NWP: Meer impact in
het buitenland

Polen tot 2030 aan de slag met grote hoeveelheid waterprojecten

24/06/2016

De Nederlandse watersector was sterk vertegenwoordigd tijdens de derde de International Exhibition and Conference on Water Management and Inland Shipping WaterWays EXPO 2016, die van 16 tot18 juni 2016  plaats vond in Warschau, Polen. De wateropgave in Polen is gigantisch, de Poolse rivieren en revitalisering van de waterwegen zijn als een van topprioriteiten tot 2030 genoemd. 

Expo en conferentie
De Minister van de Maritieme Economie en Binnenlandse Vaarwegen, Marek Gróbarczyk, opende de conferentie en beurs. In zijn toespraak, benadrukte hij dat het herstel van de scheepvaart op de Poolse rivieren en revitalisering van de waterwegen een van de topprioriteiten zijn van zijn ministerie en de Poolse regering. Op 14 juni 2016 heeft de Poolse regering de Ontwikkelingsstrategie van de binnenwateren in Polen voor de jaren 2016-2020, met het vooruitzicht van 2030, goedgekeurd. Hij wees ook op de noodzaak om de 'special purpose consortia' op te richten. Deze gaan zich bezighouden met de uitvoering van de goedgekeurde strategie. "De kosten van de investeringen in de strategie opgenomen wordt geschat op 16,5 miljard Euro "- zei Minister Gróbarczyk. Europese voorbeelden zoals Centrale Commissie voor de Rijnvaart en Moezel worden gebruikt bij realisatie van de strategie.

Water Investeringsprojecten 
De nieuwe regering in Polen is gericht op het uitvoeren van een aantal infrastructurele projecten op het gebied van waterengineering om de economische ontwikkeling te stimuleren. Hier vallen ook een tal van projecten binnen de kustlijn infrastructuur (dat is ongeveer 770km, incl. drie grote havens met een aanzienlijke capaciteit voor de verdere ontwikkeling) onder. Toch is de grootste boom voor waterbouw de scheepvaartontwikkeling. Deze richt zich vooral op het versterken van de water-infrastructuur voor de binnenvaart binnen de drie internationale routes E30, E40 en E70 (3500 km).

Deze investering zal Polen de komende jaren bezighouden. Het raakt de regionale ontwikkeling, de levensstandaard, veiligheid (minder overstromingen/ droogte) en energiezekerheid. Dit is een enorme uitdaging voor Polen, omdat het land op dit moment grotendeels een ‘lege plek’ op de kaart van Europa’s binnenwateren is. Het is ook een kans voor veel bedrijven en organisaties, omdat ze deel kunnen nemen aan de geplande infrastructuurprojecten of het ontwikkelen van verschillende soorten zakelijke activiteiten op basis van nieuwgebouwde infrastructuur en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. 

Polen als partner voor maritieme techniek en logistiek 
Investeren in de binnenwateren in Polen is een groeiende noodzaak dankzij de snelle ontwikkeling van de Poolse scheepsbouw, offshore en logistiek, incl. de Deepwater Container Terminal in Gdansk, LNG-haven in Swinoujscie, nieuwe orders van de strijd- en hulpschepen voor de Poolse marine, offshore windparken voor de kust van Polen en nog veel meer. Polen is een interessante markt voor tal van buitenlandse en internationale bedrijven, vanwege de vraag naar hi-tech apparatuur voor zowel de scheepsbouw als  goederenafhandeling. 

Nederlandse watersector 
De Nederlandse watersector was sterk vertegenwoordigd op de WaterWay 2016 EXPO in het Holland Paviljoen en in het conferentie programma.  et Holland Paviljoen werd bezocht door o.a. de president van de nationale waterautoriteiten, vertegenwoordigers van het ministerie van Maritieme Economie en Binnenlandse Vaarwegen en het ministerie van Milieu, regionale water autoriteiten, regio’s, Poolse havenautoriteiten en bedrijven. 
De bedrijven van  de Nederlandse watersector  hebben  kort gepitched en hebben veel gesprekken gevoerd. De beursdeelname werd georganiseerd door NWP in samenwerking Nederlandse Ambassade in Warschau. Zie hier de fotoreportage

WaterWays EXPO is een internationale beurs en conferentie over de binnenwateren en waterbeheer is een cyclische evenement conferentie en tentoonstelling. De volgende editie staat gepland in juni 2017. Daarnaast wort in september 2017 een Baltexpo International Maritime Exhibition & Conferences, in Gdansk georganiseerd.

Wilt u meer weten, neem dan contact met Edyta Wisniewska e.wisniewska@nwp.nl