NWP: Meer impact in
het buitenland

Semilla enthousiast over pitches in Aqua Lounge

Geschreven door: Peter Scheer, CEO Semilla Sanitation Hubs16/03/2018

Innovatie en netwerken waren de sleutelwoorden voor Aqua Lounge, de gezamenlijke netwerkstand van NWP, Envaqua en Water Alliance op de Aqua Nederland Vakbeurs, deze week in Gorinchem. Met pitches konden bedrijven elke dag voor een groot en geïnteresseerd publiek hun nieuwste innovaties tonen. Een van die bedrijven was de startup Semilla Sanitation Hubs, dat onlangs ook deelnemer werd van NWP. CEO Peter Scheer is enthousiast, vertelt hij in zijn blog.

‘We hebben een unit ontwikkeld waar alles in zit. Aan de ene kant sanitaire voorzieningen; toiletten, wastafels, douches en urinoirs. En aan de andere kant meteen de zuivering en het hergebruik voor dat gele, grijze en zwarte water. Van de urine maken we struviet en (irrigatie)water, het grijze water van de douches en wastafels wordt hergebruikt als spoelwater voor de toiletten en uit het zwarte water halen we compost. Dat doen we onder meer met een combinatie van biologische processen en filtratie. Het past in de circulaire economie: from waste to taste. 

Onze innovatie komt voort uit het MELiSSA-programma van de ESA, voor zelfvoorzienende en gesloten systemen in de ruimtevaart. Daar wordt al bijna dertig Jaar onderzoek naar gedaan en het perspectief is een jarenlange expeditie naar Mars. De universiteit van Gent is daar heel actief mee bezig en André Kuipers heeft bijvoorbeeld technieken getest waar wij nu ook mee bezig zijn.
Onze sanitation hub is breed inzetbaar, we zeggen zelf: van festivals tot vluchtelingenkampen. We zijn nu bijna een jaar bezig als startup bedrijf actief. Inmiddels hebben we een prototype voor de urine-unit met succes mogen testen tijdens het Noorderslag Festival. We zijn nu in gesprek met potentiële klanten. Daarbij willen we vooral weten wat ze precies nodig hebben, welke eisen ze aan zo’n unit stellen. We verwachten dat onze oplossing ook in vluchtelingenkampen concurrerend kan zijn, vooral door de veel lagere logistieke kosten en doordat er ook stoffen uit komen voor voedselproductie.

We hopen dit jaar op drie festivals een complete unit te kunnen neerzetten voor geel, grijs en zwart water. Gaat dat goed, dan moeten we aan de slag met de opschaling, en de inrichting van productiestraten. Parallel daaraan willen we ons richten op ontwikkelingslanden; ik hoop dat we medio 2019 daarvoor een demo kunnen laten zien.
Het was geweldig dat we de kans kregen om te pitchen in de Aqua Lounge, voor het aanwezige publiek op de beursvloer en voor de deelnemers aan de seminars van de Nationale Watertechnologie Week.
Ik heb van de week al met waterschappen gepraat, die sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden hebben. En ik heb contacten gelegd met mensen uit Ghana en Mozambique die zeer geïnteresseerd waren. Tegelijk heb ik heel veel waardevolle feedback gekregen, zowel over de techniek als over de inrichting van de markt.
NWP hielp ons al goed toen we nog geen deelnemer waren, het contact werd gelegd door een YEP’er, van de Young Expert Programmes die NWP verzorgt. Zo maakte ik kennis met de kracht van NWP, voor mij als leek in de waterwereld is het mijn beste wegwijzer, mijn gids in de markt. Dus daarom hebben we ons als deelnemer aangemeld. Via het NWP-netwerk ben ik ook in contact gekomen met Nijhuis Industries. Daar gaan we mee samenwerken voor de verdere ontwikkeling van ons systeem, we mogen daarvoor hun faciliteiten en hun netwerk gebruiken; dat is natuurlijk geweldig. Kortom, het waren drie mooie dagen, het overtrof onze verwachtingen!’  

Nationale Watertechnologie Week en Aqua Nederland Vakbeurs
De Nationale Watertechnologie Week vond plaats van 13 tot en met 15 maart. NWP, Water Alliance en Envaqua organiseerden in deze week diverse evenementen en workshops en de gezamenlijke stand, de Aqua lounge. In de Aqua lounge maakten bezoekers kennis met de nieuwste ontwikkelingen en innovaties uit de branche en kwam het grootste watertechnologie netwerk van Nederland samen. De Nationale Watertechnologieweek flankeert aan de jaarlijks terugkerende Aqua Nederland Vakbeurs, in de Evenementenhal in Gorinchem. 

NWP collega, Renske Verhulst, bezocht de beurs ook, bekijk hier haar vlog