NWP: Meer impact in
het buitenland

Niemand mag ontbreken op de AIWW!

Geschreven door: Kees van der Lugt, strategisch adviseur en regiomanager bij (Wereld) Waternet en program manager van de AIWW18/08/2017

De zomervakantie zit er voor de meesten alweer bijna op, maar ook de afgelopen periode is er hard verder gewerkt aan de voorbereidingen voor de Amsterdam International Water Week. En het belooft een bijzondere week te worden. Kees van der Lugt, strategisch adviseur en regiomanager bij (Wereld) Waternet en program manager van de AIWW, schrijft erover in zijn blog: ‘De sleutelbegrippen zijn oplossingen, partnerships, inspiratie en motivatie.’ 

‘Het is voor veel partijen absoluut de moeite waard om naar Amsterdam te komen. Voor de oplossingen die op tafel zullen komen, dankzij de uitwisseling van kennis. Voor het versterken van bestaande en het smeden van nieuwe partnerships. En voor de inspiratie en motivatie om de grote wateruitdagingen met elkaar op te pakken.

De afgelopen periode hebben we grote stappen gezet en ik denk dat het programma er nu voor meer dan negentig procent staat. Ik denk bijvoorbeeld aan de ronde tafels voor industrie, steden en waterbedrijven, die vervolgens ook bij elkaar komen in het AIWW Leaders Forum. Ik ben er trots op dat voor die drie segmenten hoogwaardige vertegenwoordigers naar Amsterdam komen, met bovendien een mooie spreiding. Bij de bedrijven kun je denken aan bierbrouwer AB InBev, Akzo Nobel en Accenture. Als steden waren Amsterdam en Rotterdam natuurlijk al bekend, maar bijvoorbeeld ook Yangon, Warschau, Kopenhagen en Semarang zijn van de partij. En naast Waternet komen er onder meer waterbedrijven uit Kaapstad en Buenos Aires, dat voor de uitdaging staat om voor een miljoen nieuwe wateraansluitingen te zorgen. Allemaal gaan ze aan de slag met cases en in solution workshops. Bij het samenstellen en uitwerken van het programma hebben we afgelopen week nog twee nieuwe en hoogst actuele sessies toegevoegd, over cybersecurity en over droogte en desalinatie.

We richten het zo in dat niet alleen bedrijven met bedrijven in gesprek gaan, steden met steden en utilities met utilities, maar ook – en misschien wel vooral – dat ze allemaal samen aan oplossingen gaan werken. Een stad werkt binnen andere kaders dan een onderneming, een bedrijf heeft een andere invalshoek dan een waterbedrijf. Maar breng je het bij elkaar, dan kun je komen tot verrassende opties.

Als ik kijk naar de ambities die we vooraf hadden, dan hebben we die volgens mij helemaal waargemaakt. Het is een mooi programma. Inhoudelijk op hoog niveau, over de actuele thema’s waar we nu allemaal mee worstelen. Het is belangrijk dat we ook de financiering daarbinnen een prominente plaats hebben gegeven, met de deelname van commerciële banken als ING en Rabobank, ontwikkelingsbanken zoals de Wereldbank en institutionele investeerders, zoals pensioenfonds PGGM.
En we gaan ervoor zorgen dat we met elkaar in Amsterdam niet alleen gaan bedenken hoe de problemen kunnen worden aangepakt. We willen concreet zorgen voor doorbraken voor wateruitdagingen uit de praktijk, met name in dichtbevolkte gebieden. Daarvoor gaan we een aantal Amsterdam Agreements afsluiten. Zodat het na 3 november volop dóórgaat. Zodat we met elkaar innovaties een stap verder kunnen brengen, bijvoorbeeld via onderzoek of publiek-private samenwerking. 

Tussendoor heb ik zelf trouwens nog een andere wateruitdaging: op zondag 3 september doe ik mee aan de Amsterdam City Swim:  twee kilometer zwemmen door de Amsterdamse grachten voor het goede doel, de Stichting ALS. Ik ben in training en ik weet zeker dat ik het ga halen. 
En na die zondag meteen weer verder met de AIWW. Ik kijk ernaar uit en ik vind dat niemand daar mag ontbreken. Dus kom naar Amsterdam, schrijf je in voor de AIWW 2017 en maak gebruik van het voordeel: tot 1 september geldt nog de aantrekkelijke early bird-korting!’ 

De organisatie van de vierde Amsterdam International Water Week is in handen van het Netherlands Water Partnership, RAI Amsterdam en International Water Conferences. Het evenement wordt ondersteund door het programma Partners voor Water. Voor registratie en het uitgebreide conferentieprogramma, zie www.internationalwaterweek.com