NWP: Meer impact in
het buitenland

NWP Nieuwsflits - 16 mei 2012

16/05/2012

In verband met het lange Hemelvaartsweekend stuurt het NWP vandaag deze Nieuwsflits uit. Volgende week verschijnt op vrijdag 25 mei weer een reguliere NWP Nieuwsbrief.

1. Presentatie studie ‘Slimme sector met wereldkansen’
De omzet van de Nederlandse watertechnologiesector bedroeg in 2011 6,5 miljard euro. Drinkwaterbedrijven en waterschappen waren goed voor 2,7 miljard euro. De 40.000 werknemers genereren met 110.000-125.000 euro per persoon een beduidend hogere toegevoegde waarde dan het gemiddelde (85.000-90.000 euro) in andere sectoren. Daarnaast is de sector sterk exportgericht en verwacht een groot deel van de bedrijven met name in het buitenland een hoge groei.
Dit zijn enkele resultaten uit het onlangs verschenen onderzoek ´Slimme sector met wereldkansen´ van het Bureau voor Beleidsonderzoek (BBO) en Grontmij in opdracht van het programma Partners voor Water en het Innovatiebureau Watertechnologie dat werd begeleid en gecoördineerd door het Netherlands Water Partnership (NWP).

Donderdag 14 juni, van 09.30 tot 12.00 uur (locatie midden van het land), worden de resultaten van de studie officieel gepresenteerd. Daarnaast willen we met u in gesprek over hoe de bevindingen en met name de aanbevelingen te vertalen naar concrete acties (Human capital, kennis en internationalisering) om wereldkansen te verzilveren. 

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de NWP website.   
Het rapport is te downloaden via een formulier op de NWP website

Contactpersoon: Duco Driessen, d.driessen@nwp.nl 

2. Online social media training voor de watersector
De online training social media speciaal voor de watersector die we al enige tijd geleden aankondigden, gaat in juni van start! Wees er snel bij, inschrijven kan tot 4 juni.

Sociale media zijn steeds belangrijker als het gaat om  internationale zichtbaarheid van organisaties en voor het contact met internationale waterprofessionals. Hoe positioneer ik mijn organisatie op een goede manier online? Hoe maak ik meer dan nu gebruik van mijn netwerk via social media zoals Twitter en LinkedIn? En welke ontwikkelingen zijn daarin de komende jaren te verwachten? Vragen die steeds vaker op ons pad komen.

Speciaal voor de watersector organiseert NWP in opdracht van het programma Partners voor Water een online trainingstraject. Partners voor Water richt zich onder meer op ‘het versterken van de internationale positie van de Nederlandse watersector.’ Vanwege deze doelstelling biedt de cursus, naast algemene basisvaardigheden op het gebied van social media, inzicht in de internationale social media. Het accent van de cursus ligt op het leggen van contact met waterprofessionals, opiniemakers en potentiële opdrachtgevers, niet op het algemene publiek.

Het online trainingstraject, genaamd de Whisper Academy, wordt verzorgd door het bureau ‘Mr.Harder’. Op de Whisper Academy leer je om online te denken en te handelen. Het is een modulair trainingstraject waarbij deelnemers kennis maken met de mogelijkheden van social media en de kracht ervaren van online samenwerking. Waar mogelijk specifiek gericht op trends en ontwikkelingen binnen de watersector.

Een Whisper Academy bestaat uit 4 modules in de vorm van 1 uur durende online trainingen.  Deze trainingen zijn inspirerend en interactief.

Module 1: Online identiteit
Module 2: Online communiceren
Module 3: Online netwerk vergroten
Module 4: Op maat gemaakt door vragen vanuit de deelnemers

De deelnemers worden samengebracht binnen een LinkedIn groep. Een platform waarin zij binnen het netwerk contacten kunnen leggen en waar steeds de mogelijkheid bestaat om vragen te stellen aan de trainer van Mr.Harder. Aansluitend aan de 4 online trainingen wordt een live bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst kunnen de deelnemers elkaar ontmoeten en aanvullende vragen stellen.

Medio juni starten 2 groepen.

Dit complete trainingstraject kost € 299,- per persoon. De eerste 100 medewerkers van bedrijven die lid zijn van NWP die deelnemen aan de Whisper Academy krijgen een korting van 10%. De prijzen zijn exclusief BTW.

Voor meer informatie en voor aanmelding: www.misterharder.com/nwp 

3. ‘Sewage treatment; a walk in the park’ wint Wetskills Water Challenge in Zuid-Afrika
Tijdens de WISA Conferentie 2012 in Kaapstad is de Wetskills Water Challenge Award uitgereikt aan een team van 4 studenten! Linda Carol Zulu (Tschwane University of Technology), Nadina Wacka (Wageningen UR), Sanne Muis (Vrije Universiteit) en Peter de Jong (Hogeschool Rotterdam) overtuigden de jury met hun concept voor een integraal water ontwerp ‘Sewage treatment; a walk in the park´. Met name de eenvoud van het concept en de toepasbaarheid binnen de Zuid-Afrikaanse context sprak de jury aan.

De Award werd uitgereikt door Duduzile Twayi (Ministry of Water Affairs) en Hugo von Meijenfeldt (vice directeur generaal van Ministerie van Infrastructuur en Milieu, tevens klimaatambassadeur). De Wetskills Water Challenge was onderdeel van het Young Water Professionals Programma van WISA 2012. Tijdens het 2 weken durende programma hebben 5 teams van in totaal 21 studenten van 5 Nederlandse en 6 Zuid-Afrikaanse universiteiten en hogescholen creatieve oplossingen bedacht voor watervraagstukken in Zuid-Afrika. Lees verder op de NWP website

4. Vacancy Sanitation Business development/Matchmaker
WASTE and Aqua for All are looking for a Sanitation Business development/Matchmaker (full time, 38 hours). Applications including your CV can be mailed to Mireille Portier (Office Manager) at mportier@waste.nl before 21 May 2012. More detailed information on this vacancy can be found on the websites www.waste.nl and www.aquaforall.nl

(c) 2012 NWP