NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsbrief 9 - 2014

07/03/2014

Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd aan ca. 4000 leden van en geïnteresseerden in het Netherlands Water Partnership. De berichten in deze nieuwsbrief hebben betrekking op activiteiten binnen en buiten het NWP. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur dit dan aan nieuwsbrief@nwp.nl

NIEUWS
1. Ontwikkelingen Bangladesh in stroomversnelling
2. Dutch Risk Reduction Team naar Mexico
3. Verslag watermissie Jemen
4. Vooraankondiging Jemen en Palestina platforms bijeenkomst
5. Yep Water landenlijst uitgebreid, projectaanvragen tot 31 maart
6. Succesvolle informatiebijeenkomst Fonds Duurzaam Water
7. Aqua Nederland Vakbeurs: workshop ‘Kansen voor MKB in buitenlandse markten’
8. Pitch-mogelijkheid voor MKB-ers die kansen zien in ontwikkelingslanden
9. Wetskills-South Africa 2014: geef je op!
10. Nieuwe NWP deelnemer: Nelen & Schuurmans

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
11. Lancering van ‘Sustainable land and water programme’
12. Aquatech India en China 2014: beursvloer voor 90% volgeboekt
13. Aanbestedingen door Panamees Instituut IDAAN

OVERIG NIEUWS
14. Meer overstromingsschade door onverantwoord bouwen
15. Masterclasses voor Internationale Talenten Water en Landbouw
16. Training 'Multilevel Water Governance'
17. Realworld Water Office tijdens het GE Software Summit

 
NIEUWS

1. Ontwikkelingen Bangladesh in stroomversnelling
Ben Lamoree en Lindsey Schwidder waren afgelopen week in Bangladesh in het kader van de programma’s Water Mondiaal en Water OS. Zij ontmoetten daar onder meer de minister van Water. Lees meer over de bevindingen van Ben Lamoree in zijn blog.

2. Dutch Risk Reduction Team naar Mexico
Na een officieel verzoek van de Mexicaanse overheid is de inzet van een DRR-Team (Dutch Risk Reduction Team) goedgekeurd. De eerste scoping missie zal plaatsvinden in maart. De inzet heeft een focus: het opstellen van een integraal waterplan in oa de deelstaat Tabasco en een integrale aanpak van de overstromingsproblematiek aan de westkust. DRR-Teams zijn teams van waterprofessionals die snel ingezet kunnen worden wanneer een buitenlandse overheid urgent waterexpertise nodig heeft. Het is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de watersector. Voor meer informatie: www.drrteam.nl en sandra.cats@rvo.nl

3. Verslag watermissie Jemen
Wim Klaassen, kernadviseur voor Jemen, heeft vorige week een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade in Sana en de Jeminitische watersector partijen. De ambassade is in een proces van voorbereiding van twee grote water management programma's voor twee verschillende rivierbasins. Wim ondersteunt en adviseert de ambassade hierbij en probeert de toegevoegde waarde van de Nederlandse watersector optimaal aan deze programma's te verbinden. In de bijlage een kort verslag van zijn missie. Een sectorbijeenkomst wordt binnenkort gepland (eind maart/ begin april).

4. Vooraankondiging Jemen en Palestina platforms bijeenkomst
Save the date! Op vrijdag 28 maart as. organiseert het NWP een bijeenkomst voor de Jemen en Palestina-platforms. Alle organisaties werkzaam op het gebied van water – en voedsel, landbouw, energie in relatie tot water – en voornemens om in te springen op de kansen in het Midden Oosten, zijn van harte welkom op vrijdag 28 maart van 14.00 tot 17.30 uur. Op het programma staan o.a. een gedegen overzicht van de huidige ontwikkelingen (bilateraal en multilateraal), remote sensing kansen, aanstaande WASH programma’s en mogelijkheden voor sector-linking voor MKB op het gebied van afvalwaterzuivering, irrigatie en landbouw.

Meer informatie (locatie, agenda) volgt, maar reken in ieder geval op een borrel en Arabische hapjes. Aanmelding via de NWP website en meer informatie bij de kernadviseurs Wim Klaassen (w.klaassen@nwp.nl, Jemen) en Gert de Bruijne (g.debruijne@nwp.nl, Palestina).

Ter informatie: Gert de Bruijne is volgende week (van 9 t/m 16 maart) op missie in Palestina en is te bereiken per mail of op +970 59 58 72922.

5. Yep Water landenlijst uitgebreid, projectaanvragen tot 31 maart
De landenlijst van het Young Expert Programme Water (YEP Water) is uitgebreid van 44 naar 66 landen. Dit betekent dat er vanaf nu ook aanvragen kunnen worden gedaan voor lokale en Nederlandse Young Experts in de 22 nieuwe landen. Dit zijn: Algerije, Angola, Bhutan, Cambodja, Djibouti, Eritrea, Gambia, India, Jordanië, Laos, Libië, Madagaskar, Maldiven, Myanmar, Nepal, Niger, Nigeria, Sao Tomé, Sierra Leone, Somalië, Tunesië en Zimbabwe.

Wilt u een aanvraag doen voor het inzetten van een Young Expert op uw project of programma in het buitenland? YEP Water staat weer open voor nieuwe projectaanvragen tot 31 maart 2014. De deadline voor de volgende ronde projectaanvragen is 8 september 2014.

Vanuit het Young Expert Programme kan tot 50% van de totale kosten voor het uitzenden van een Young Expert gefinancierd worden. Daarnaast worden de Young Experts professioneel getraind gedurende hun deelname aan het programma.

Lees meer over YEP Water via www.yepwater.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met: programmamanager Marjon Reiziger, m.reiziger@nwp.nl, 06-46081292.

6. Succesvolle informatiebijeenkomst Fonds Duurzaam Water
Gisteren (6 maart) heeft het RVO.nl het Fonds Duurzaam Water geopend met een informatiebijeenkomst in Den Haag. Er was grote belangstelling (meer dan 200 deelnemers) en verscheidene voorstellen bleken al in de maak voor projecten in landen als Bolivia en Oeganda. De belangrijkste wijzigingen ten opzichten van 2013 vindt u in de Officiële Bekendmaking.   

FDW is dus weer open en sluit 30 juni 2014. Meer informatie over het Fonds Duurzaam Water vindt u hier. De Powerpoint-presentatie vindt u hier.

7. Aqua Nederland Vakbeurs: workshop ‘Kansen voor MKB in buitenlandse markten’
De kansen en mogelijkheden op buitenlandse markten zijn bij veel MKB bedrijven onvoldoende bekend en staan daardoor vaak slecht op het vizier van de MKB ondernemer. Het wordt al snel als risicovol gezien en daarom haken veel bedrijven af. Ondernemen op buitenlandse markten (dwz buiten Europa) kan juist veel extra’s toe opleveren voor uw onderneming: ervaring, inspiratie en natuurlijk ook omzet. Daarbij biedt de overheid tal van instrumenten en mogelijkheden aan voor ondersteuning bij ondernemen in buitenlandse markten. Zodat u zich bezig kunt houden met het echte werk, ondernemen.

NWP en de overige WaterCoalitieNL partijen organiseren in samenwerking met de Kamer van Koophandel tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs twee keer een workshop, op dinsdagavond 18 en woensdagochtend 19 maart, Evenementenhal Gorinchem in Gorinchem. Tijdens deze workshop willen we u als ondernemer graag inspireren en enthousiasmeren voor ondernemen in buitenlandse markten. Ervaren MKB-ers delen hun ervaringen en gaan graag de discussie met u aan. Welke producten en landen bieden kansen? Waar ziet u belemmeringen en welke ondersteuning zoekt u?
Voor het volledige programma en aanmelden zie de NWP website

8. Pitch-mogelijkheid voor MKB-ers die kansen zien in ontwikkelingslanden
Heeft u een bijzonder product of speciale expertise die wellicht ook kansrijk is in ontwikkelingslanden? Grijp dan uw kans om dit idee kort uit de doeken te doen aan een forum van 3 water- en sanitatie / business experts met veel ervaring ontwikkelingslanden.

Tijdens de Aqua Vakbeurs op 19 maart van 11.30 -14.30 uur kan het driemans-forum u in 20-25 minuten feedback geven over uw idee en het mogelijke perspectief daarvan in Afrika, Azië of Latijns Amerika.
Deze mensen kennen de markten, weten van subsidie- en financieringskanalen en vertellen u hoe en waar u het beste verder komt. Het forum bestaat uit:
-          Sjef Ernes, Directeur Aqua for All
-          Harry Derksen, Mede-oprichter New World Campus en oud portfolio manager ICCO Investment
-          Saskia de Reus, VC4Africa, Online Accelerator Program Manager (onder voorbehoud)
 
Interesse? Boek een afspraak via Hetty Brunt van Aqua for All, tel. 06-52231523.
U kunt ook eens kijken op de volgende sites: www.aquaforall.nl  / www.nwp.nl / www.vc4africa.biz  / www.ondernemeninontwikkelingslanden.nl

LET OP: Deze pitch-mogelijkheid vindt plaats direct ná de MKB-sessie die NWP met WaterCoalitieNL en KvK organiseren (10.00-11.30 uur). In deze sessie worden MKB-ers met interesse voor buitenlandse markten in meer algemene zin geïnformeerd over business-kansen, markten en ondersteuningsmogelijkheden voor verdere business development. De pitch-mogelijkheid is aanvullend hierop en biedt de kans om specifiek advies te krijgen over uw eigen product of expertise.

9. Wetskills-South Africa 2014: geef je op!
Na twee jaar gaat Wetskills terug naar Zuid-Afrika! In het kader van de WISA conference (25-29 mei) wordt voor de tweede keer een Wetskills Water Challenge in Zuid Afrika georganiseerd. Bij deze Wetskills wordt gemikt op een doelgroep van Young Professionals met een werkervaring t/m 5 jaar. Net als de editie in 2012 is Wetskills integraal onderdeel van de Nederlandse delegatie bij WISA en krijgen de Wetskills deelnemers toegang tot de WISA conferentie.

Wij zoeken enthousiaste Young Professionals en PhD studenten uit de Nederlandse watersector om mee te doen aan het programma. Doe internationale ervaring op, ervaar cultuurverschillen bij het samenwerken, train jezelf op wervende presentaties, denk na over business in water en doe voornamelijk een onvergetelijke ervaring op in een interessant en prachtig land. Geef je op bij Johan Oost van het Wetskills Team of via www.wetskills.com.

Wij zoeken ook nog een bedrijven/organisaties die een watercase hebben in Zuidelijk Afrika, die ze willen indienen als study case waaraan één team gaat werken. Gedurende het twee-weken durende Wetskills programma gaat één team van Young Professionals met de study case aan de slag. Het team komt met een innovatieve oplossing gefocust op het maken van een business case. Wetskills zorgt voor zichtbaarheid voor en tijdens de WISA conferentie en de case wordt uitgebreid behandeld tijdens het Wetskills evenement op WISA.

Voor meer informatie, contact Johan Oost, johan.oost@wetskills.com of +31.6.2678.5402 of bekijk www.wetskills.com.

10. Nieuwe NWP deelnemer: Nelen & Schuurmans
NWP heet Nelen & Schuurmans welkom als nieuw lid.

‘Nelen & Schuurmans is een adviesbureau op het gebied van watermanagement, dat de publieke en private sector ondersteunt bij strategische en operationele watervraagstukken. Onze groep bestaat uit hoog opgeleide adviseurs in diverse disciplines, zoals hydrologie, waterbeheer, waterkwaliteit, ecologie, fysische geografie, wiskunde en informatietechnologie.

Onze adviezen zijn gebaseerd op gedegen kennis van het onderliggende vraagstuk, waarbij we niet alleen naar de inhoudelijke aspecten kijken, maar nadrukkelijk rekening houden met betrokken belangen en de organisatorische en juridische facetten. Belangrijke kernwaarden zijn klantgerichtheid, innovatie, kwaliteit en 'afspraak is afspraak'. Elk project zien wij als een uitdaging, waarin wij graag actief met u meedenken over alle facetten die een project tot een succes maken.’ www.nelen-schuurmans.nl

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS

11. Lancering van ‘Sustainable land and water programme’
IDH (the sustainable trade initiative) en het Ministerie van Buitenlandse zaken hebben op 28 februari het 'Sustainable Land and Water programme' (SLWP) gelanceerd in Den Haag. 9 miljard mensen moeten in 2050 voorzien worden van voedsel, brandstof, water en andere grondstoffen. Hoe realiseren we dat zonder de natuurlijke hulpbronnen van de aarde uit te putten? SLWP selecteert een aantal regio’s waar deze problematiek actueel is (Mau Forest in Kenia en Central Highlands in Vietnam zijn al geselecteerd en er zullen er meer volgen). In die regio's wil men de relevante publieke en private spelers bij elkaar brengen en samen werken aan business cases voor duurzaam land en water management. Het programma biedt kansen op het gebied van water, en ook een aantal interessante vacatures. Zo zoekt men nog een directeur om het SLWP programma te leiden en een manager voor het programma in Vietnam. Klik hier voor meer informatie over het programma.

12. Aquatech India en China 2014: beursvloer voor 90% volgeboekt
Over een aantal maanden openen de deuren van de Aquatech India en China. Op beide beurzen is nog maar een beperkte hoeveelheid beursruimte beschikbaar. Wacht daarom niet langer!

De Aquatech India vindt plaats van 6-8 mei 2014 in Delhi, lees meer
De Aquatech China vindt plaats van 25-27 juni 2014 in Shanghai, lees meer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thijs Jagtenberg van het Aquatech Project Team, tel. 020 549 1491.

13. Aanbestedingen Panama Instituut IDAAN
Het Panamese instituut voor aquaducten en riolering, IDAAN, heeft twee tenders (aanbestedingen) gelanceerd.

Tender for infrastructural works for $30 million
The National Institute of Aqueducts and Sewage (IDAAN) released a tender for the design and construction of a sewerage and wastewater treatment plant in Anton, Coclé province for 30 million USD. Parties interested can find more information on Panama Compra (tendercode 2014-2-66-0-02-AV-007644). Tender proposals are due on the 20th of March 2014. 

Expected release of tender for control of water leakage by IDAAN
The head of IDAAN, Abdiel Cano, confirmed that the National Institute of Aqueducts and Sewage (IDAAN) and the National Council for Sustainable Development will soon release a USD 28 million tender. The tender includes system design and implementation to reduce water leakage in Panama City’s water distribution network. The tender includes the installation of 38 control points that regulate and mediate the pressure and water flow. The tender will be communicated through the website of Panama Compra and announced in this newsletter

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Ambassade in Panama: Hugo Sassen, hugo.sassen@minbuza.nl of met IDAAN, tel: +507 523 8567 / 68 / 69 / 70

OVERIG NIEUWS

14. Meer overstromingsschade door onverantwoord bouwen
In 2050 zal de schade die we in Europa ondervinden van overstromingen verviervoudigd zijn. Dat blijkt uit Europees onderzoek dat onder leiding stond van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Luister nu naar het interview van 4 maart jl. door het Radio 1 Journaal met onderzoeker Brenden Jongman. 

15. Masterclasses voor Internationale Talenten Water en Landbouw
Er zijn nog plaatsen beschikbaar in de nieuwe serie masterclasses 2014 die op donderdag 10 april begint. De masterclasses zijn inspirerende, interactieve sessies van 4 uur waarbij masters ongewone maar uiterst relevante onderwerpen uit de internationale water- en voedselwereld met ‘jonge professionals’ bespreken. En daarmee inzicht en ervaring over te brengen over het werken in het buitenland. De serie bestaat uit 5 masterclasses, verdeeld over een periode van 4 maanden. De Masterclasses zijn in het verleden steeds goed ontvangen en inmiddels zijn wij aanbeland bij de derde serie. De vorm is prikkelend met aandacht voor dialoog en persoonlijke verdieping. Meer informatie op www.masterclasseswater.nl

16. Training 'Multilevel Water Governance'
The Hague Academy for Local Governance organiseert van 30 juni tot en met 11 juli 2014 de training “Multilevel Water Governance” in Den Haag. Deze cursus richt zich op de belangrijkste uitdagingen voor geïntegreerde, multilevel water governance. De training is interessant voor beleidsmakers en technisch personeel van organisaties die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer op verschillende niveaus, evenals programma managers en adviseurs werkend voor donoren en ontwikkelingsorganisaties. Informatie over deze training leest op de website van The Hague Academy for Local Governance.

17. Realworld Water Office tijdens het GE Software Summit
Van 20 tot en met 22 mei organiseert GE Energy hun jaarlijkse Digital Energy Software Summit, dit jaar in het WTC te Rotterdam. Op donderdag 22 mei wordt een middagsessie georganiseerd voor het Water Office van Realworld Systems. Dit is een compleet pakket voor de gehele watermanagement: ontwerp, operationeel, onderhoud, modernisatie, verslaglegging en analyses.
Kijk hier voor meer informatie. Bij Realworld Systems kunt u een korting van 20% aanvragen op de toegangsprijs via info@realworld-systems.com.

(c) 2014 NWP