NWP: Meer impact in
het buitenland

Korter douchen: concreet initiatief voor resilient cities

Geschreven door: Frank Uffen, Director of Partnerships van The Student Hotel23/06/2017

Het thema ‘resilient cities’ is niet alleen een kwestie van beleid ontwikkelen en plannen maken, maar ook van concreet in actie komen. Dat doet bijvoorbeeld The Student Hotel samen met Wageningen Universiteit, de Sapienza Universiteit in Rome en de Zwitserse start-up Amphiro: aan de douche gekoppelde meters tonen het water- en stroomverbruik. Verwacht effect: een daling van het watergebruik met twintig procent. Het initiatief werd deze week gepresenteerd tijdens de watermissie naar Italië. Frank Uffen, Director of Partnerships van The Student Hotel, vertelt over het initiatief en over de missie in zijn blog.

‘We waren al enige tijd bezig met het initiatief. De missie, met daar binnen het thema ‘water en resilient cities’, was een uitstekende gelegenheid om het te presenteren. Het concept is eigenlijk eenvoudig: mensen zijn zich niet echt bewust van de waterconsumptie als ze onder de douche staan. Op het metertje dat wij aan de douchslang vastmaken, zien ze live hoeveel ze verbruiken. En uit onderzoek blijkt dat ze daardoor korter gaan douchen. 
De huidige studentengeneratie staat al positief tegenover het milieu, ze willen best hun bijdrage leveren. Maar dan moet je ze vervolgens daarvoor ook de mogelijkheid bieden. En dat doen wij nu. Het is heel interessant om te zien dat je voor duurzaam watergebruik natuurlijk technologie nodig hebt, maar dat daarnaast het gedrag van mensen de meest bepalende factor is. En dat die factor bovendien het moeilijkst te beïnvloeden is. En onze oplossing is nu juist die combinatie van technologie en gedragsbeïnvloeding. 

Het concept is heel positief ontvangen, zeker ook hier in Italië, juist vanwege het directe resultaat. In veel Italiaanse steden is het werken aan klimaatbestendige steden zeer actueel. Het watergebruik neemt toe, onder meer voor het toerisme is het een groeiende zorg. We gaan de meters toepassen in al onze nieuwe vestigingen, onder meer in Italië. Het past in onze filosofie. Samen met onze partners willen we in een ‘living lab’ werken aan innovatieve, duurzame en opschaalbare antwoorden op de uitdagingen van de stad van vandaag en morgen.  

De matchmaking van de missie bood ons de mogelijkheid om allerlei mensen te spreken die we anders niet zo makkelijk zouden ontmoeten, zowel Nederlands als Italiaans. Edyta en Mark van NWP zorgden voor heel veel interessante contacten. Ik sprak bijvoorbeeld met iemand uit de Nederlandse mode-industrie, ook een thema van de economische missie. Die kan me introduceren bij de toonaangevende modebeurs in Florence. Pal daarnaast openen wij dit najaar ons eerste Italiaanse hotel. Het was ook boeiend om meer tijd te besteden met onze Nederlandse partners, om elkaar beter te leren kennen. Zo had ik een prima gesprek Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer van Rotterdam. Hij zei tegen me: "Ik ben onder de indruk van de potentie van The Student Hotel research lab concept voor steden! Want TSH als proeftuin is niet alleen relevant voor het water- en klimaatvraagstuk, het draagt ook bij aan het behouden van talent en het betrekken van de nieuwe generatie. Deze integrale benadering versterkt stedelijke resilience!" We gaan kijken of we samen tot concrete nieuwe initiatieven kunnen komen. En we hebben natuurlijk ook ons Italiaanse netwerk verder kunnen versterken. Belangrijk, want Italië is na Nederland het tweede land waar we van start gaan. Na Florence volgen Bologna in 2018 en Rome en de tweede vestiging in Florence in 2019. In 2021 moeten dat er acht tot tien zijn. En allemaal met dezelfde filosofie, ook als het over duurzaamheid en klimaatbestendigheid gaat. Ook Milaan staat hoog op ons lijstje. En wat dat betreft was het fantastisch dat Koning Willem-Alexander ons persoonlijk introduceerde bij burgemeester Guiseppe Sala. Milaan is hard bezig met de herontwikkeling van oude stadswijken en daar kunnen onze plannen goed in passen. 

Met onze vestigingen bouwen we aan een netwerk van open stadscampussen in heel Europa, we vinden de link met andere universiteitssteden belangrijk. Ik heb deze week het aanbod gedaan om samen in Nederland en Italië summer schools te gaan organiseren over resilient cities. Voor studenten, maar ook voor jonge professionals uit de publieke en private sector. We kunnen heel veel van elkaar leren en wij willen daar mede graag de infrastructuur voor bieden.’ 

De cross-sectorale aanpak van wateruitdagingen stond deze week centraal tijdens de economische missie naar Rome en Milaan, met water als één van de thema’s. De missie stond onder leiding van minister Liliane Ploumen. Het NWP verzorgt samen met RVO.nl, de Nederlandse ambassade in Rome en het Consulaat-Generaal in Milaan de organisatie en inhoud van de watermissie. 
Eveneens deze week brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een staatsbezoek aan Italië. Het programma van het staatsbezoek en de watermissie vielen gedeeltelijk samen. 

Voor meer informatie over kansen en mogelijkheden in Italië kunt u contact opnemen met Edyta Wisniewska (e.wisniewska@nwp.nl) en/ of Mark Niesten (m.niesten@nwp.nl).