (blauw)alge problemen. Het product bestrijdt algen met een specifiek ultrasoon programma, dat kan worden bepaald aan de hand van constante, online waterkwaliteitsmetingen. De MPC-Buoy meet via in-situ sensoren constant de Chlorofyl a, Phycocyanin, TSS, DO, pH en Redox gehaltes in het water, in combinatie met de temperatuur en eventueel een weerstation. Deze data worden geüpload en verwerkt op een online server, waar direct het meest effectieve ultrasone programma voor het water wordt bepaald. Naast een efficiënte algenbestrijding biedt dit product ook een constant overzicht van de waterkwaliteit voor gebruikers. Klik hier voor meer informatie

OVERIG NIEUWS

12. Informatiedag INNO&DEMO in Brussel, 15 januari 2013
De Europese commissie (Research & Innovation DG - Directorate Environment) organiseert op 15 januari een informatiedag in Brussel over de Inno&Demo call voor demonstratieprojecten op het gebied van waterinnovatie. In de ochtend worden de deelnemers geïnformeerd over de voortgang van het EIP (European Innovation Partnership) Water en krijgen ze hulp bij het voorbereiden voor projectvoorstellen. ’s Middags vinden diverse sessies plaats.
Klik hier voor meer informatie en de agenda. Klik hier om u aan te melden.

13. UNICEF zoekt adviesbureau(s) voor stedelijk water- en sanitatieprogramma in Zimbabwe.
Unicef Zimbabwe heeft een Expression of Interest gepubliceerd voor een meerjarig contract om de implementatie van het water- en sanitatieprogramma in 14 steden in Zimbabwe te ondersteunen en uit te voeren. De uitvraag staat open voor zowel lokale als internationale bedrijven.

14. Conferentie Shale Gas Water Management in Texas
Van 27 tot 29 november vindt in Grapevine, Texas – vlak bij Dallas - de Shale Gas Water Management conferentie plaats, met als thema ‘Cost Reduction Initiative 2012. Tijdens de conferentie en workshops is ruime aandacht voor watertechnologie.
Klik hier voor het volledige programma en de sprekers.

(c) 2012 NWP