NWP: Meer impact in
het buitenland

MTD in Tokio met één doel: Olympische Spelen 2020

20/09/2018

Deze week werd in Tokio de IWA World Water Congress & Exhibition (IWA WWC&E) gehouden: dé plek waar wereld-waterleiders samenkomen om kennis uit te wisselen en samenwerking te zoeken. De Nederlands sector was er prominent aanwezig en maakte daarbij dankbaar gebruik van het Netherlands Pavilion, mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade. Ook Hans Verhoeven van MTD maakte er dankbaar gebruik van, vertelt hij in zijn blog. Met één doel: de opdracht voor de tijdelijke water-infrastructuur tijdens de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

‘Wij noemen onszelf evenementenloodgieters, dat is bijna driekwart van wat we doen. Ons vizier is daarom hier op de IWA volledig gericht op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. We willen de opdracht binnenhalen om daarvoor de volledige infrastructuur voor water en sanitatie aan te leggen. Dat hebben we in 2016 ook gedaan voor de Spelen in Rio de Janeiro. Daar ging het om zeventig locaties en 143 kilometer leidingen. Hier moet je aan dezelfde orde van grootte denken.

Het Japanse Olympisch Comité en het IOC willen allebei graag dat wij het gaan doen, maar dan moeten we wel aan alle Japanse regels voldoen. En bij die ‘olympische kwalificatie’ komt het nodige kijken. Zo is er de eis dat tanks voor het aanleggen van waterbuffers in Japan bestand moeten zijn tegen aardbevingen. Maar dat gaat steeds over permanente installaties en dan snap ik dat natuurlijk, maar voor een evenement van een paar weken is het echt niet nodig. Wij werken bij evenementen met grote zakken in plaats van tanks, die zijn een factor tien goedkoper. Je hebt er ongeveer veertig nodig; een tank kost een ton en een bufferzak tien mille, dus reken maar uit. Probleem is: die bufferzakken kennen ze in Japan niet, er is geen evenementenindustrie zoals in veel andere landen. Dus formeel voldoen de zakken niet aan de eisen voor aardbevingsbestendigheid. Daar moet je het dan met elkaar over hebben.

Een ander voorbeeld: als je een loodgietersbedrijf in Japan wilt uitvoeren, dan moet je een management hebben dat vijf jaar een loodgietersbedrijf geleid heeft, in Japan. Dat was niet te vinden via een recruiting bureau en daarom hebben wij een loodgietersbedrijf overgenomen. Daardoor hebben we nu lokaal management met de juiste kwalificaties. Die lokale aanwezigheid is op zich ook een belangrijk gegeven in de aanbesteding.

Een evenement als IWA Tokyo, met het zeer representatieve Netherlands Pavilion, is voor ons de ideale gelegenheid om in een paar dagen tijd alle partijen te spreken die we nodig hebben. Wat dat betreft is het een onmisbare schakel in het hele proces. We hebben uiteraard gesproken met het lokale olympisch comité, maar bijvoorbeeld ook met de JETRO, de Japan External Trade Organization, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Die helpt ons weer om de juiste contacten te leggen met het ministerie van Infrastructuur. Alles draait om relaties en alles draait voor ons om de Spelen van 2020. We zijn hier niet met het plan of de verwachting om ook nog andere klanten binnen te halen.

We zitten nu in het offertestadium en verwachten dat we de opdracht begin volgend jaar krijgen. Daarna moet er nog veel gebeuren; in 2019 vinden er allerlei test events plaats om na te gaan of alles goed bedacht is. Het WK Rugby in Tokio in 2019 past daar ook in.

En het is voor ons ook een basis om, na de Spelen, actief te blijven in Japan. Voor evenementen, maar bijvoorbeeld ook voor de industrie die tijdelijke infrastructuur nodig heeft. We denken dat we in Japan veel werk kunnen doen.’

 

Over het Netherlands Pavilion
Het Netherlands Pavilion werd georganiseerd door NWPIn Tokio waren 10 Nederlandse partijen in het paviljoen actief: MTD, Pentair, Nijhuis Industries, Springer Nature, EBC Foundation, Aquatech, Vitens, Dunea, Waternet en VEWIN. Uiteraard werd ook aandacht gevraagd voor de AIWW Summit op 15 november 2018 en de AIWW (Amsterdam International Water Week) in november 2019.