NWP: Meer impact in
het buitenland

Summerschool met Workshop Finance for Water voor lokale staf Nederlandse ambassades

06/09/2018

De lokale medewerkers van de Nederlandse ambassades van zes van de tien landen uit het Water OS programma volgden in de week van 20 t/m 24 augustus een Summerschool in Nederland, georganiseerd door NWP en RVO.nl. Alle deelnemers zijn binnen de ambassade werkzaam op het thema water en deden mee aan de Summerschool om meer te leren over de Nederlandse watersector.

Eén van de onderdelen was de workshop Finance for Water die door twee deskundigen uit de NWP Pool Financial Engineering Experts werd gegeven. De workshop werd gevolgd door zowel lokale ambassadestaf als de kernadviseurs die de ambassades binnen het Water OS programma ondersteunen in het uitvoeren van hun beleid en de juiste links leggen met de Nederlandse watersector.

Financiering van waterprojecten wordt steeds belangrijker. Het enorme financieringstekort wordt momenteel geschat  op wereldwijd zo’n 1.000 miljard euro tussen nu en 2030. Alleen, zoals Arthur Gleijm, één van de twee aanwezige finance experts benadrukt: “Feitelijk is er geen tekort aan geld, maar een gebrek aan waterprojecten met een renderende businesscase en een gezonde risico-rendementsverhouding. In het vroegtijdig identificeren van dergelijke projecten en het koppelen aan Nederlandse ondernemers kunnen ambassademedewerkers een enorm nuttige rol spelen. Daar hebben we tijdens de workshop invulling aan gegeven. Zijn deze solide projecten gevonden, dan volgt het geld vanzelf.”

Het belangrijkste doel van de workshop was dan ookhet belang van projectontwikkeling-én financiering in de watersector bespreken. Hierbij konden de lokale ambassademedewerkers zelf potentiële projecten aandragen. Ook werden richtlijnen en voorbeelden toegelicht: hoe identificeer je kansrijke, financierbare initiatieven? Welke spelers zijn belangrijk om mee samen te werken? Wat zijn de grootste aandachtspunten en de belangrijkste factoren voor succes?
 
De ambassademedewerkers hebben een aantal tools aangereikt gekregen om de juiste projecten te identificeren. “De deelnemende waterexperts waren vooral geïnteresseerd te leren hoe zij hun grote kennis van de watersector en het netwerk in kunnen zetten om daadwerkelijk projecten te realiseren. We hebben met veel plezier daar een eerste richting aan proberen te geven. Het schetsen van de uitdagingen en de stimulerende discussies leverden de experts bovenal praktische suggesties voor hun individuele projecten, wat de kansen voor de Nederlandse sector in die landen zal helpen vergroten”, aldus Hein Gietema, de andere aanwezige finance expert. 
 
Lees ook de blog van Joris van Oppenraaij over ‘Het juiste geld voor het juiste project’.
 
Voor informatie over Finance for Water kunt u contact opnemen met Tabitha Gerrets, t.gerrets@nwp.nl. Voor vragen over het Water OS programma, kunt u contact opnemen met Maaike Feltmann, m.feltmann@nwp.nl of Fernanda van der Velde, fernanda.vandervelde@rvo.nl.